KıbrısManşet

Üstel: Bu adımı atarken, kimsenin burnunun kanamamasına dikkat ediyoruz




İçişleri Bakanı Ünal Üstel, Belediyelerin Birleştirilmesi Yasa Tasarısı‘na karşı gösterilen tepkinin “siyasi popülizm” olduğunu söyleyerek muhalefete seslendi; “Gelin seçimleri Ekim’e erteleyelim ve o sırada beraber bu yasayı Meclis‘te çalışalım. 2023 yılına giderken, insanımız layık olduğu hizmeti alsın”

Üstel: 2022 yılında aynı yerde sayıldığını herkes biliyor

Kıbrıs Postası Web TV‘de Gökhan Altıner‘in sorularını yanıtlayan Üstel, 2009 yılından beri belediyelerle ilgili reform yasasının çalışıldığını ve 2022 yılında aynı yerde sayıldığını herkesin bildiğini söyledi.

Üstel, “2008 yılında Ferdi Sabit Soyer hükümeti döneminde, bütün köy ve muhtarlıkları 28 belediyeye bağladılar. O zamanki bağladıkları köylerle ilgili UBP’nin itirazları oldu. Biz ona rağmen müsamaha gösterdik ve yapıldı, köylerde belediyelerden daha kaliteli hizmet alsın diye”

“Belediyeler Reform Yasası’nı önümde buldum”

CTP’li 3 Bakanın o dönem reformla ilgili çalıştığını, UBP’nin ise 2009 yılından sonra çalıştığını, HP’nin de çalışma yaptığını hatırlatan Üstel, şimdi de kendisinin İçişleri Bakanı olarak bu reform çalışmasını son haline getirdiğini kaydetti.

Üstel, “Globalleşen dünyaya bakmak lazım, her platformda AB’yi öne çıkarıp, AB uyum yasasıyla yasalarımızı güncelleyelim diyoruz. TC’ye bakıyoruz; küçük küçük belediyeleri ortadan kaldırıp kent belediyeleri yapıyor. Güneyde de bu çalışma yapıldı ve belediye sayıları düştü. Faiz Sucuoğlu Hükümeti kuruldu, beni de bu Bakanlığa atadı. Belediyeler Reform Yasası’nı önümde buldum” dedi.

“Birinci kriter nufüs, ikinci kriter yüz ölçümü”

Bu yasa üzerinde çalışanların fikirleri aldığını, partilerden temsilci istediğini ve yaptıklarını anlattığını ve ‘bu yasaları güncelleyip, sayımızı düşürelim, kriter koyalım’ dediğini, birinci kriterlerinin nufüs, ikinci kriterlerinin de yüz ölçümü olduğunu söyleyen Üstel, bu kriterleri yasayı geçmişte çalışanların da kabul ettiğini savundu.

Üstel, “Halkımıza daha iyi ve kaliteli hizmet verelim, belediyelerimiz büyük projelere imza atsın ve en önemlisi mali durumlarını düzeltelim dedik. Mesela bir belediyenin bir yerde limanı var, buradan giriş-çıkış ücretleri belediyeye aktarılıyor. Bazı belediyeler ise inşaat yoğunluğu yaşanan bölgede olduğu için buradan kaynak sağlıyor. Ancak bazı belediylelerde bu kaynaklar yok” dedi.

“Bu adımı atarken, kimsenin burnunun kanamamasına da dikkat ediyoruz”

Kendilerinin bir havuz oluşturduğunu, bu paraların bu havuzda birikeceğini, hizmet veren belediyenin yüzde 70’ini alacağını, kalanının da nufüsü 20 binin altında olanlara yüzde 20, kalan yüzde 10 da diğer belediyelere aktartılacağını belirten Üstel, devlet katkısından da nufüsa göre yüzde 80, yüz ölçümüne göre de yüzde 20 alacaklarını kaydetti.

Üstel, “Bütün bunları içeren bir düzenleme yapyıyoruz ve cesur bir adım atıyoruz. Bu adımı atarken, kimsenin burnunun kanamamasına da dikkat ediyoruz. Kimsenin Toplu İş Sözleşmesi hakkı da elinden alınmıyor. Belediyeler birleştirilirken hizmet binası aynen devam edecek ve orada çalışanların tüm hakları ve TİS’ler yeni belediyeye geçecek” dedi.

“Fasıl 96’da İmar İzinlerini 7 belediye veriyordu, biz 13’e çıkardık”

Muhalefetin “siyaset popülizmi” yaparak insanların aklını karıştırmaya çalıştığını, yaptıkları yasaların orta olduğunu söyleyen Üstel, yaptıkları 4 yasa değişikliğini de şöyle sıraladı; 1. Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarısı, 2. Beldiye Sayısının Azaltılmasına İlişkin Yasa Tasarısı, 3. Mülki Yönetim ve Bölümleri Yasa Tasarısı, 4. Fasıl 96 Yollar Binalar Düzenleme Değişiklik Yasa Tasarısı.

Üstel, “Fasıl 96’da imar izinlerini 7 belediye veriyordu, biz 13’e çıkardık, 13 belediyeye yetki veriyoruz bu konuda. Yani onların harçlarını da kendileri alacak. Biz bunları yaparken mali yönleri düşündük, işçi haklarını düşündük, işçinin sendikadaki haklarının birleştiği belediyeye geçmesini düşündük, hiçkimsenin endişesi olmasın” ifadelerini kullandı.

“Biz bunu ötelersek, mali çıkmazda olan belediyelerin durumu ne olacak?”

Belediyede örgütlü sendikaların dün yaptığı eylemle ilgili de konuşan Üstel, muhalefet partilerine “Bu sene sonuna kadar tarih belirleyelim, bazı değişiklikleri istiyorsanız, bizim gibi cesur olun yapalım” diyerek teklif götürdüklerini ancak muhaletin yaklaşımının “26 Haziran’da seçimlerin yapılsın ve bu çalışmaları da seçim sonrası yapalım, 2026 yılındaki seçimlere de bu değişikliklerle seçime gidelim” şeklinde olduğunu söyledi.

Üstel, “Biz bunu ötelersek, mali çıkmazda olan belediyelerin durumu ne olacak? Biz bu düzenlemeyle belediyelerin mali durumunu düzeltiyoruz. Biz bu reformu bunun için yapıyoruz. Anayasa’nın ve Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın öngördüğü şekilde seçimleri yapacağız, biz bütün hazırlığımızı yaptık. Önümüzdei-ki hafta salı gününe kadar bu yasalar halkın bilgisine getirilecek. Ufak tefek sıkıntılar varsa ME-eclis’e gelir ve düzeltiriz” dedi.

Üstel son olarak şunları kaydetti;

“Biz seçimlere 13 belediyeyle gireceğiz. Ama muhalefete sesleniyoruz; Katkı koyacaksanız gelin seçimleri Ekim’e erteleyelim ve o sırada beraber bu yasayı Meclis’te çalışalım. 2023 yılına giderken, insanımız layık olduğu hizmeti alsın”









Başa dön tuşu