KıbrısManşet

Lillie’nin sözlerine tepki: Desantralize federasyonu ileri götürüyor






İngiliz Yüksek Komiseri Stephen Lillie’nin Kıbrıs sorununa ilişkin yaptığı açıklamalar Kıbrıs Cumhuriyeti‘nde tepkiyle karşılandı

AKEL büyük tepki gösterdi

İngiliz Yüksek Komiseri Lillie’nin, Kıbrıs sorununun çözüm şekliyle ilgili İngiliz fikirlerinin aslında konfederasyon değil büyük ölçüde, Rum lider Nikos Anastasiadis’in sunduğu desantralize federasyon olduğunu açıkladığı Kathimerini’de yer alan röportajı geniş yankı buldu.

Haravgi haberi “Yeni Fikirler İle Kıbrıs Sorununda Tehlikeli Sahne Şekilleniyor. İngiltere, Anastasiadis’in Önerisi Temelinde, Desantralize Federasyonu İleri Götürüyor” başlığıyla manşete çekti.

Habere göre AKEL, Lillie’nin Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili söylediklerine büyük tepki gösterdi.

Kukumas: İngiltere’ye fikirler ve öneriler sunma yetkisini kim verdi?

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Kukumas “Rolü arabulucu değil prosedürü kolaylaştırıcı olan Birleşmiş Milletler yapmazken, İngiltere’ye fikirler ve öneriler sunma yetkisini kim verdi?” diye sordu.

AKEL Sözcüsü “Bir yandan Tatar’ın iki devlet çözümündeki ısrarı, diğer yandan Anastasiadis’in kararlar çerçevesinden ve yakınlaşmalardan caymaları üçüncü taraflara, köprü kurmayan ama yıkan fikirler sunma hakkı tanıyan bir sahne yaratıyor. Bu da Sayın Anastasiadis’in ikna edici ve kararlı bir şekilde müzakere müktesebatını taahhüt etmek zorunda olduğunu doğruluyor, aksi halde ok yaydan çıkar” ifadelerini kullandı.

AKEL müzakerelerin Crans Montana’da koptuğu yerden başlamasında ısrarlı

Lillie’nin söylediğinin aksine müzakere müktesebatının, uzun yıllar yapılan görüşmelerin Kıbrıs sorununu 2017’de çözüme çok yaklaştıran meyvesi olduğunu söyleyen Kukumas, “Asıl yakınlaşmaların ve uzlaşılmış zeminin-belki Türkiye’nin ve Tatar’ın tezlerini tatmin için- bozulması halinde, uzun ve kısır görüşmelere sürükleneceği” görüşünü ortaya koydu.

AKEL’in, uzlaşılmış çözüm zemininin değiştirilmesine asla rıza göstermeyeceğini ve müzakerelerin 2017’de Crans Montana’da koptuğu yerden başlaması tezinde ısrar etmekten vazgeçmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Sizopulos: Kıbrıs Cumhuriyeti için aşırı tehlikeli

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, Lillie’nin sözleri ile “İngilizlerin Kıbrıs Cumhuriyeti aleyhine perde gerisi ve perde önünde oynadığı baltalayıcı rolün bir kez daha doğrulandığını” savundu. Sizopulos, Rum Ulusal Konseyi’nde Nikos Anastasiadis’ten Büyük Britanya’nın Kıbrıs sorunundaki baş aktörlük rolüne son verilmesi ve İngiliz üslerinin Ada’dan çıkarılması prosedürüne başlanması talebini ortaya koyduklarını söyledi.

İngilizlerin “KKTC’nin egemen eşitliğini” siyasi müktesebat olarak tesis etmeye çalıştıklarını savunan Sizopulos, KKTC’nin egemen eşitliğinin Kıbrıs Cumhuriyeti için aşırı tehlikeli olduğunu söyledi.

Sizopulos, varlığının “Anayasa’ya aykırı olduğunu” savunduğu egemen İngiliz askerî üslerinin Ada’dan çıkarılması ve İngilizlerin BM’de Kıbrıs sorunuyla ilgili başrol oyunculuğuna son verilmesi için Anastasiadis’in inisiyatif alması gerektiğini belirtti.

Alithia, Gazeteye göre, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Lillie’nin açıklamalarını “talihsiz” diye niteledi.

Rum Basını/Fatma Kişmir









Başa dön tuşu