GenelKıbrısManşet

KAYAD: 2020 yılında polisin kadına karşı şiddet birimine bin 63 kişi başvurdu






Kadından Yaşama Destek Derneği (KAYAD), “Ülkede toplumsal cinsiyet eşitliği müfredatlarının okunduğu ve sağlıklı ilişkilerin temellerinin atıldığı okullar, gece kulüplerinin ve insan ticaretinin olmadığı bir yaşam için sadece 8 Mart’ta değil her gün çalışmamız ve emek vermemiz şart” dedi

KAYAD: Toplumsal cinsiyet adaleti için mücadele ediyoruz

KAYAD Yönetim Kurulu tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, KAYAD’ın sivil topluma bir örgüt olarak katıldığı tarihten itibaren toplumda kadının statüsünü güçlendirmek için çalıştığı belirtilerek, “Karpaz’dan Baf’a uzanan bir kadın emeği bulunan KAYAD, bıkmadan, yılmadan, azimle ve istikrarla toplumsal cinsiyet adaleti için mücadele etmektedir” denildi. KAYAD’ın gerek toplum içinde gerekse özel yaşamında kadının gücüne gün be gün tanık olduğu ifade edilen açıklamada, “Tüm imkansızlıkların içinde başarılı bir işletme yöneten güçlü kadın; tüm yalnızlıklarının içinde mutlu çocuk yetiştiren ev emekçisi güçlü kadın; kısaca toplumun her kesiminden hayat mücadelesi veren kadının yaşadığı tüm zorlukları ve o zorlukların her birinin üstesinden gelen gücü KAYAD gözlemliyor. Umudumuz her kadının bu gücü takdir edebilmesidir. Çünkü kadın güçtür.” ifadeleri kullanıldı.Ülkede her 3 kadından 1’inin ev içi fiziksel şiddet gördüğü belirtilen açıklamada, 2020 yılında polisin kadına karşı şiddet birimine 1063 kadının başvurduğu bildirildi.

Bununla birlikte KAYAD’ın, bir tabu halinde gizlenen ve ‘bizim ülkemizde yoktur’ anlayışının geride bırakılmaya başladığına tanık olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Ev içi şiddetin kaynağında güç ve kontrol vardır. Yani bir erkeğin kadının üzerinde güç ve tahakküm kurmasıdır ev içi şiddet. Şiddetin ise en etkili olduğu an, kadının kendi gücünü tamamen unuttuğu andır. O yüzdendir ki KAYAD ‘Çünkü Ben Önemliyim’ gibi projelerle kadının kendi önem ve gücünü fark etmesi için yoğun çaba sarf etmektedir. Ancak öz benliğin öneminin yansıra, bir de biz kadınlar olarak birbirimize verdiğimiz güç söz konusudur. Çünkü kadın sadece güçlü değildir, kadın birlikte de güçtür.”

“Ev İçi Şiddet Yasası şiddetin önlenmesini sağlayan yasadır”

Bu yıl KAYAD’ın önderliğinde kurulan ve şu an 25 farklı sivil toplum örgütünün yer aldığı Ev İçi Şiddetle Mücadele Ağının birincil hedefinin yıllardır üzerinde çalıştıkları Ev İçi Şiddet Yasası’nın geçmesi olduğu vurgulanan açıklamada, “Ev İçi Şiddet Yasası kadına gücünü unutturan bu şiddetin önlenmesini ve cezalandırılmasını sağlayan yasadır” denildi. Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle zor günler ve kayıplar yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, zor günlerin ardından ayağa kalkmanın en birincil yolunun dayanışma olduğunun altı çizildi.

“Kadınlar olarak gücümüzü ortaya koyarak daha adil, daha eşitlikçi bir ülke hedefi için çaba sarf etmeliyiz. Toplumumuz için hayal ettiğimiz ne ise, hiçbir zümreyi geride bırakmadan ve görmezden gelmeden bu hedefe doğru kenetlenmemiz gerekmektedir” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizde toplumsal cinsiyet eşitliği müfredatlarının okunduğu ve sağlıklı ilişkilerin temellerinin atıldığı okullar, gece kulüplerinin ve insan ticaretinin olmadığı bir yaşam için sadece 8 Mart’ta değil her gün çalışmamız ve emek vermemiz şart.

8 Mart’ın bir mücadele günü olduğunu unutmadan, 8 Mart 1857 tarihinde hayatı pahasına toplumsal cinsiyet eşitsizliğini görünür kılan kadınları anarak, kendi toplumumuzda bu mücadele için ne yapabileceğimizi düşündüğümüz ve adım attığımız bir gün olmasını dileriz.”











Başa dön tuşu