KıbrısManşet

Startups4Peace projesi: Başvurular 19 Ağustos’a kadar devam ediyor






Startups4Peace İnovatif Girişimcilik İletişim Sorumlusu Doğa Oktan Say ve İdari İşler Sorumlusu Balkız Kandulu, projeyi tüm detaylarıyla anlattı

Say: Kıbrıs’ta iki toplumu bir araya getiren bir yarışma ve aynı zamanda mini bir hızlandırma programı

Özgür Web TV’de Damla Dabis‘in konuğu olan Say ve Kandulu, Startups4Peace projesi hakkındaki tüm merak edilenleri ve başvuru sürecini anlattı.

İnovatif Girişimcilik projesinin, 2019 yılından beri faaliyet gösteren AB tarafından finanse edilen ve Kuzey İrlandalı ‘‘Nico” tarafından yönetilen bir proje olduğunu belirten Say, Kıbrıs’ın kuzeyindeki girişimcilik ekosistemini ve işletmelerin mevcut projelerini güçlendirmek için çalışmalar yaptıklarını, Startups4peace’in de kendilerinin yönettiği projelerden biri olduğunu, “İşini Kur” ve “Eğitimde Girişimcilik” gibi birçok projeleri olduğunu anlattı.

Say, “Bu proje özellikle Kıbrıs’ta iki toplumu bir araya getiren bir yarışma ve aynı zamanda mini bir hızlandırma programı. Bunu AB ve Finlandiya Büyükelçiliği ortak olarak finanse ediyorlar. Çok güçlü partnerlerimiz var. Kıbrıs Sanayi ve Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve CYENS Centre of Excellence bunlardan bazıları, yani güçlü bir ekip var arkada. Bu programa tam bir yarışma denemez çünkü iki toplumdan adaylar farklı workshoplara katılıyorlar” dedi.

“Kazanan ilk üç takım Finlandiya’daki ‘Slush’a gitme fırsatı bulacak”

İki tane ‘‘boot’’ kampı planladıklarını, birinin kuzeyde diğerinin ise güneyde olacağını aktaran Say, bu workshoplarda Kuzey İrlandalı uzmanların olacağını ve katılımcılara gerekli uzmanlık alanlarında eğitimler verileceğini belirtti.

Say, “Bu arada da adaylar kaynaşma fırsatı bulacaklar. Sonra birebir danışmanlık hizmeti verilecek ve ‘iş fikirleri, pazar araştırması nasıl yapılır’ konularında bir fikirleri olacak. En son ‘‘Pitching Battle’’ denilen bir yarışma olacak jüri üyeleri karşısında. Kazanan ilk üç takım Finlandiya’daki ‘Slush’a gitme fırsatı bulacak. Bu Slush etkinliği dünyanın en büyük etkinliklerinden biri ve yeni girişimcilerin orada bulunmak isteyecekleri bir ortam. Orda iletişime geçme fırsatı elde edilecek. Bu kalış ve gidişler proje tarafından karşılanacak” bilgilerini verdi.

Kandulu: 19 Ağustos’a kadar katılımlar devam ediyor

Projenin İdari İşler Sorumlusu Balkız Kandulu ise bu programın en büyük ödülünün verilen eğitimler ve sonrasında devam eden birebir mentörlük olduğunu, kendi ş fikrini bir uzman yardımıyla yapacak olan katılımcının birebir mentorluk ile doğru bir yönlendirme alacağını  belirtti.

Kandulu, “19 Ağustos’a kadar katılımlar devam ediyor. 15 Ağustos’a kadar bize direk sorular da verilebilir. Sitemizden gerekli bilgilere ve rehberlere ulaşabilirler. Bir iş fikri olması başvuru için gereklidir. Öncelik kriterlerimiz var, 18 yaş üstü olunmalı, işletme kurucusu olmalı, iyi derecede İngilizce çünkü program hep İngilizce, iş fikrinin Kıbrıs’ta olması lazım ve başvuru sahibinin bir siyasi engeli olmaması lazım. Yasal ve yapılabilecek fikirler olması lazım ve Kıbrıs içerisinde de seyahat engeli olmaması lazım.

Say: Önceliğimiz; iki farklı toplumdan kişilerin bir araya gelip bir iş oluşturmaları

Geçmişte de destek programları olduğunu ama bu programın daha çok adayları destekleyen ve bir adım ileriye taşıyan bir program olduğunu anlatan Doğa oktan Say, adayların burada sesini duyuracağını, geçen sene kazananların çok güzel bağlantılar kurduklarını, bu bağlantılar sayesinde de yurt dışında açılma imkanları edindiklerini kaydetti.

Say, “Bizim isteğimiz aslında iki farklı toplumdan kişilerin bir araya gelip bir iş oluşturmaları. Bu tarz başvurular da yapılabilir ve bunu teşvik etmeye çalışıyoruz. Diğer başvurulardan daha öncelikli oluyorlar. Bazen fikriniz olur ama ‘partnere ihtiyacım var’ denirse bu partnerlere de yardımcı oluyor ve web sitemizde yayınlıyoruz” dedi.

Kandulu: Temel amacımız bir iş planı yapmak isteyen kişilere destek olmak

Program bittiğinde ise katılımcıların kendileriyle  iletişimlerinin devam ettiğine değinen Balkız Kandulu, bir diğer program olan ‘‘İşini Kur’’ projesinden de bahsederek, bu programla da daha çok dıştan kişilerle iletişim kurduklarını, kendi işini kurmak isteyenlere yönelik ücretsiz eğitim ve mentorluk programı verdiklerini ve bir kriterleri de olmadığını söyledi.

Kandulu, “Temel amacımız bir iş planı yapmak isteyen kişilere destek olmak. Finansal destek yok o programda ama eğitimler ücretsiz” dedi.

“İş İstihdamı Koruma ve Destekleme’’ projesi

Covid döneminde yapılan projelerden de bahseden Doğa Oktan Say, o dönemde işletmelere, kiralarını ödeyebilmeleri ve çalışanlarına maaşlarını verebilmeleri için küçük destekler verilmeye çalışıldığını, kendilerinin de buna ‘‘Can Suyu’’ adını verdiklerini hatırlattı.

Say, ” ‘İş İstihdamı Koruma ve Destekleme’ ismi ile üretim ve hizmet sektörlerine bin 500 euroluk bir destek verildi hızlı bir şekilde. 86 işletmeye verildi o dönem. Yani aslında projelerde bir bölümümüz finansal destek için çalışıyor, biz ise eğitim konusuna odaklanıyoruz. Şu anda açıklanmamış farklı projelerimiz var onları da heyecanla bekliyoruz” dedi.

Başvuru için bu adrese tıklayabilirsiniz; https://www.startups4peace.eu/











Başa dön tuşu