Gençler Bu Ülkede Neden Kalsın?
Geçtiğimiz hafta yazmış olduğum köşe yazımda “gençler ve göçten” bahsetmiştim. Bu hafta da bu yazının devamı niteliğinde konuyu biraz daha derinlemesine irdelemek istedim. Bir sonraki yazımda ise olması gerekenlere değineceğim.
Ülkemizde bir haftayı daha partizanlık, siyasi yozlaşmışlık, yolsuzluk ve sahtekarlık haberlerinin havada uçuştuğu, çürümenin tepeden başlayarak aşağıya doğru indiği bir gündemle geride bıraktık.
Ülkede bunlar yaşanırken, sözde milliyetçiler hamaset dolu naralarıyla böbürlenmeye devam ederken, o çok övündükleri “devlete” dair en küçük bir emare dahi bırakmadılar.
Peki olması gereken “Sosyal Devlet” nedir?
Vatandaşlarına ne gibi haklar tanır?
Sosyal devlet, “vatandaşların refahını artırmak” amacıyla çeşitli alanlarda hizmet sunan bir yaklaşımı ifade eder.
Sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, eğitim sosyal devletin temel taşlarıdır. Her bireyin adil bir şekilde olanaklarından yararlanabilmesini sağlar.
Güvenilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına erişim, etkin ulaşım ağları ve kesintisiz iletişim alt yapısı ile vatandaşların refahını arttırır.
Peki bizde durum nedir?
Cebinizde paranız varsa özel okullardan eğitim hizmeti alabilirsiniz. Yoksa, sınıflarda çatılar başınıza çöker.
Cebinizde paranız varsa özel hastanelerden sağlık hizmeti alabilirsiniz. Yoksa, tetanos aşısını dahi eczanelerden satın almak zorunda kalırsınız.
Cebinizde paranız varsa, bir yerden bir yere ulaşacak bir araba alabilirsiniz ama onu da sürecek yol bulmakta zorlanırsınız veya yurt dışına en yakın komşularınızın 3-5 katı bilet fiyatları ödeyerek uçabilirsiniz. Yoksa burada kısılıp kalırsınız.
Cebinizde paranız varsa güneş enerjisi sistemi, akü, UPS veya jeneratör alır kesintisiz elektriğe kavuşursunuz. Yoksa, kötü yönetimin faturasını da siz ödersiniz.
Cebinizde paranız varsa özel GSM şirketlerinden fahiş fiyatlarla iletişim ve internet hizmeti alırsınız. Yoksa dünyadan kopuk kalırsınız.
Bu örnekleri istediğiniz kadar çoğaltabiliriz.
Doğa boşluk kabul etmez, coğrafyamızda devletin olması gereken ama olmadığı her alan, her hizmet özel işletmeler tarafından sağlanır duruma geldi.
Peki tonla, envai çeşit ödediğimiz vergiler, ve adına devlet denen yapının hayatımızdaki fonksiyonu nedir?
Devlet neden var?
Devletin makamlarını işgal edenlere biz bu maaşları neden ödüyoruz?
Devlet, tabir-i caizse, inek gibi bizi sağarak yandaşlarına, akrabalarına, partililerine menfaat dağıtmak mıdır?
Bu mudur övündüğünüz devlet?
Bu mudur devletten anladığınız?
Hal böyle iken, bu mantaliteyle yönetilen bu yapı gençlerimize ne verebilir?
Bu çürümüş düzende, gençler bu ülkede neden kalsınlar?