KıbrısManşet

11 yıldır resmi sitede yıllık faaliyet raporu açıklanmadı




Ulusal Birlik Partisi (UBP), uzun yıllardır bağımsızlığını kaybettiği eleştirilerinin hedefi olan, ülkenin tek bağımsız mali denetim organı Sayıştay Başkanlığı’nı arka bahçesi yapmak için düğmeye bastı

Sayıştay mı?
Padişahlık mı?

UBP 2009 yılında, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) döneminde Sayıştay Başkanlığı’na getirilen İsmet Akim’in Başkanlığa devam edememesi için emeklilik yaşını 60’a çeken yasayı Meclis’ten geçirmiş ve 2010 yılında da Osman Korahan’ı kendi Sayıştay Başkanlığı’na getirmişti.

Aynı UBP şimdilerde görev süresi bitecek ve emekliliğe ayrılacak olan 1963 doğumlu Korahan’ın görev süresini uzatmak için 60’a çektiği yaşı bu kez de yeniden 65’e yükseltmek amaçlı çalışma başlattı.

Görev süresi 18 yıla kadar uzayacak! Türkiye bile daha demokratik kalıyor

Hali hazırda 12 yıldır kurumun başında olan ve emekliliğine 1 yıl kalan Korahan’ın görev süresi bu düzenleme yasalaşırsa tam 18 yıla, 5 yıldır üye olan ve emekliliğine 5 ay kalan üye Gülgün Sair’in görevi süresi 10 yıla, 3 yıldır Başkan Yardımcılığı görevinde olan Fahriye Köseoğlu’nun görev süresi ise 19 yıla çıkmış olacak.

Demokrasisi onca yara almış olan Türkiye’de bile Sayıştay Başkanı’nın görev süresi, 2 kez seçilebilmesine olanak sağlanarak 5+5 şeklinde en fazla 10 yıl olarak düzenlenmiş durumda.

Görev süresi kurumların ‘Yürütme’den ne kadar bağımsız olduğuna bir gösterge

Uluslararası Yüksek Denetim Kurumları Organizasyonu’nun belirlediği Uluslararası Denetim Standartları ilkelerine göre ise görev süresi şartları, kurumların ‘Yürütme’den ne kadar bağımsız olduğuna bir gösterge.

Dünya standartlarına göre belirlenen Sayıştay gibi Anayasal kurumların görev süresine ülkemizden bir örnek ise Ombudsman makamı. Bu makamda görev süresi ikinci kez atanamayacak şekilde 6 yıl ile sınırlandırılmış durumda.

11 yıldır resmi sitede hiçbir yıllık faaliyet raporu açıklanmadı

Uzun yıllardır bağımsızlığını kaybettiği yönündeki eleştirilerin hedefi olan, ülkenin tek bağımsız(!) mali denetim organı Sayıştay Başkanlığı, Korahan döneminde resmi sitesinden sadece 2010 ve 2011 yıllarında yıllık faaliyet raporunu açıklarken, Korahan Başkanlığı’nın devam ettiği son 11 yılda ise hiçbir yıllık faaliyet raporu açıklanmadı.

Bu yıllarda denetlenen ya da raporlanan herhangi bir çalışma var ise kamu tarafından bilinmiyor.

Kıb-tek raporları da yıllarca sonuçlanmıyor

Özellikle Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu ile ilgili raporların uzun yıllar sonuçlanmadığı, çok azının da muhalefet ve medya baskısı ile sonuçlandığı göz önüne alındığında, bağımsız ve tarafsız olması gereken Sayıştay’ın düşürüldüğü durum da gözler önüne seriliyor.

2018 yılında 33, 2011 yılında 14 denetleme!

Resmî sitesinde 1 Başkan ve 2 üyenin yanında, 42 denetçi, 22 idari personelin bulunduğu Sayıştay’ın, yine resmî sitesindeki bilgilere göre, Korahan’ın göreve başlamasından itibaren yayınlanan 2 faaliyet raporunda, önceki yıllara göre denetim sayısının gittikçe düştüğü görülüyor.

ozgur_gazete_kibris_sayista

Faaliyet raporlarına göre kurum, 2007 yılında 21, 2008 yılında 33, 2009 yılında 25 denetim yapan kurum, 2010 yılında 26, ve açıklanan son yıllık faaliyet raporu olan 2011 yılında ise sadece 14 denetim yaptı.









Başa dön tuşu