EkonomiKıbrısManşet

Oymen: Etkili önlemler alınmazsa gıdaya ulaşmak daha da zor bir hal alacak






KTMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Beste Oymen, yapılan zamlar ve Rusya-Ukrayna savaşının etkileri sonrası, eğer etkili önlemler alınmazsa her geçen gün gıdaya ulaşmanın daha da zor bir hal alacağını beliterek, gıdada tam anlamıyla dışa bağımlı bir ülke haline gelineceğini vurguladı

Oymen: Halkımızın derin bir çıkmazda olduğu aşikardır

Yazılı açıklama yapan Oymen, dövizin yükselmesi, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına yapılan rekor zamlarla asgari ücretin bir anda buhar olduğuna, Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinin ise durumu daha da içinden çıkılmaz boyutlara taşıdığına dikkat çekti.

Oymen, “Bu duruma paralel olarak artan gıda fiyatları sonucunda et ve süt ürünleri, yumurta, yağ, bakliyat, un gibi temel gıda maddelerini bile almakta zorlanan halkımızın derin bir çıkmazda olduğu aşikardır. Savaştan nasibini alan buğdayın ihracatının yapılamayacak durumda olması, sofralarımızdan eksik etmediğimiz ekmeğin artık mumla aranacak bir besin maddesi olacağının habercisidir. Döviz artışından dolayı son 1 yılda buğdaya hatırı sayılır bir zam yapılırken bir de tedarik sıkıntısının olması işletmelerin kapılarına kilit vurmasına sebep olacaktır” dedi.

“Taklit ve tağşiş yapılan gıdalara yönelme artabilir”

Vatandaşları bekleyen büyük tehlikelerden birinin de yetersiz beslenme ile ortaya çıkan hastalıkların artacak olması olduğuna dikkat eçekn Oymen, ailelerin, çocuklarının bedensel ve zihinsel gelişimi için gerekli olan temel gıda maddelerini sofralarından azaltmak zorunda kalmasının, çocukların yeterli ve dengeli beslenmelerini neredeyse imkansız hale getireceğini kaydetti.

Oymen, “Gıda fiyatlarındaki sürekli artışın bir diğer boyutu ise halkın göreceli ucuz olduğu için büyük oranda taklit ve tağşiş yapılan gıdalara yönelmesidir. Bu durum tüketicilerin ister istemez aldatılmalarına ve sağlık riski ile karşı karşıya kalmalarına neden olmaktadır” dedi.

“Ancak unutulmamalıdır ki, bu halk yerel ürünleri ile var olmuştur”

Oymen diğer yandan, mazot, gübre ve yem gibi temel girdi fiyatlarında olağanüstü artışlar sonucu gıdaların üretiminde ilk aşamayı oluşturan çiftçi ve hayvan üreticilerinin ise her geçen gün üretimden kopmakta ve üretimi terk etmekte olduklarını belirterek, yerel üretimin çok büyük oranda azalmasının da bu durumu kanıtlar nitelikte olduğunu söyledi.

Oymen, “Ancak unutulmamalıdır ki, bu halk yerel ürünleri ile var olmuştur. Bu ürünlerin artık üretilememesi, tarımın, hayvancılığın son bulması bu ülkenin günden güne yok oluşunun biletini kesecektir. Üretimde ve satış alanlarında önemli gereç olan elektrik ve mazot fiyatlarındaki ciddi artış, var olan hammadde pahalılığı ile katlanarak tüketicinin alım gücünün azalmasına sebep olmaktadır” dedi.

“Etkili önlemler alınmazsa her geçen gün gıdaya ulaşmak daha da zor bir hal alacak”

Oymen şöyle devam etti;

“Bu kalemlerde kısa vadede devlet desteğinin artırılması ve uzun vadede ise kalıcı çözümler için yenilenebilir enerji teşvikleri sağlanmalıdır.

Gıda gereksiniminin önümüzdeki yıllar içerisinde artan nüfusa karşılık iki katına çıkması beklendiğinden, gıda üretiminin sürdürülebilirliği bu noktada büyük önem taşımaktadır.

Eğer etkili önlemler alınmazsa her geçen gün gıdaya ulaşmak daha da zor bir hal alacak ve bunun neticesinde gıdada tam anlamıyla dışa bağımlı bir ülke haline geleceğiz”









Başa dön tuşu