KıbrısManşet

Özdenefe: Lapta’nın kaynakları fantezi projelere peşkeş çekiliyor, kimdir bu şirket? Nedir bu ısrar?






Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Fazilet Özdenefe, şaibeleri ve ‘jet krizi‘ ile yılan hikayesine dönen Lapta Marina projesi hakkında son gelinen aşamayı anlattı ve çok kritik sorular sordu

Özdenefe: Lapta’nın kaynakları bilinmeyen fantezi projelere peşkeş çekiliyor

Meclis Genel Kurulu‘nda konuşan Özdenefe, Lapta bölgesinde İmar Planı dahi olmadığını hatırlatarak, Lapta’dan Kormacit‘e kadar olan sayılı doğal güzelliklerin ve kaynakların bilinmeyen fantezi projelere peşkeş çekildiğini vurguladı.

Özdenefe, “CTP’nin Lapta bölgesine, doğru, ekolojik ve dünyada da kabul gören eko-turizm ve buna bağlantılı olarak bölge halkının kalkınmasına yönelik hazırlanacak projelere hiçbir itirazı yoktur. Ama şeffaf olacaksınız. Artık her şey dahil sistem bırakın faydayı ülkeye zarar veriyor. Otellerin içi restoranlarla dolu. Dışardaki restorancılar vergisini ödüyor, muafiyetten faydalanmıyor, nasıl rekabet edecek esnaf bununla?” diye sordu.

“Birkaç yılda bir pişirilip pişirilip kamuoyunun önüne getiriliyor”

Yılan hikayesine dönüşen Lapta Marina projesinin enteresan bir süreç olduğunu, birkaç yılda bir pişirilip pişirilip kamuoyunun önüne getirildiğini kaydeden Özdenefe, 2017 yılında dönemin Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy‘un, bir anda Belediye Meclisi’ne bu projeyi getirdiğini ve ‘Ben buraya marina yapıyorum’ dediğini hatırlattı.

Özdenefe, “İyi İdare Yasası’nı geçirdik de, o dönem halk gidiyor durumu öğreniyor, konu yargıya intikal ediyor ve süreç bitiyor. 2018 yılında ise yeni Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ konuyu gündeme getirdiğinde, Belediye Meclisi’ndeki CTP’li üyeler, ‘Herkesi sürece koyalım, ihtiyacı belirleyelim’ diyor. Ama hayır, bunların hiçbiri olmuyor, acele ile kararlar alınıyor. Ama süreç bir kez daha mahkemeye takılıyor ve ortadan kalkıyor” dedi.

“Siz kimin polisisiniz? Nerede bu rapor?”

Pandemi döneminde aynı proje ile ilgili ihaleye çıkıldığını, ihaleye katılan iki şirketten, ihaleyi kazanan şirketin vazgeçtiğinin açıklandığını ancak şirket yetkililerinin siyasi baskı gördüğünü belirterek aslında ihaleden çekilmediğinin ortaya çıktığını da anlatan Özdenefe, “Nedir bu baskı? Maddi bir baskı mı yoksa sen çekil ihale diğer şirkete mi kalsın baskısı mı?” diye sordu.

Özdenefe, “Bunlar devam ederken, ‘jet krizi’ patlak veriyor. İhalenin verilmek istendiği o şirketin yöneticileri olan kişiler, illegal şekilde ülkeye geliyor, o gün Bakan olan Ünal Üstel de bugün ülkenin Başbakanı oluyor. Ancak polis hala jet raporunu açıklamıyor. Tek bildiğimiz o dönem Serdar Denktaş’ın Meclis kürsüsünden okudğu polisin ön raporu. Polis Genel Müdürlüğü’ne sesleniyorum; kimin polisisiniz? Nerede bu rapor?” diye sordu.

“Yangından mal kaçırır gibi”

Kurumlara bir şey denmesin, doğru çalışılsın diye hassas davrandıkları halde kurumların ve polisin halkı aydınlatma görevini yerine getirmediğini belirten Özdenefe, halbuki bunun kurumların Anayasal mecburi görevi olduğunu da hatırlattı.

Özdenefe, “Sonuç olarak bu projesi olmayan proje, önce marina, sonra marina+sosyal tesis, sonra da marina+sosyal tesis+otel diye diye bugüne getirildi. Şimdi de 2022 yılının Mart ayında Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ, yangından mal kaçırır gibi Belediye Meclisi’ni toplantıya çağırıyor, 18 Mart gecesi saat 20.38’de ihale kararı alıyor. Mevzuatımıza göre ÇED raporu olmadan ihaleye çıkılamaz. ÇED raporu olmayan ve sadece 4 yıldızlı otel ve 400 yat kapasiteli marina denilerek ihale kararı alınıyor” dedi.

“Kimdir bu şirket? Nedir bu ısrar?”

Kimsenin başvurmadığı ihalenin kapanmasına 2 gün kala konunun yargıya taşınarak ara emri alındığını hatırlatan Özdenefe, önümüzdeki günlerde kararın kesinleşip kesinleşmeyeceğinin belli olacağını belirtti ve şunları kaydetti;

“Şu an duyduğumuz başka şeyler var. Dünya kadar şaibe kamuoyunda dolaşıyor, açıklama yok. Kimdir bu şirket? Nedir bu ısrar? açıklayacaksınız”











Başa dön tuşu