EkonomiKıbrısManşet

Arıklı: 10 defa protokol, 100’e yakın Bakanlıklar arası iş birliği imzalandı, uygulanmadı




Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ekonomik kriz yaşadığı dönemde AB‘den kredi aldığında da ciddi ekonomik taahhütler vermek zorunda kaldığını ancak bunları uygulayarak 3 yıl içinde ekonomisini düzelttiğini söyleyerek, son imzalanan protokolün de uygulanması gerektiğini savundu

Arıklı: 10 defa protokol, 100’e yakın Bakanlıklar arası iş birliği imzalandı, uygulanmadı

Meclis Genel Kurulu‘nda konuşan Arıklı, TC-KKTC arasında imzalanan İktisadi ve Mali İş Birliği Protokolü ile ilgili yapılan eleştirilerin vicdan muhakemesi yapılarak yapılmasını istedi.

Arıklı, “TC-KKTC arasında neredeyse 10 defa protokol, 100’e yakın da Bakanlıklar arası iş birliği imzalandı. Bunlardan neredeyse tamamı uygulamaya sokulmadı. Egemenlik üzerinden çok sert tartışmalar yapılarak o protokoller ve onları imzalayan hükümetler yerden yere vuruluyor” dedi.

“O dönem AB KC’ye acı ekonomik reçeteler hazırladı”

Türkiye ile yapılan anlaşmaların belli kesimleri rahatsız ettiğini savunan Arıklı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de 2011-2012 döneminde ekonomik krize girdiğini, o dönem AB’den kredi aldığını ve AB’nin de bu kredi karşılığında ekonomik tedbirler anlamında KC’ye dayatmalarda bulunduğunu söyledi.

Arıklı, “O dönem AB KC’ye acı ekonomik reçeteler hazırladı. Mali ve ekonomik düzenlemeler yaptılar, mevduatların ve maaşların tıraşlanmasına kadar dayatmalarda bulundular ve güney Kıbrıs bu reçeteleri uygulayarak ekonomisini 3 yıl içinde düzlüğe çıktı” dedi.

“Erhürman Ankara’ya giderek Recep Akdağ ile bir uygulama anlaşması imzaladı”

Protokollerin toplumun bazı kesimlerinde bir takım sıkıntılara neden olabileceğini söyleyen Arıklı, halının altına süpürüldükçe halledildiği düşünülen sorunlarla karşı karşıya olunduğunu, TC ile protokol imzalamak durumunda kalındığını savundu.

Arıklı, “Umarım bu protokolü zamanında uygulayabiliriz. Samimi olarak söylemeliyimki, bu konuda benim de tereddütlerim var, inşallah uygularız. Ama CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın ısrarla üzerinde durduğu konulardan biri; porotokolun içinde ekonomik düzenlemelerin dışında bir sürü madde olduğu. Özellikle sosyal ve idari konularla ilgili. Ben de soruyorum dönemin Başbakanı Hüseyin Özgürgün‘ün imzaladığı 2016-2018 ekonomik protokolünde benzer ve daha ağır düzenlemeler vardı; “Eğitim sisteminde kaynaklar verimli kullanılacak, çalışma saatleri düzenlenecek, İhtisas Mahkemeleri kurulacak, Hasta Hakları Yasası çıkartılacak, bilişim sektörü ile ilgili yasalar düzenlenecek” gibi. 2018 yılında dörtlü koalisyon döneminde de, o protokolden kalan paralar vardı ve Erhürman Ankara’ya giderek Recep Akdağ ile bir uygulama anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, protokolden kalan paraların alınması için protokolün devamı niteliğinde bir uygulama anlaşması idi. Erhürman o dönem ‘Ben o anlaşmayı reddediyorum, uygulamam’ demedi” dedi.

“O tarafta olursanız başka, bu tarafta olursanız başka türlü konuşuyorsunuz”

O para alındığı anda ekonomik protokoldeki maddelerin de aynen kabul edilmiş olduğunu savunan Arıklı, kendilerinin kurduğu hükümetin bir reform hükümeti olduğunu savunarak, “O tarafta olursanız (muhalefette) başka türlü, bu tarafta olursanız (iktidarda) başka türlü konuşuyorsunuz” dedi.









Başa dön tuşu