KıbrısManşet

Ruso: Yüksek aşılanma oranlarına ulaşmak gerekiyor

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Koruyucu Hekimlik ve Halk Sağlığı Sorumlusu Dr. Derlen Özgeç Ruso, birlik adına yaptığı açıklamada Covid-19 ile mücadelede başarılı olabilmek için toplumun yüksek oranda aşılanması gerektiğini belirtti ve aşı karşıtlığının yaratabileceği sıkıntılara dikkat çekti

Ruso: Aşılar, toplumsal işleyişin geri kazanılmasına yardımcı olacaktır

Ruso, aşılama hakkında bilinmesi gereken hususlarla ilgili açıklama yaptı. Ruso, Covid-19 aşısının hastaneye yatışları ve ölümleri azaltma ve toplumsal işleyişin geri kazanılmasına yardımcı olma stratejisinin kritik bir bileşeni olduğuna işaret etti.

“Yüksek aşılanma oranlarına ulaşmak gerekir”

Ruso, aşılama çalışmalarının en temel kavramının toplum bağışıklığı olduğunu ve bulaşıcı hastalıklara karşı toplumun kritik bir oranının aşılanması durumunda salgın çıkması olasılığı azalacağı için toplumun tüm üyelerinin de korunacağını belirtti

Toplum bağışıklığı eşikleri yüzde 80-95 arasında değiştiğini ifade eden Ruso, “Dolayısıyla toplum düzeyinde aşı ile önlenebilir hastalıkların kontrolü için yüksek aşılanma oranlarına ulaşmak gerekir” dedi.

“Bu yolla toplumun aşılara güvenini azaltabilmektedirler”

Aşı karşıtlığının  bilimsel dayanağı olmasa da hızlı bir şekilde medya ve internet üzerinden yayılma olanağı bulduğunu ifade eden Ruso, “Bu yolla toplumun aşılara güvenini azaltabilmektedirler. Kişilerin yaşam tarzları, algıları, kurumlara duydukları güven, inançları, aşı etkinliği ile ilgili endişeleri aşı kararında etkili olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Ruso, önce ilaçlar, sonra maske kullanımı, hatta Covid-19’un kendisi ve son olarak aşı için üretilen komplo teorilerinin Kıbrıs’ta da gündeme geldiğini belirtti ve konuyla ilgili, “Ancak bu teoriler gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.











Başa dön tuşu