InstagramKöşe Yazarlarımız

Sadece Kıbrıslıların Anlayabileceği Cümle İçinde Kullanılmış Deyimler


Kullandığımız lisan Türkçe ama yerel gündem sadece bize özgü.

Bildiğimiz deyimlerin bizim anlayacağımız gündem ve yorumlarla cümle içerisinde kullanılmış halleri nasıl olur diye merak ettim, sonuçlar aşağıda;

SEVİNÇ DEYİMLERİ

ZİL TAKIP OYNAMAK:
Memlekete dönüşünde kelepçe takılmadan serbest kalacağını duyan Juju adeta zil takıp oynadı.

SEVİNÇTEN GÖBEK ATMAK:
Karşılıksız eşdeğer mal tutanlar ve Urum malını satıp bu tandan da mal alanlar görüşmeler bu yıl da başlamayınca sevinçten göbek attılar.

AYAKLARI YERE DEĞMEMEK:
Ersin’in masaya oturmayacağını duyan Rum ve başta Tahsin ve Zorlu olmak üzere Türk çözümsüzlük yanlılarının ayakları yere değmiyordu.

SEVİNCİ KURSAĞINDA KALMAK:
Büyük zahmetler sonucu, çok sevinerek edindiği viski ve puroları içemeyecek olan Özel Kalem Müdürü‘nün sevinci kursağında kaldı.

AĞZI KULAKLARINA VARMAK:
Ünal abi adaylığını açıklayınca kendi, ailesi ve sülalesi ondan nemalanan yandaşın ağzı kulaklarına vardı.

KORKU DEYİMLERİ

DÖTÜNDE BOK PEKSEMET OLMAK:
Bu kez kesin görevden alınacak diye günlerdir uyuyamayan müdür ve müsteşarın korkudan dötünde bok peksemet oldu.

KORKUDAN ALTINA MIÇMAK:
Rüşvetçi Özel Kalem Müdürü’nün iş birlikçisi ve ortağı siyasetçiler sorgu altında konuşur ve kendilerini açık eder korkusundan altlarına mıçtılar.

DÖTÜ YUSUF YUSUF ETMEK:
Bir an yalakası olduğu parti iktidardan gidecek ve avantası bitecek endişesine kapılan yandaş gazetecinin dötü Yusuf Yusuf etti.

YÜREĞİ KÜT KÜT ATMAK:
Sahte diploma soruşturmasında sıranın kendisine geleceğini bilen genablamın yüreği aylardır küt küt atmakta.

ECEL TERİ DÖKMEK:
Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tekrar aday yapılmama korkusuna kapılan ve ben koltuksuz ne yaparım diye kara kara düşünen Roket Atar ecel terleri döküyor.

ÜZÜNTÜ DEYİMLERİ

BAĞRI YANMAK:
Yabancılara konut satış hakkı kısıtlanınca seçimlerde UBP kazansın diye milyonlarca dolar harcayan inşaat firmaları karalar bağladı.

KARALAR BAĞLAMAK:
Günlerdir parti teşkilatından sınavsız işe alınmalarıyla ilgili haber bekleyen gençler işleri olmayınca karalar bağladılar.

SAÇINI BAŞINI YOLMAK:
Sevdiceği sahte diplomadan dolayı aylarca yurt dışında kalmak zorunda olan Jet lakaplı politikacı üzüntüden yeni boyanmış saçını başını yoldu.

YÜREĞİNE İŞLEMEK:
Uzun yıllardır, o parti senin, bu parti benim gezerek sahibi olduğu bakanlık koltuğundan olan, kurultayda da şansı giderek azalan gadimici politikacı Kapkaçoy’un üzüntü yüreğine işledi.

Ben da bıraktım da geldim.











Başa dön tuşu