KıbrısManşet

Basın-sen 8 Mart mesaji: Mücadeleyi büyütüyoruz




Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) Örgütlenme Sekreteri Növber Gürtay, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısı ile yayımladığı mesajında, dokuma fabrikasında çalışan işçi kadınların eşit işe eşit ücret ve güvenceli bir iş talebiyle greve gitmesi sonucunda yanarak can verdiğini hatırlattı

Gürtay: Krize, şiddete, savaşa, sömürüye karşı; insanca ve özgür bir yaşam için

129 işçi kadının can vermesinin ardında 165 yılın geçtiğini söyleyen Gürtay, günümüzde emekçi kadınların mücadeleye devam ettiğine işaret ederek, “Krize, şiddete, savaşa, sömürüye karşı; insanca ve özgür bir yaşam için” emekçi kadınların enternasyonal mücadele ve dayanışma günü olan 8 Mart’ta mücadeleyi daha da büyütmeye çağırdı.

Ekonomik krizlerin faturasının emekçi halkın omzuna yüklendiğini ifade eden Gürtay, “8 Mart’ı salgının ve ekonomik krizin yıkıcı sonuçları, adaletsizlik, sömürü, eşitsizlik ve özgürlüklerin baskı altına alınma-ya çalışıldığı bir ortamda karşılıyoruz. Dünyanın dört bir yanında, ülkenin dört bir köşesinden iş yer-lerinde artan baskılara, emekçi kadınlara dönük saldırılara, işten atmalara, güvencesiz çalışmaya, şid-dete, tacize, tecavüze, cinsel istismara ve kadın cinayetlerine karşı bu yılda emekçi kadınlar olarak talep-lerimizle, sloganlarımızla alanları dolduracağız. Emperyalist savaşlara karşı ‘barış taleplerimizi’ yüksek sesle dile getireceğiz. Savaşların emekçi kadınlar açısından daha yıkıcı sonuçları olduğunu, ülkelerinden zorla göç ettirilen emekçilerin göç yollarında psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kaldığını haykıracağız” dedi.

“Gazetecilik yapmak ve dünyanın daha yaşanabilir bir yer olmasını istemek hakkımız”

İfade, düşünce ve basın özgürlüğünün önemine dikkat çeken Gürtay, “Ne düşündüğünü dile getirmek, bilgi paylaşmak, gazetecilik yapmak ve dünyanın daha yaşanabilir bir yer olmasını istemek hakkımız. Bu düşüncelerimizi ifade ederken yönetenlerle ayni fikirde olmak zorunda değiliz. Bu hakkımızı korku duymadan ve hukuka aykırı müdahalelere uğramaya müsaade etmeden barışçıl yollarla dile getirmeye devam edeceğiz. İfade, düşünce ve basın özgürlüğünün onurunu ve değerini unutturmadan Ayşemden, Canan, Damla, Esra, Gizem, Melek, Muazzez, Pınar, Ralyy ve daha nice basın emekçisi kadınların haklarına sahip çıkacak, özgürlüklerini tahakküm altına aldırtmayacağız” diyerek her alanda özgürlüklere barışçıl yollarla sahip çıkacaklarının altını çizdi.

Gürtay “Biz ne istiyoruz” başlığı altında Basın-Sen’in taleplerini de sıraladı;

1. İfade, düşünce ve basın özgürlüğü hakkını engelleyen her türlü sınırlamaya son verilsin.
2. İnsanca yaşayacak bir maaş için özel ve kamudaki maaşlara ek zam yapılsın.
3. Eşit işe eşit ücret ödensin, sendikasız çalıştırılmak yasaklansın.
4. Fiyat artışları, elektrik, su, gaz, telefon ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınsın.
5. Faturaları ödeyemeyecek geliri olmayan ailelerin fatura ödemeleri iptal edilsin.
6. Kadın istihdamının önündeki tüm engellemeler kaldırılsın. Güvencesiz çalıştırılmaya son veril-sin İşten atılmalar yasaklansın.
7. Ücretsiz kreş, hasta ve yaşlı bakım merkezleri yerelde ve merkezde planlı bir şekilde yaygınlaş-tırılsın. Emekçi kadınların üzerindeki yükler azaltılsın. Emzirme odaları oluşturulsun, emekçi annelerin süt izni hakkından taviz verilmesin. Ebeveynlik izni yasallaşsın.
8. Ayrımcılığın, tacizin, tecavüzün, istismarın, kadın cinayetlerinin ve mobingin önüne geçilsin.
9. Sınırlar kaldırılsın, barış ortamı sağlansın.
10. Bir insanlık suçu olan seks köleliğine son verilsin.









Başa dön tuşu