KıbrısKöşe Yazarlarımız

Köpeğimin sırtı ağrıyor olabilir mi?






4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde çoğumuzun göz ardı ettiği bir konuya değinelim istedim… Küçük patilerin de sırt ve bel ağrıları olabileceğini biliyor muydunuz? Tüm hayvanların refahını arttırmak için kutlanan bu özel günde biz de onların daha kaliteli yaşayabilmesi için bir adım atalım!

Hiç sırt ağrınız oldu mu? Belki de kronik bir omurga rahatsızlığınız var ve sırt ağrısı sizin günlük yaşantınızın bir parçası.

Sırtınız ve omurganız tüm vücudunuzun merkez noktasıdır, vücudunuzun herhangi bir yerinde olan bir bozukluğun sırtınızı etkileyeceği bazen de sırtınızdan kaynaklanacağı anlamına gelir.

Köpekler de sırt ağrısı çekerler ve iyi bir gözlemci değilseniz ağrılarını gizlemekte başarılıdırlar. İnsanlarda farklı olarak bunu söyleyemezler ve yardım isteyemezler.

***

Sırt ağrısının birçok nedeni olabilir ve bu ağrı herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir.

Örneğin yaşlı köpekler; kol, bacak veya omurgalarında, özellikle eklemlerinde artritten (kireçlenme) muzdariptirler. Bu nedenle sırt ağrısına yatkındırlar. Yaşlılıkla birlikte kas kaybı yaşarlar ve bu güçsüzlük omurga çevresinde ve bacaklardaki eklemlerde yük dağılımını bozar, ağrıya neden olur.

Daha genç köpekler, şiddetli oyun aktiviteleri, yokuş yukarı yürüyüş veya arabaya girip çıkarken kötü inişlerden kaynaklanan sırt ağrısı çekebilir.

Bazı köpek ırklarının dezavantajlı fiziksel özelliklere sahip olmaları, onları sırt ağrısına yatkın hale getirebilir. Örneğin, uzun gövdesi, kısa ve düz bacak açılanması veya bozuk kemik dizilimi olan köpekler bel ağrısı yaşayabilir.

Vücut, herhangi bir sebeple oluşan topallığa uyum sağladığından, herhangi bir topallık omurga/sırt dizilim bozukluğu ve ağrıya yol açacaktır.

Ayrıca obezite ile kronik sırt ağrısı arasında güçlü bir ilişki olduğu bilmekte fayda var.

Günün sonunda, köpeğinizi sırt ağrısına yatkın hale getirebilecek birçok şey vardır. Önemli olan sırt ağrısının belirtilerini tanımak ve bu konuda ne yapılacağını bilmektir.

***

Köpeğinizin sırt ağrısı olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Köpeğinizin sırt ağrısı çekip çekmediğini işaret eden birkaç basit şey vardır:

  • Hareketlilikte bir değişiklik

Köpeğinizin aktivite seviyeleri son birkaç hafta veya ay içerisinde değişti mi? Daha az aktif olduğunu, yerinden daha yavaş kalktığını ve kanepeye atlamaya eskisi kadar istekli olmadığını fark ettiniz mi? Aktivite seviyelerinde bir değişiklik köpeğinizin sırt ağrısı çektiğinin bir göstergesi olabilir.

  • Duruşta bir değişiklik

Şiddetli sırt ağrısı vakalarında, kamburlaşan veya sırtı kambur olan köpekler görebiliriz. Bu, karın ağrısı olan bir kişiye benzer. Kambur bir duruşa sahip olmak, bir şeylerin yanlış olduğuna işaret eder.

  • Kas spazmları

Köpeğinizin sırtına dokunduğunuzda veya köpeğiniz öne uzandığında kas spazmı veya titreme görebilirsiniz. Köpekler bazen dokunmayla ağlayabilir.

  • Kontrol veya koordinasyon eksikliği

Köpeğinizin vücudunun daha güçsüz veya kontrolünün zayıf olduğunu fark edebilirsiniz. Örneğin, daha çabuk yorulabilir veya kendi ayakları üzerinde tökezleyebilir.

  • Ruh hali veya kişilikte bir değişiklik

Köpeğinizin eskisi gibi kucaklanmaktan hoşlanmadığını, ya da eskiden arkadaş canlısı olduğu halde son zamanlarda biraz huysuz hale geldiğini fark edebilirsiniz. Normalde sizi yüzünüzde öpücüklerle karşılayan coşkulu, heyecanlı, sevgi dolu köpeğiniz, eve geldiğinizde aniden daha sakin ve daha sessiz hale gelebilir.

  • Topallama

Bir bacağının aksadığına veya sürüklendiğine dair herhangi bir gösterge, köpeğinizin acı çektiğinin bir işareti olabilir.

***

Peki bu konuda ne yapabilirsiniz?

Sırt ağrısının çok farklı nedenleri vardır. Bu nedenlerden bazıları ciddi olabileceğinden tam teşhis için köpeğinizi veteriner hekime götürmeniz çok önemlidir.

Veteriner hekiminiz, köpeğinizin ağrı kesici ilaçlara devam etmesini, bir kilo verme programına girmesini veya ağrının geçmesi için bir hayvan fizyoterapistine danışmanızı tavsiye edebilir.

***

Hayvan fizyoterapisti ne yapabilir?

Sırt ağrısı nadiren tek başına gelişen bir durumdur ve sıklıkla köpeğinizin vücudundaki başka bir durumun belirtisidir. Muayene ile terapistiniz sırt ağrısının sebebini bulacaktır. Ev ve yaşam tarzı değişiklikleri yoluyla uygun şekilde tedavi edilmesine yardımcı olur. Ayrıca manuel terapi, masaj, germe ve kuvvetlendirme ile ağrıyı azaltabilir. Bu şekilde çalışmak, köpeğinizin mümkün olduğu kadar uzun süre ağrısız kalmasını sağlar.

Unutmayın;

  • Köpeğinizin hafif ağrı sinyallerini tanımayı öğrenin, köpeğinizin acısını sizin yaptığınız gibi söyleyemediğini unutmayın.
  • Köpeğiniz her zaman sizi memnun etmek ister ve canı acıdığında bile ondan istediğiniz her şeyi yapmaya çalışır.
  • Adrenalin, heyecan verici durumlarda acıyı maskeleyebilir, yani köpeğiniz bir arkadaşıyla oynarken veya eve geldiğinizde harika görünebilir. Ancak heyecanı geçtikten bir süre sonra ağrısı daha sert ve acı verici olabilir.

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü kutlu olsun!

İyi ve ağrısız haftalar…











Başa dön tuşu