KıbrısManşet

Pandemi emekçilerin yaşamına damga vurmaya devam ediyor


DEV-İŞ ve DSF üyesi Sendikalar, yayınladıkları ortak basın bildirisiyle emekçilerin mücadele ve dayanışma günü olan1 Mayıs’ı kutladı

İşçi sınıfının mücadelesine destek verenleri selamlıyoruz

DEV-İŞ ve DSF üyesi Sendikalar tarafından yayınlanan ortak bildiride Kıbrıs’ın emekçileri olarak dünya çapında emekçilerinin mücadele ve dayanışma günü olan İşçi 1 Mayıs’ını bu yıl da kutluyoruz.

Fedakârlıklarıyla dünya işçi sınıfının mücadele sembolü olan 1886 Şikago isyanının öncü kahramanlarını işçi sınıfı için bu önemli günde saygıyla anıyoruz.

Sınıf dayanışması ve enternasyonalizm ruhuyla verdikleri zorlu sınıf mücadeleleriyle Kıbrıs işçi sınıfının temel kazanımlarını elde eden yurdumuzun işçi hareketinin Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk öncülerini saygıyla anıyoruz denildi.

Pandemi emekçilerin yaşamına damga vurmaya devam ediyor

Pandemi milyonlarca insanın hayatlarını kaybetmesiyle dünyanın dört bir yanında emekçilerin yaşamlarına damgasını vurmaya devam ediyor.

Üretilen servetin büyük olmasına ve teknolojinin ilerlemesine rağmen sosyal eşitsizlikler daha da yoğun hale geliyor ve milyonlarca insan işsizlik, güvencesizlik ve yoksulluğa karşı hayatta kalabilme mücadelesi veriyor.

Güçlüler bu krizi de emekçilere ve toplumun savunmasız kesimlerine yüklemeye çalışıyorlar ve emekçilerin haklarına karşı yeni saldırılar başlatıyorlar. Sendikal özgürlükleri ve demokratik hakları kısıtlayan politikaları ve önlemleri öne çıkarıyorlar.

Aşılar ticarileştiriliyor, insan sağlığı rkabetin kurbanı oluyor

Pandeminin etkileriyle tüm dünyanın sınandığı bir zamanda, çok sayıda insanın hayatını yitirmesine, milyonlarca insanın yerlerini yurtlarını terk edip başka ülkelere gitmek zorunda kalmasına ve böylece göçmen ve mülteci dalgalarının artmasına yol açan savaşlar devam ediyor.

İnsanlığın aşılarla bağışıklık kazanma umudu ticarileştiriliyor ve halklar insan sağlığının ticaretini yapan büyük çok uluslu şirketlerin rekabetinin kurbanı haline getiriliyor.

Pandeminin yayılması yurdumuzda da daha öncesinde görülmemiş koşullara yol açtı. Ne yazık ki devam eden kısıtlamalar emekçilerin büyük bayramını hep birlikte kutlamamıza izin vermiyor.

Dünya Sendikalar Federasyonu’nun üyeleri olan PEO, DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN, DAÜ-SEN tarafından yapılan ortak açıklamada şöyle denildi:

Ne Taksimle ne de mevcut statüko ile uzlaşmayı kabul etmeyeceğimizi bir kez daha vurgulayarak, Kıbrıs sorununun adil ve karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme kavuşturulabilmesi için; hamiler ve vasiler olmaksızın, tek egemenliği, tek vatandaşlığı, tek uluslararası kimliği olacak, askersizleştirilmiş ve bağımsız bir devlet için, yurdumuzun iki bölgeli iki toplumlu bir federasyon çerçevesinde yeniden birleşmesi ve barışın hâkim olması için,

Bugünkü krizin etki ve sonuçlarının bedelinin emekçilerin sırtına yüklenmesini hiçbir şekilde kabul etmeyerek, Kıbrıslıtürk-Kıbrıslırum öncü sendikacıların bize bıraktıkları emekçi kazanımlarını ve sosyal kazanımları savunmak ve genişletmek için ortak mücadeleye devam edeceğimiz mesajını gönderiyoruz.

Yaşasın 1 Mayıs İşçi Bayramı! Yaşasın Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin barış ve sosyal adalet için ortak mücadeleleri! Umut mücadelede! 











Başa dön tuşu