Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Kıbrıs’ta Maraş’ın statüsüne ilişkin açıklamaları başta Rum yönetimi olmak üzere AB, ABD ve İngiltere’nin tepkisini çekti.
Anastasiadis: Yasa dışı ve kabul edilemez
Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, açıklamaların “yasa dışı ve kabul edilemez” olduğunu söylerken, AB’nin dış politika şefi Josep Borrell de bunun barış görüşmelerini tehdit ettiğini belirterek, kararla ilgili “derin endişesini” dile getirdi.
Erdoğan: ‘Cumhurbaşkanlığı Sarayı‘ ve ‘Millet Bahçesi‘ yapılacağını duyurdu
Erdoğan geçtiğimiz gün Kurban Bayramı’nı geçirmek için gittiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde söz verdiği ‘müjdeyi’ açıklayarak, Kıbrıs’ın kuzeyine de bir ‘Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ ve ‘Millet Bahçesi’ yapılacağını duyurdu.
Erdoğan ayrıca Kıbrıs’ta yaptığı konuşmada, “Maraş’ta hayat yeniden başlayacaktır. Mülkiyet haklarına riayet edilerek yürütülen bu çalışmalar ışığında artık Maraş’ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır” ifadesini kullanmıştı.
Tatar: Maraş’ın yüzde üç buçuğuna tekabül eden bölge askeri bölge statüsünden çıkarılarak
Bu açıklamaların ardından Cumhurbaşkanı Tatar da Kapalı Maraş‘ın yüzde üç buçuğuna tekabül eden bölgenin askeri bölge statüsünden çıkarılarak, sivil denetime geçeceğini açıkladı.
Tatar, “Maraş açılımımızın ikinci aşamasına geçilecektir. Bu adımla, iade talebiyle başvuran hak sahiplerine, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun bu yönde bir karar vermesine olanak sağlanacaktır” dedi.
Güney Kıbrıs ise bölgenin statüsünde yapılacak bir değişikliğin, “Türkiye’nin burayı sahiplenme niyetini” açıkça gösterdiği düşünüyor.
Bölgenin yasal sahiplerine bırakılması ve BM kontrolü altına alınması çağrısı
Kararın “yasa dışı ve kabul edilemez” olduğunu belirten Anastasiadis bunun Maraş’ın statüsünde değişiklik yapılmasını yasaklayan BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olduğunu belirterek bölgenin yasal sahiplerine bırakılması ve BM kontrolü altına alınması çağrısı yaptı.
“BM Güvenlik Konseyi Kararlarına saygı gösterilmeli”
AB’nin dış politika şefi Borrell ise sosyal medyada yaptığı açıklamada, “Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne ilişkin müzakerelere geri dönme konusunda taviz verilme riski söz konusu. BM Güvenlik Konseyi Kararlarına tam olarak saygı gösterilmesi gerekiyor” dedi.
#Varosha: Unilateral decision announced today by President @RTErdogan & Mr Tatar risks raising tensions on the island & compromising return to talks on a comprehensive settlement of #Cyprus issue. UN Security Council Resolutions need to be fully respected https://t.co/oktHrJujg4
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) July 20, 2021
Yunanistan: En güçlü şekilde kınıyoruz
Yunanistan da Türk tarafının açıklamalarına cevap verdi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias yaptığı paylaşımda, “Yapılan açıklamaları en güçlü şekilde kınıyoruz” ifadelerini kullandı.
Greece condemns in the strongest terms today’s announcement by the turkish side on the declassification of part of the fenced-off area of Varosha. @GreeceMFA's statement: https://t.co/u0zjDLu7cz
— Nikos Dendias (@NikosDendias) July 20, 2021
ABD’den kınama
Bir açıklamada ABD’den geldi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, “BM kararlarıyla tutarsız, kabul edilemez ve geçmişteki çözüm müzakerelerini sürdürme taahhütleriyle bağdaşmayan Maraş’ın bazı bölümlerinin Türk kontrolüne devredileceği duyurusunu kınadığını” açıkladı.
We condemn the decision to have Turkish Cypriots take control over parts of Varosha, which is inconsistent with UN resolutions, unacceptable, and incompatible with past commitments to resume settlement talks. We urge a reversal of this decision and steps taken since Oct. 2020.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) July 21, 2021