InstagramKöşe Yazarlarımız

KIBRISLI TÜRK’ÜN VİLLAYLA İMTİHANI

Bu aralar memlekette en çok görülen ev tipleri, Kıbrıslının deyişiyle; “*öt içi kadar apartman daireleri barhana gibi villalar

Kuzeyden ithal reklam anlayışıyla günlük hayatımıza girdi 2+1 veya 3+1 jargonu. Neyin artışıdır bu anlayan varsa bana da anlatsın; 2 yatak odası alana bir salon hediye mi? Artı olduğuna göre…

Bir de stüdyo daireler var ki sormayın gitsin.
“Nerede oturuyorsun?”
“Bir stüdyo daire aldım, orada”

Nev York Manhattan tadında bir sohbet.

Halbuki stüdyo dairenin tanımı 1+0 olmalıydı yukarıdaki duruma göre. Aslında bir Ciğerci Ahmet sorusu da sorulabilir stüdyolar için;

Beee, insan tuvalete da giremez sizde yahu, nasıl osuracayık? Herkeş duyacak?

İşin diğer tarafında ise 350 – 600 metrekare civarı olan ve ortalamada 2.75 kişilik ailelerin yaşadığı villalar var. Yazımıızın odağında da bu evleri kullanan yurdum insanı var.

Parayı bastırdın, en iyi yerde villacığı yaptırdın ya da aldın. Şimdi sıra nasıl kullanacağında.

Nasıl kullanalım?
Tabii ki tipik Kıbrıslı Türk gibi kullanalım.

Hadi gelin birlikte Kıbrıslı Türkün villayla olan imtihanına bakalım, kullanan sensin, benim, biziz. Bu yüzden doğrudan sana hitap ettim;

• KAÇAK ODA:

“Final Approval”cığı aldın, mimarınan konuştuğunuz gibi o üst balkoncuğu artık kapatabilin. Eyya, koskoca oda kazanacan. Bir da yapaman dedilerdi sana, sersemler bak, metrekare sınırıymış. Kimdir be bunnar? Zaten sığmaz da seni bu ev.

• GARAJ:

Tamam yaptın ama arabalar için kullanma ha sakın!, yola goyan yahu arabayı, boşuna yer mi kaybedilir? Ambar olarak da kullan hem garajı. Hanıma da bir ocacık bulmayı sakın unutma, öyle elden düşme, gavrıntı yemekleri orda yapsınız. Dünya para verdin, mutfağı kirletecek halin yok ya balık yaparken? Bir da televzoncuk uydurursan eve girmenize gerek bile galmaz, orda yersiziniz yemekleri da.

• KÖPEKLER:

Hanım “Ben evde köpek çekemem ha” dedi. Napacan, vaz mı geçecen köpeklerinden? Delisin? Etrafta boş bir yeri gözüne kestir, tercihen yeşil alan olsun, kur kulübeni. Atık malzemenden da olur, paslı lamarina, eski palet ne bulursan topla. Boku moku da düşünme, köpektir, alışır. Haftada bir süpür yeter. Yemek artıklarnı da koy önüne, tamamdır. Havlamaya da alışır etraftaki gamaşalar.

• ÇİM:

Hayalidir Kıbrıslı Türkün çim, illa ki ekilecek. Yan arsanın boş olmasına dikkat et alırken villacığı, biçtiğinde hiç uğraşmadan fında savırt gitsin, rüzgar alır götürür. Maksat senin bahçe güzel olsun, bir da etrafı mı düşünecen?

• ORGANİK/PASTORAL YAŞAM:

Köylü – kentli olmak tipik açmazıdır Kıbrıslı Türkün. İçinden gelen bastırması zor bir güdü derinden derine ister o mandıra ve fışgı kokusunu almayı. Hep hayalindi zaten iki tavucuk, birkaç da tavşan. Boşver yahu, kokarsa koksun, dedik ya alışır millet. Evi belediyenin yeşil alanının yanından alırsan Hacıaliye rakip bile olabilin. Küsen komşular ayrı yatsın. Mis gibi taze yumurtacık, günlük. Arada bir da lalangı, ohh.

• ŞÖMİNE:

Villayı sırf bunun için aldın, itiraf et. Çağırdın o işteki hıyarları, çatır çatır çatladılar. Pastırmacığı da attın üstüne, ilik. E odunu nereye koyacan, yer yok? Derde bak! Yan arsadaki tavucukların yanına koyuver onları da. Hem külleri da dök, nasıl olsa senin evin dışıdır. Maksat, içerisi kirlenmesin. Oduna da para verme, palet yak, dolu her taraf beleşe.

• BARBEKÜ:

Mangal deyince hiç havası olmaz. Ama barbekü öyle mi ya? En görünen yere yap, hem ye iç, hem da millet görsün duysun. Arada bir da guyruk yağı at mangala, mis gibi tütsün. Canı sıkılan ayrı yatsın. Çek gonyağı, bir da yef çek, o gaddar!

• HAVUZ:

Kimseye havuzsuz evde oturur dedirtme kendine. Sakın! İkstiret bahçeyi mahçeyi, ufak olsun senin olsun. 4 x 6 bile yeter, ev havuzlu mu değil mi ona bak sen. Hanımın arkadaşlarını da çağırmayı unutma, havan olur. Kış gelince boşalt ama havuzu da boşuna elektrik masrafı olmasın. Çeşmeden doldurun yazda. Sayaç bozuk olunca ayda sadece 20 ton yazar faturada.

• KALDIRIM:

Üç dört tane zeytincik mutlaka ekecen, yağ çıkarın ilerde. Yoldan yürüsün mahalleden geçenler, yer mi yok?

Bu yazıdan sonar Kıbrıslı Türkün apartmanla imtihanını da yazmak farz oldu.
O da bilahare.











Başa dön tuşu