KıbrısManşet

Elmalı: Eğitimle ilgili konularda Üst Komite’ye katılma talebimize cevap verilmedi


Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Ozan Elmalı, yüz yüze eğitimin başlayabilmesi için yapılması gerekenleri sıraladı ve ek bütünleme sınavları hakkında da eleştiri getirdi

Elmalı: Ek bütünleme sınavı konusunda Amcaoğlu’na baskı geldiğini düşünüyorum

Özgür Haber‘de Pınar Barut‘un sorularını KTOEÖS Başkanı Elmalı, Eğitim Bakanlığı‘nın açıkladı ‘ek bütünleme yapılacak’ kararını eleştirerek, kendilerinin Bakanlık’la olan görüşmelerinde masada böyle bir konu olmadığını dile getirdi.

Elmalı, “Bakanlıkla istişarelerimiz sürerken masada böyle bir bahis yoktu. Sayın Bakanın kurmaylarıyla yeteri kadar iletişimi olmamasından kaynaklandığını düşünüyorum” dedi.

Pandemi döneminde eğitimin yapılması için ek bir tüzük çıkarıldığını, sınavlar ve bütünleme sınavlarının da buna göre yapıldığını hatırlatan Elmalı, ek bütünleme sınavları konusunda Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu‘na kamuoyundan baskı geldiğini düşündüğünü ifade etti.

“Her bölgede Çıraklık Eğitim Merkezi yok”

Tüzükte normal koşullarda, Ortaokul’u bitiren, herhangi bir alanda beceri ve yetenek olarak kendini yetiştiren çocukların eğitimi için Çıraklık Eğitim Merkezleri kurulmasının yer aldığını belirten Elmalı, ama her bölgede bu merkezlerden olmadığını hatırlattı.

Elmalı, “Meslek liselerine mecbur yönlendirme yapılıyor. Bu da meslek liselerinde yoğunluğu artırıyor. Bu çocuklar eğer becerilerine göre eğitim alabilse, birçok sorun ortadan kalkmış olacak. Tek bir sınavla yetenekli olan öğrencileri ayırıp geriye kalanları yetenekleri doğrultusunda eğitmeden 40 kişilik sınıflara doldurmamız ve eğitim vermemiz maalesef çocuklarımız için yararlı değildir” ifadelerini kullandı.

“Bzim odak noktamız eğitimin başlaması”

Kendileri için odak noktanın eğitim olduğunu ve bunu kamusal olarak vermek gerekiğini belirten Elmalı, bunu da yerine getirirebilmek için sorumlulukları olduğunu söyledi.

Pandemi sürecinnde eğitimin freni patlamış bie araba gibi bir noktada olduğunu ifade eden Elmalı, “Vaka sayılarının hızlı şekilde artması, denetlemelerin yapılmaması, kontrolün es geçilmesi ve sürü bağışıklığıyla bunu yeneceğimize inanılması vaka sayılarını düşürmedi” dedi.

“Topluma güven kazandırılması gerekiyor”

Elmalı, velilerin çocuklarını okula güvenle göndermek istediğini belirterek, bu noktada topluma güven kazandırılması gerektiğinin altını çizdi.

“Mayıs ayından itibaren, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve KTOEÖS toplantılar yaptı” diyen Elmalı, buradaki temel hedefin ise yüz yüze eğitimin başlaması olduğunu belirtti.

Elmalı, “Bunun için güvenli bir şekilde eğitimin, taşımacılığın ve denetimin nasıl yapılacağı ve okul idarelerinin, ailelerin ve paydaşların nasıl hareket edeceği hep görüşüldü” dedi.

“Üst Komite’ye katılma talebimize cevap verilmedi”

Elmalı son olarak, eğitim ile ilgili Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi‘nin alacağı kararlarda kurula, eğitim sendikalarının da dahil edilmesi talepleri olduğunu belirterek, buna cevap ya da onay almadıklarını söyledi.

Özgür Gazete/Özel Haber











Başa dön tuşu