KKTC’de Sürücü Eğitimi ve Sınav Sistemi Değişmelidir!
Çemkiratör ve zeytin yağını kıskandıran derecede, her daim suyun üzerine çıkma becerisi olan Çarıklı Bulaştırma, pardon Ulaştırma Bakanı sorumluluk almaya dursun, yılın ilk 16 gününde 7 can kaybıyla, yeni bir negatif rekor kıracağımız yıla, kelimenin her anlamıyla hızlı başladık.
Yolların hali ortada ama ben bu yazıda Formula 1 ve Ralli pilotlarını aratmayan sürücülerimizin becerilerine ve eğitimine odaklanmak isterim.
***
KKTC‘de çağdışı kalmış sürücü eğitim anlayışı terkedilmeli ve bunun yerine sürücü adaylarına, günlük hayatlarında zaten kullandıkları, kimi genetik, kimisi de içgüdüsel olan beceriler bilimsel olarak kazandırılmalıdır.
Buna göre:
MOBİL BECERİLER
Araba kullanırken cep telefonunda konuşma mutlaka müfredata dahil edilmelidir.
Miadı dolmuş, sürüşten önce lastiklere bakma, koltuğu ve dikiz aynasını ayarlama gibi hareketler yerine sürüşe başlarken ve yol boyunca telefonla konuşması ve araması yapma öğretilmelidir.
Üst teknik olarak sınavlarda sürücülerden rehberden numara bulma, Messenger’de mesajlaşma, Whatsapp’ta görüntülü konuşma ve Instagram’da video izlemeleri, beğeni ve yorum yapmaları da istenmelidir.
SEYİR BECERİLERİ
Trafiğimizde yaygın olarak kullanılan ve olmazsa olmaz bir beceri olan kısa mesafede art arda makas atma, tek elle U dönüş yapma, normal hızında ve şeridinde olsa dahi öndeki sürücüye selektör yaparak taciz etme, yol verilmediği takdirde ultra yakın takip etme becerisi (30cm), bir kolu dışarı sarkıtma veya arabanın damının tutma sürücü eğitimine mutlaka dahil edilmeli ve uygulamada da titizlikle test edilmelidir.
KURALLAR
Kurallar genel olarak, şimdi olduğu gibi adaylara titizlikle öğretilmeli fakat sürücümüzün sahip olduğu bazı esneklikler de özellikle vurgulanmalıdır.
Örneğin; kırmızı ışık yandığında ilk 3 veya 4 arabanın geçebilmesi, hızlı gidilirken radara yaklaşınca ani yavaşlama ve geçince seri hızlanma, çift şeritlerde dönüş şeridinden gelip kaynak yapabilme müfredatta vurgulanmalıdır.
AGRESFLİK
Adapte olunması gereken çok önemli bir alandır ve bu alandaki yenilikler hızla müfredata girmelidir.
Buna göre; sizi geçmek isteyen sürücüye asla izin verilmemesi, yol isteyen sürücüye kata yol verilmemesi, gerekli gereksiz, sürekli korna çalmanın önemi ve hangi korna sesinin ne anlama geldiği (selamlaşma, dur lan, ebenin *mına koyarım hülleyynn), temel ve üst düzey küfür becerileri, sopa çıkarma ve son olarak bıçak çekerek kavgaya girme uygulamada da öğretilmelidir.
PARK BECERİLERİ
Şehir içinde park edilmesi yasak yere ” beş dakka durup gaçacam” mazeretiyle park edilmesi, kaldırıma park etme becerileri, diğer araçları tıkayarak park etme yetisi ve en önemlisi engelli park yerine, çeşitli entipüften mazeretlerle, park edebilme ve bundan dolayı yüzün kızarmamasını öğrenme de öğretilmeli ve ciddi şekilde sınanmalıdır.
UZMANLIK ALANLARI
Kadınlar için trafik ışıklarında kısıtlı zamanda makyaj yapabilme ve kalabalık çanta içerisinden istediğini bulabilme, erkekler içinse burun karıştırma ve çıkan ürünü şekillendirme, yoldan geçen kadınlara yiyecekmiş gibi bakabilme ve sarı yanmadan öndeki araca korna çalma da yeni sisteme dahil edilmelidir.
ALKOLLÜ YAKALANMAMAMA
En önemli konuyu en sona bıraktım, alkollüyken yakalanmama teknikleri.
Sürücülerimizin zaten bildiği konular bunlar ama resmi olarak da ele alınmaları şarttır.
Gidilecek mekânın alternatif kaçış rotalarını keşfetme ve bilindik polis kontrol noktalarından kaçınma gibi rotaya dair becerilerin yanı sıra arabada bulundurulması gereken ve alkol oranını azaltan veya az gösteren nefes açıcı şekerler mutlaka sürüş eğitiminde yer almalıdır.
Ayrıca, mecburen alkol testine girilecekse ciğerden değil de diyaframdan üfleme teknikleri de uygulamalı olarak öğretilmelidir.