KıbrısManşet

Dizdarlı: Pandemi hak ihlallerine gerekçe veya bahane olamaz




Yüksek Yönetim Denetçisi’ne (Ombudsman) 2020 yılında 101 kişisel başvuru yapıldı. 69 başvuruyla Lefkoşa en çok başvuru yapılan ilçe oldu

2020’deki başvuruların yüzde 21’lik kısmının İçişleri Bakanlığı, yüzde 19’unun Yerel Yönetimler / Kaymakamlıklar ve yüzde 10’unun Sağlık Bakanlığı’nın yetki alanıyla ilgili olduğu belirtildi. 

Dizdarlı: Amacımız hak arama kültürünü geliştirmek

 

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman), Temmuz-Aralık 32. Dönem Raporu’nu yayımladı. Ombudsman Emine Dizdarlı, Yüksek Yönetim Denetçisi Dairesi olarak amaçlarının; “toplum içerisinde etkin bir rol oynamak, hak arama kültürünü geliştirmek, İdarenin hukuka aykırı uygulamalarını asgariye indirmek ve kötü yönetimden doğan haksızlıkları önleyen bir düzenin oluşturulmasına katkı koymak” olduğunu belirtti.

“Pandemi hak ihlallerine gerekçe veya bahane olamaz”

 

Yeni tip Corona Virüs (Covid-19) pandemisi devam ederken, idare tarafından alınması gereken bazı önlemlerin alınmaması veya sunulması gereken bazı hizmetlerin sunulmamasının ciddi hak ihlallerine yol açabildiğine işaret eden Dizdarlı, “Tüm hakların korunması önem taşırken Devlet, herkesin beden ve ruh sağlığı içinde yaşayabilmesini ve tıbbi bakım görmesini sağlamakla ödevlidir. Bu nedenle Pandemi hak ihlallerine gerekçe veya bahane olamaz. Salgınla mücadele sürecinde Dairece hedefimiz kamu vicdanının her daim sesi olmak, güvenilir bilgi akışını sağlamak ve kamu vicdanında kalıcı olarak yer almaktır” ifadelerini kullandı.

 

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi’nin başlıca problemleri arasında “personel eksikliği” ve/veya “personel temin etmenin güçlüğünün” geldiğini ifade eden Dizdarlı, sıkıntılara rağmen tüm personelin büyük özveri ile çalıştığına işaret etti. 

 

Göreve geldiği 2015 yılından itibaren Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi’nin faaliyetlerinin etkin bir şekilde devam ettiğini ifade eden Dizdarlı,Son beş yıl içerisinde Dairemiz toplumsal olayları yakından ilgilendiren konularda birçok önemli raporlar yayımlamıştır. Kamuoyunu bilgilendirmek, raporlarımızda  şikayetlerin yoğunlaştığı alanlara, eksik veya hatalı uygulamalara dikkat çekmek, İdare nezdinde iyi yönetişim ilkelerini yaygınlaştırmak, desteklemek ve ilkeli bir denetim sunmak amacı ile görev yapmaktayız. Bu süreç içerisinde Dairemiz kamuoyunun güvenini kazanmış ve başvuru sayımız bu hususa bağlı olarak kat be kat artmıştır.” dedi

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi, hukukun üstünlüğünün sağlanmasına, idarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesine, insan haklarının ve hak arama kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlamak için bir araçtır.

Demokrasinin yerleşmesi, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve şeffaflığın korunması için denetim her alanda hep olmalıdır. İdarenin faaliyetlerinin ve/veya eylem ve işlemlerinin etkin ve verimli olması, yasal mevzuata uygun yürütülmesi her şeye olanak sağlayan istikrarlı ve öngörülebilir bir ortam yaratılmasına, korunmasına, kaynak ve gelir kayıplarının önlenmesini doğru amaca ulaştıran kararlar alınmasına yardımcı olacaktır. Sadece bir denetim yapılması yeterli değildir. Önemli olan denetim sonunda verilen kararların gereklerinin yerine getirilmesidir.” dedi.

“Yıllar itibariyle kişisel başvuru sayıları arttı”

 

Bireylerin hak ve çıkarlarını korumak, geliştirmek ve desteklemekle görevli oldukları bilinciyle “Altı Aylık Raporu” kamuoyu ile paylaştıklarını ifade eden Dizdarlı, yıllar itibariyle kişisel başvuru sayılarını “2012’de 17, 2013’te 4, 2014’te 2, 2015’te 33, 2016’da 114, 2017’de 127, 2018’de 80, 2019’da 93 ve 2020’de 101” olarak sıraladı.  2020 yılında Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Dairesi’nden Kamu Kurum ve Kuruluşlarına giden belge sayısının 405 olduğunu ifade eden Dizdarlı, Kamu Kurum ve Kuruluşlarından gelen belge sayısının toplamının 666, işlem gören toplam belge sayısının ise bin 71 olduğunu kaydetti.

 

 









Başa dön tuşu