KıbrısManşet

TDP: Geleceğimizin teminatı olan doğal ve tarihi çevrelerimiz yok ediliyor

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Eski Eserleri Koruma Fonu’nun kaldırılmasıyla mevcut sorunların daha da kangren haline geldiğini belirterek, kültürel miras yapıların otlarının bile temizlenemez durumda olduğuna işaret etti

TDP: Eski Eserler Dairesi, ot temizliği bile yapamıyor

TDP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, Eski Eserler Dairesi‘nin mevcut işleyişi ile kültürel miras yapılarının ve sitlerin, bakım, onarım ve temizliğinin gerçekleştirilmediği, İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin restorasyonunu gerçekleştirdiği yapıların ziyaretçi yönetimini ve idamesini sağlayamadığı, yıllarca ziyarete açamadığı ve otlarını bile temizleyemediği belirtildi.

Açıklamada, “Kıbrıs’ın kuzeyinde birçok noktada bulunan en değerli kültürel miras yapılarımızın bile, en ufak bir gereksinimi karşılanamamakta, bu yapılar zaman içerisinde yıkılmaya, yok olmaya mahkûm olmaktadır. Tüm turizm tanıtımlarında yer verilen Girne Limanı’nda ortaya çıkan bakımsızlık sorunları ile bu durum iyice ayyuka çıkmıştır” denildi.

” ‘Eski Eserleri Koruma Fonu’nun kaldırılmasıyla mevcut sorunlar daha da kangren haline gelmiştir”

Açıklama şöyle devam etti;

“60/1994 sayılı Eski Eserler Yasası’nın 20’nci maddesinde, ‘müze ve ören yerlerine giriş ücretleri başta olmak üzere, bu alanlardan elde edilen kamu gelirlerinden oluşan ve yasada sayılan eski eseri korumak, yaşatmak, bakım ve onarımlarını yapmak, restore etmek, belgelemek, tanıtmak ve bunlarla ilgili her türlü iş ve işlemleri, bilimsel ve teknik çalışmaları yapmak ve/veya yaptırmak’ için kullanılmış olan ‘Eski Eserleri Koruma Fonu’nun kaldırılmasıyla mevcut sorunlar daha da kangren haline gelmiştir.

2017 yılında, 1994’den itibaren yürürlükte olan söz konusu fonun kaldırılması ile ilgili yasa değişikliği önerisi, sadece TDP milletvekillerinin ret oyu verdiği Cumhuriyet Meclisi oylamasıyla kabul edilmişti.

Dönemin Cumhurbaşkanı Sn. Mustafa Akıncı’nın onayına gönderilen değişiklik yasasının 4 ve 5’inci maddeleri ile bu fonun kaldırılmasını ve söz konusu gelirlerin devlet bütçesine gelir olarak kaydedilmesine ilişkin kararı Cumhuriyet Meclisi’ne geri göndermesine rağmen yasa oylandığı şekliyle değiştirilmişti.

Bugün geldiğimiz durumda, bakım, onarım ve restorasyonlar için çok yetersiz mali kaynakların ayrılıyor olması, tarihi alanların bakımı ile ilgili sonuçları kaçınılmaz kılmıştır.

“İlgili Bakanlık ve daireleri göreve davet ediyoruz”

Turizm sektörünün, KKTC’nin başlıca gelir kaynağı olduğu tüm siyasilerin ağzında bir ezber gibi tekrar edilirken, nitelikli Turizm için en değerli kaynağımız olan Kültürel Miras’ımızın bu şekilde hoyratlık ve ilgisizliğin pençesinde kıvranıyor olması bizler için kabul edilemez bir ironi, geleceğimize set çeken bir tutumdur!

Bir taraftan bugünümüzü yok ederken, bir taraftan geleceğimizin teminatı olan doğal ve tarihi çevrelerimizin yok edilmesini reddediyor, ilgili Bakanlık ve daireleri göreve davet ediyoruz”











Başa dön tuşu