Köşe Yazarlarımız

Terapi köpekleri kütüphanelerde!




Merhaba pati dostları!

Bu hafta size edindiğim ilginç bir bilgi ve uygulamadan bahsetmek istiyorum. Siz hiç kütüphanede köpek gördünüz mü?

Kütüphaneler genellikle hem çocukların hem de yetişkinlerin bir konuyu araştırabileceği veya iyi bir hikaye bulabileceği sessiz bir yerdir, ancak çocuklar veya yetişkinler bir kütüphaneyi ziyaret edip bir köpek gördüklerinde, ortam biraz daha heyecan verici hale gelebilir.

Birçok kütüphanede kullanılan bu programda ayda bir, kütüphaneler eğitimli terapi köpeklerine kapılarını açıyor.

***
Okuryazarlık İçin Terapi Köpekleri

Okuryazarlık için terapi köpekleri kullanma fikri yeni değil. Calabasas Kütüphanesi’nin (ABD, Kaliforniya) kullandığı program 1977’de kuruldu ve çeşitli ortamlarda her yıl milyonlarca ziyaret alıyor. Programın ismi “Bana Oku” okuryazarlık programı.

“Bana oku”, çocukların okuryazarlığının eğitimli terapi hayvanlarından yararlanabileceği fikri üzerine kurulmuş. Böylelikle çocuklar okumayı köpekle ilişkilendirmeyi öğreniyor ve okumayı olumlu bir şekilde görmeye başlıyor. Zamanla, çocuğun okuma becerisi ve kendine güveni gelişiyor. Çünkü becerilerini geliştiriyor ve bu da onların okumaktan daha da zevk almasını sağlıyor.

Bu uygulamada ayın ilk Cumartesi günü, eğitimli terapi köpekleri iki saatliğine halk kütüphanesine geliyor. Aileler, köpeklerle kitap okumak için 15 dakikalık bir zaman dilimi için kaydolabiliyor.

Okuma odası, çocuklara hayvanlarla bire bir deneyim yaşama yeteneği kazandırmak için programa ayrılmış. Ebeveynler bile çocuklarının bir köpeğe kitap okumasından gerçekten keyif alıyor gibi görünüyorlar ve çocuklarının bir cumartesi günü kütüphaneye gidecekleri için bu kadar heyecanlı olmalarını kesinlikle memnuniyetle karşılıyorlar!

Çocuklar okuma yetenekleri konusunda genellikle tereddütlü, utanmış veya utangaçtırlar… Sakin, iyi eğitimli bir köpeğin varlığı, ergen okuyucuya benzersiz bir sosyal destek, stres azaltma ve gelişmiş öz saygı biçimi sunar. Çocuklar, ne kadar iyi okuduğuna karar vermek için değil, sadece hikayeyi dinlemek için orada bulunan köpeğin yanında rahat hissediyorlar.

Tufts Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, köpeklere kitap okuyan öğrencilerin insanlara kitap okuyan öğrencilerden daha iyi sonuçlara sahip olduğunu söylüyor.

Bu konudaki tek zorluk, pek çok halk kütüphanesi programının zorluğu — toplulukta mümkün olduğu kadar çok insanın programı bilmesini ve kullanmasını sağlamak.

Çocukların okuryazarlığını arttırmanın (ve kitaplığınıza bazı tüylü arkadaşlar eklemenin) bir yolunu arıyorsanız, bu uygulama tam da size göre. Okumak, bir çocuğun hayal gücünü inşa etmesi ve geleceği için beceriler geliştirmeye başlaması için harika bir fırsattır.

Kütüphaneler harika bir kaynaktır ve Terapi Köpekleri, çocukların yerel kütüphanelerinin ne kadar eğlenceli olabileceğini keşfetmelerine yardımcı olmanın harika bir yolu olabilir!

***

Bir diğer uygulama ise akademik kütüphanelerde terapi köpekleri.

Dünyada giderek modernleşen akademik kütüphaneler, öğrencileri akademiye davet etmek ve bir üniversite kütüphanesinin sağlayabileceği tüm kaynak ve hizmetlerden yararlanmalarını sağlamak için bu etkinlikleri düzenliyor.

Öğrencilerin ilgisini çekmenin alışılmadık ama ucuz ve oldukça etkili bir yöntemi, terapi köpeklerini kütüphaneye getirmek. Bu tür bir proje, öğretim üyeleri, üniversite öğrencileri, destek personeli ve gönüllüler arasındaki işbirliği ile sağlanıyor.

449 öğrenciye uygulanan bir anketin sonuçlarına göre anket verileri katılımcıların %95’inin terapi köpekleriyle etkileşimi devam ettirmeyi düşündüğünü göstermektedir.

Connecticut Üniversitesi, M.I.T., Yale Hukuk Fakültesi ve San Diego Üniversitesi gibi üniversite kütüphaneleri, finallerde çalışmanın stresini azaltmak için terapi köpekleri getiriyor. 2010 ilkbaharından bu yana devam eden program, hem bahar hem de güz dönemlerinde finallerde bir hafta boyunca devam ediyor ve her biri 30-35 ziyaret yapan 20-25 köpek içeriyor. Öğrenciler sabah 10’dan gece 8’e kadar köpeklerle neredeyse sürekli bir iletişime sahipler.

Bu uygulama için köpekler, “Reading Education Assistance Dogs” programı aracılığıyla eğitiliyor. Kütüphanelere katılmak için herhangi bir maliyet yok. Program bugün ABD, üç Kanada vilayeti, Avrupa ve diğer yerleri kapsayan yaklaşık 2.000 kayıtlı ekibe sahip. Çalışmalara göre bu uygulama final haftalarında stresi azaltmanın bir yolu olabilir!

Patili dostlarımızı yaşamın her alanına yanımızda görmek bizleri çok mutlu ediyor. Bu tarz uygulamalar bizde de olsa sizce de çok güzel olmaz mı?

Kendinize ve dostunuza iyi bakın! İyi haftalar.









Başa dön tuşu