EkonomiKıbrısManşet

Refikoğlu: Müteahhitler Birliği’nin sözleşmeli personelleri tarafından değiştirildi






Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu, yürürlüğe girdikten 1 hafta sonra açtıkları dava sonucu ara emri alınan Magusa, İskele, Yeniboğaziçi İmar Planı’yla ilgili açıklamada bulundu

Refikoğlu: Amacımız KKTC sınırları içinde imar planı olmayan alan kalmamasıdır

Yazılı açıklama yapan Refikoğlu, usulsüz hazırlandığını belirttiği ve 25 Kasım’da da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’yla ilgili kendileri tarafından açılan ara emri davası bugün görüşülerek, ‘Ara Emri’ kararı verildiğini hatırlattı.

Refikoğlu, “Bizlerin Şehir Plancıları olarak önceliğimiz, her zaman için tüm KKTC sınırları içerisinde imar planı olmayan alanın kalmaması olmuştur. İmar Planları ekonomik kalkınmayı, altyapı yatırımlarının yönlendirilmesini, çevresel ve kültürel değerlerin sürdürülebilirliğini, mekânsal düzenlemeyi, kamu kaynaklarının verimli kullanılmasını ve iklim değişikliği ve potansiyel risklerin azaltılmasını sağlamak amacı ile yapılır” dedi.

“Müteahhitler Birliğinin sözleşmeli personelleri tarafından değiştirildi”

Söz konusu Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı’nın ise bu amaçlardan saptırılmış, sadece belli bir kesimin ekonomik gelirini arttırmaya yönelik bir doküman haline getirildiğini söyleyen Refikoğlu, 2019 yılında Şehir Planlama Dairesi çalışanları tarafından hazırlanmış olan ancak dönemin Başbakanı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanması engellenen İmar Planı’nın 2021 yılında Müteahhitler Birliği tarafından sözleşmeli olarak istihdam edilen personel tarafından değiştirildiğini ve 25 Kasım 2021 tarihinde Sucuoğlu hükümeti tarafından yürürlüğe koyduğunu kaydetti.

Refikoğlu, “İmar Yasası, Şehir Planlama Dairesi Kuruluş Yasası ve Kamu Görevlileri yasasına tamamen aykırı bir şekilde hazırlanan bu dokümanın Odamız tarafından kabul edilmesi mümkün değildi.
Yasal mevzuatlara aykırılığı bir kenara, Şehir Plancıları odası olarak 2019 yılında hazırlanan İmar Planı ile 2021 yılında hazırlanan İmar Planı arasındaki farkları da ortaya koyduk” dedi.

Refikoğlu, “Peki neydi bu değişiklikler?” başlığıyla değişiklikleri ise şöyle açıkladı;

– 2021 yılında belirlenen konut ihtiyacı 2019 yılında belirlenen konut ihtiyacından daha az olmasına rağmen; o İmar sınırları değiştirilip 200 hektardan fazla ek alan yapılaşmaya açıldı. Tüm konut alanlarında yoğunluklar arttırıldı.

– Turizm alanlarında 2019 yılında hazırlanan İmar Planında belirlenen yapılaşma kuralları arttırılmıştır. 200 yatak kapasitesi sınırı olmasına ragmen yapılaşma alanı büyütülmüş, yani ihtiyaç olmamasına ragmen betonlaşma arttırılmıştır.

– İskele’de uzmanlar tarafından doğal hayatı koruma alanı(kaplumbağa yumurtlama alanı) olarak belirlenen alan Turizm Gelişme alanı olarak değiştirildi.

– Kazanılmış haklar ile yürürlükte olan Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Geçiş Süreci Emirnamesinin de öncesine dönülerek on binlerce konutluk gelişmelere Fasıl 96 kurallarınca yapılaşma şansı tanınacak.

– Şehirler arası bölünmüş yollar üzerindeki gelişme baskısı yeterli değilmiş, trafik güvenliği sıkıntılı değilmiş gibi Lefkoşa-Gazimağusa yolu üzerine yeni Faaliyet Koridoru belirlenerek bu yol üzerinde yeni gelişmelerin önü açıldı.

“Kamu maliyesine de ciddi külfet getirecekti”

Refikoğlu, bunların yapılan değişikliklerden sadece bazıları olduğunu, bu değişiklikler yapılırken hiçbir veri güncellemesinin de yapılmayarak, 2018 yılında kullanılan veriler ile yapıldığını söyledi.

Refikoğlu, “Bu değişiklikler ile İmar Planlarının amacından uzaklaşılacak, arttırılan yoğunluk ve imar gelişme sınırları dışarısında tanınacak haklar ile zaten yetersiz olan yol, kanalizasyon, elektrik, su gibi Teknik altyapılara daha çok yük binmesine ve dolayısı ile kamu maliyesine de ciddi külfet getirmesine yol açacaktı” dedi.

“Odamız ve üyelerimiz hazırdır”

Refikoğlu son olarak şunları kaydetti;

“Aynı zamanda bölgede sağlık, eğitim, yeşil alan gibi sosyal hizmetlerin de yetersiz olduğunu biliyoruz. Yeni açılan alanlara hizmet verebilecek bir sosyal altyapı yatırımlarının günümüz maliyesi ile yapılamayacağı aşikardır.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda Odamız mesleki gerekliliğini yerine getirmiş, bu hukuksuzluğa ve kamuya zarar verecek olan bu dokümana dur demiştir.

Şehir Plancıları olarak önerimiz, Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi bölgesi için verilerin güncellenmesi, mevcut durumun yeniden ortaya konması ve bunun üzerine yasalar çerçevesinde, adil, şeffaf ve katılımcı bir İmar Planı hazırlanmasıdır.

Böyle bir çalışma için odamız ve üyelerimiz olarak hazır olduğumuzu da belirtmek isteriz.

Tüm kamuoyuna saygılarımızla duyururuz”









Başa dön tuşu