Avrupa Parlamentosu Üyesi Niyazi Kızılyürek, Genel Kurul dolayısıyla bulunduğu Strazbourg’ta, Strazbourg Üniversitesi tarafından ‘Milliyetçilik ve Savaş, Ukrayna ve Kıbrıs Örnekleri’ başlığı altında düzenlenen konferansta konuşmacı olarak yer aldı
Kızılyürek: Kıbrıs bir milliyetçiler diyarı
Gerek öğrenciler, gerekse akademisyenler tarafından yoğun ilgi gören konferans, Niyazi Kızılyürek’in uzun giriş konuşmasıyla başlayıp Kızılyürek’in soruları yanıtlamasıyla son buldu.
Konuşmasında milliyetçiliğin savaş ve şiddetle iç içe olduğunu anlatan Kızılyürek, Kıbrıs’a da değindi. Kıbrıs’ı bir milliyetçiler diyarı olarak tanımladı, tarihsel nedenlerle Kıbrıs’ta Helen ve Türk milliyetçilerin karşı karşıya gelerek Kıbrıs’ın yıllarca süren çatışmalar sonucunda bölündüğünün altını çizdi.
“Etnik milliyetçilik savaş nedeni”
Kızılyürek, Strazbourg Üniversitesi’nin yer aldığı Alsas ve Loren bölgesinin Almanya ve Fransa arasında uzun yıllar savaş konusu olan bir diyar olduğuna dikkatleri çekerek burada da özellikle etnik milliyetçiliğin savaş nedeni olduğunu hatırlattı.
Yurttaşlığa dayalı milliyetçilik ile etnik milliyetçiliğe uzunca değinen Kızılyürek, etnik milliyetçiliğin şiddetle doğrudan ilgisi olduğunu bu yüzden yurttaşlığa dayalı milliyetçiliğin ön plana çıkarılması gerektiğini vurguladı.
“Tarafların çıkarları ancak Federasyon çatısı altında derlenebilir”
Konuşmasının sonunda soruları yanıtlayan Kızılyürek’e soru soranlar arasında Strazbourg’ta eğitim gören Kıbrıslı gençler de vardı.
Son olarak, Kıbrıs’ta ne üniter bir devletin ne de iki ayrı devletin zemini olmadığını söyleyen Kızılyürek, Kıbrıs’ta Federal bir devlet ve çok kültürlü bir demokrasinin Kıbrıs gerçekliğine en uygun olan devlet biçimi olduğunu söyleyerek tarafların çıkarlarının ancak Federasyon çatısı altında derlenebileceğini belirtti.