InstagramKöşe Yazarlarımız

KKTC Hakkında Bilmediğiniz 10 Gerçek


Sosyal medyada yaygın paylaşılan şekliyle, bu formattaki yazılar “falanca ülke hakkında bilmediğiniz 21 gerçek” şeklindedir ama Özgür Gazete’nin yazı uzunluğu konusunda hiç de özgürlükçü olmayan Genel Yayın Yönetmeni’nden çok korktuğum, çekindiğim ve titrediğim için yazıyı 10 gerçek olarak kaleme almak zorundayım, beni mazur görün;

1. Ara ara bazı istisnalar hariç, KKTC’de iki koyunu güdemeyecek, suya götürüp geri getiremeyecek zekâ ve becerideki politikacılar devleti yönetir, en üst makamlara kadar gelirler. Bunlar genellikle bulundukları makamlar seçim görünümlü atamalarla getirilirler.

2. KKTC’de politikaya halka hizmet için girilmez. Politika uzun vadeli bir meslektir, bir geçim sağlama ve kişiyi ve etrafını –bazen yedi sülalesine varıncaya kadar– zenginleştirme aracıdır.

3. İşgale karşı olduğunu söyleyenler de dahil KKTC halkı işgali sever, erişiminde olan her şeyi işgal eder. Evinin karşısındaki yeşil alanı, kaldırımı, sahili, ormanı, apartman girişini, damı, sivil toplum örgütündeki koltuğunu, iş yerindeki pozisyonunu, illa ki ve mutlaka işgal edecek bir şey bulunur.

4. Madde 1’e istinaden; KKTC’de seçmen zübüktür, işini bilir. 7/24 küfrettiği siyasetçiyi görünce el pençe divan durur, en ufak menfaat için oyunu gene satar sonra bir sonraki seçime kadar gabak doğramaya devam eder.

5. Monaco, Dubai, Miami ve Londra ile KKTC’nin birlikte anıldığı tek bir kategori vardır; Kişi başına düşen ortalama lüks araba sayısı. Bunlar genellikle karaların beyazlatılması, Urum mallarına inşaat, mutluluk verici bitkisel ve kimyasal ürün ihracatı ve sair yasal sektörlerde iştigal edenler ve bıyığı terlememiş çocukları tarafından kullanılır.

6. Bütün dünyada “nereden buldun” şeklinde işleyen mali ve finansal denetim yasası KKTC’de “neden bulamadın” ve “bul da nasıl istersen öyle bul” şekliyle işler. Avanta para ve malı bulamayanlara neden sen bulamadın şeklinde hesap sorulurken bir yolunu becerip bulanlara aferinler çekilir.

7. Afrodit’in sularında doğduğu rivayet edilen şarap ülkesinde artık milli içki, yanında şalgam, arada da demli çay olmak üzere rakı, milli yemek de adı türlü abuk sabuk rivayetle yerle bir edilen şeftali kebap yerine lahmacun olmuştur.

8. ABD’nin in god we trust – tanrıya güveniriz, Almanya’nın birlik ve adalet ve özgürlük Fransa’nın özgürlük, eşitlik, kardeşlik mottolarından geri kalmaz KKTC’nin mottosu. Derin anlamlı ve felsefiktir; KKTC FOREVER.

9. Meşhur deyim KKTC de doğru ve gerçektir; devlet malı denizdir, yemeyen kerizdir. Bütün misyonu ve vizyonu bu malı yeme üzerine kurulu olan parti ve particikler 40 yıldan fazladır iktidarda, onun varlığını güvence altında tutan bazı sülaleler de görev başındadır.

10. Değişimi çok ister, özler ve her daim talep eder KKTC vatandaşı. Değişim kendi konfor alanının yakınına bile geldiği zaman ise statükosunu ölümüne savunur, icabında fırıldak gibi döner, zemberek gibi boşalır.

Durum böyleyken böyle.

Kim bilir, üzerimdeki korkuyu atarsam ilerleyen haftalarda geriye kalan 11 maddeyi de yazabilirim.











Başa dön tuşu