KıbrısManşet

Atun: Kurum tarihinin en kötü günlerini yaşıyor, borç 1 milyar 750 milyon




Maliye Bakanı Sunat Atun, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu‘nun (Kıb-tek) kendi dönemiyle ve 4’lü hükümet döneminde kâr ettiğini ancak Erhan Arıklı dönemine işaret ederek 2020-2022 yılları arasında zarar ettiğini söyleyerek, kurumun 1 milyar 750 milyon borcu olduğunu ve kurumu zarara uğratanlar hakkında şikâyeti bizzat yapacağını söyledi

Atun: Süratli ve etkin şekilde hareket etmeye mecburuz

Meclis Genel Kurulu’nda dün yaptığı konuşmasında elektri kesintileri ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun mali yapısıyla ilgili eleştirileri cevaplayan Atun, Kıb-tek’te üretim ve yatırım eksikliği olduğunu söyleyerek, özellikle son 5 yılda, ekonomik faaliyetlerin kapasitesinin azaldığını kaydetti.

Atun, “Öngörülen yüzde 5’lik büyüme ve yüzde 5’lik talep de olmadı. İlk etapta Kıb-tek’e 50 megavatlık kapasite oluşturulması gerekiyor. Makinelerin arızası ve bakımlarıyla oluşan kayıpla ihtiyaç 110 megavat oldu. Süratli ve etkin şekilde hareket etmeye, doğru çözümü bulmaya ve uygulamaya mecburuz. Yaza, pik zamanların yaşanmasına 3 ay kaldı” dedi.

“Benim dönemimde güneye 80 megavata kadar enerji veriyorduk”

Elektrik teşvikini Kıb-tek’in değil hükümetlerin vermesi gerektiğini ifade eden Atun, “Biz Kıb-tek’i hükümetlerin fiyat politikası uyguladığı bir kurum olarak kullanamayız. Kurumu bu büyük borca sokan uygulama da budur” dedi.

Atun, üretim açığından dolayı güneyden 70 megavata kadar elektrik alındığını ifade ederek, “Benim dönemimde güneye 80 megavata kadar enerji verdiğimizi hatırlıyorum. Biz kati ihtiyaçlı, onlar da kati sağlayıcı konuma geldi. Bu dengeyi değiştirmeliyiz” şeklinde konuştu.

“Elektrik Kurumu tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Kolay değil ama kurumu ayağa kaldıracağız”

Maliye Bakanı Atun, şöyle devam etti:

“’Açık ne kadarsa güneyden alalım, halk bu soğukta elektriksiz kalmasın dedim ama onlar da fazla kapasitelerini bize veriyor. Kimi gün bu 60 megavata kadar çıkıyor, kimi gün 18’lerde kalıyor. Bu bizim kontrolümüz dışında. Elektrik Kurumu tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Kolay değil ama kurumu ayağa kaldıracağız”

Türkiye’den gelecek 25 megavatlık santralleri tahsis olacak, bunlara kaynak ödenmeyecek. Bir makinenin yüklemesi tamamlandı. Diğeri yazda gelecek diye ön takvim aldık.

“Yürüttüğümüz özelleştirme değil, muhafaza etme politikasıdır”

Kurumun borcu 1 milyon 750 milyon TL. 2017’de ben görevdeyken kurum 156 milyon TL kâr etti, 18 milyon TL vergi ödedi. 4’lü koalisyon döneminde 18 milyon kâr etti, 1.5 milyon TL vergi ödedi. 2020-2021’de zararlarını zaten açıkladık. ‘Elektriğe şu kadar kuruş zam yapalım da milyar liralık borç ödensin’ diye bir düşüncemiz yok”

Yürüttüğümüz özelleştirme değil, muhafaza etme politikasıdır. Kurumu zarara uğratanlarla ilgili gerekli şikayetleri gerekli kurumlara ben ileteceğim.

“1974 öncesinden kalan trafo merkezleri var”

Kablo konusu da kısa zamanda olacak gibi görünmüyor ama bundan vazgeçemeyiz. Ülkede 1974 öncesinden kalan trafo merkezleri var, artan kapasiteye cevap vermek ve şebekeyi modern hale getirmek gerekiyor.

Yönetim Kurulu’nun atamasında yeterlilik aramak zorundayız. Bunun için yasada değişiklik şart. Yönetim Kurulu’nun atamasını da erken zamanda yapacağız”









Başa dön tuşu