Kıbrıs İçin 25 Maddede 2025 Beklentisi
Zaman denilen şu mevhum, bir takvim aldatmacası olsa da isteyerek ya da istemeyerek, böylesi zaman değişimlerinin birer parçası oluyoruz.
Bir sene daha sona eriyor…
2024’ün son gününü yaşadık. 2024’ü eskittik, geçmişe dönüş şansı yok, yaşanan birçok şey de yaşandı ve bitti.
Artık, yeni seneye dair, yapılması gerekeni ve yaşanan tüm olumsuzluklara karşın, umutları taze tutabilmenin çabasındayız.
Ülkemiz ve dünya için, güzelliklerin ve iyi şeylerin ağırlıkta olduğu bir 2025 yılı ve 365 gün 6 saat dilemek ve bunun için uğraş vermek, sanırım yeni bir seneye başlangıç için yapılması gereken en anlamlı temenni…
1-İyi Yönetim
Sistemi yaratanlar sistemi değiştiremez. Kişisel değil toplumsal düşünen, partizanlıkla değil hak edişle göreve gelen, liyakatli güvenilir isimler ülkenin geleceğine yön vermeli.
2-Nüfus Sayımı ve Planlama
Son bir yılda, 5 bin kişiye yakın kişiye vatandaşlık verildi. Bu sayı, son bir yılda doğan ve 18 yaşına gelip oy kullanacak kişi sayısından daha fazla.
İstisnalar hariç Kıbrıs’ın kültürünü bilmeyen ve önemsemeyen binlerce kişi, ülkenin geleceği için karar verici oluyor.
Yerli nüfus ise yeni vatandaşlar ve ülkede yaşayan, sayısını bilmediğimiz kalabalık nüfusun arasında son hızla, kendi ülkesinde yabancılaşıp azalıyor…
3-Betonlaşan Değil Yeşillenen Kıbrıs
Ülkemizin ihtiyacı olan betonlaşma değil gelecek nesillere planlı, yeşil ve toprakları bol bir ülke bırakmaktır.
Bu plansız gidişatı “Gelişim” olarak göstermek trajikomiktir. Kısa günün kârı olarak görülen bu gidişat, geleceğin yok oluşudur.
Kıbrıs’ın K’sini bilmeyen ve önemsemeyen bu gidişat karşısında ancak örgütlü bir iyilik mücadelesi ile durulabilir.
Kıbrıs Türk halkı sadece maaşlarına dokunulduğu zaman tepki veren bir halk olmamalı!
Daha iyi bir gelecek için her alanda sorgulamak her anlamda önemlidir…
4-Doğru Planlama
Ülkemizi ve özellikle kırsaldaki köylerimizi doğal güzelliği ve kültürü ile koruyarak, geliştirmeliyiz. Yatırım denilince akla hep, dikey yapılaşma ve altyapı olmadan üst yapı gelmemeli.
5-Sağlık Hakkı
Sosyal devletin gereği olarak, en temek hak olan sağlıkta, donanımlı hastanelerde sağlık sistemine ulaşılmalı. Yeni hastane projeleri, Lefke’den Karpaz’a tamamlanmalı.
6-Eğitim Hakkı
Devlet, eğitim hakkını en öncelikli politika olarak belirleyip, eğitim sendikaları ile iş birliği halinde, 4 yaştan hayat boyu eğitime kadar adım adım planlamalı.
7-Özel Sektör
Asgari ücret kamudaki en düşük maaş seviyesinde olmalı. Özel ile kamu arasındaki dengesizlik dengeye dönüşmeli.
8-Yeni Kapılar Açılmalı
Üç yeni geçiş kapısının açılması insani bir ihtiyaçtır. Lefkoşa Haspolat kapısı, özellikle turistik araç geçişlerine ciddi bir rahatlık getirecek, Erenköy (Koççina), Poli, Dillirga ve Lefke’ye akışı kolaylaştıracak, Piroyi (Kiracıköy), bulunduğu bölgeye rahatlık sağlayacaktır.
Geçiş noktalarında yeni kapılar açılması önemlidir. 12 Kasım 2018’de açılan, Lefke Aplıç ve Mağusa Derinya kapılarından sonra, beş senedir yeni bir girişim yapılmadı.
Mevcut kapılarda, dönem dönem ciddi yoğunluklar ve mesafe zorlukları yaşanmaktadır. Yeni kapılar, istihdam, ekonomi, yakınlaşma, kısaca Adada yaşayan herkesin faydasınadır.
9-İyi Tarım Uygulamaları
İyi, temiz ve fiyatı adil sağlıklı gıdaya erişim hakkı üzerinde çalışılmalı.
10-Üretim
Patates ihraç eden ülkeden, ithal eden ülke görüntüsünden kurtulmalı. Her alanda yerel üretim desteklenmeli.
11-Depreme Hazırlık
Ülkemizi depreme hazırlıklı bir hale getirmeliyiz. Rant uğruna umursamaz görüntü veren plansız görüntüden uzaklaşmalıyız.
12-Konteyner Sınıflar
Kararı alınıp, adım atılmayan okullar sağlamlaştırılmalı, yeni güvenli okul projeleri hayata geçmelidir.
13-Çevre
Doğayı sözde değil özde önemseyen, altyapıyı düşünen, yerel halkın hassasiyetlerini dikkate alan, kişi başına düşen yeşil alanların artacağı, küresel ısınma ve iklim değişikliklerini hesaba katan, doğa dostu bir vizyon ortaya konulmalı.
14-Turizm
Turizm sadece ekonomik boyutu ile düşünülecek bir alan değildir. Tarihsel, çevresel, toplumsal ve kültürel sürdürülebilirlik yok sayılamaz. Karar süreçlerinde, katılımcılık ve sektörel iş birliği şart. Planlı Turizmin üç anahtarı; tarih, kültür ve doğadır.
15-Hakkı Olan Hakkını Almalı
Koltuk ve iskemle kavgası yerine, haklı olanın hakkını almalı. Topluma hizmet, eşitlik ve liyakat yarışı yerine, kişisel çıkarlar, siyasal çürüme yanında, sosyal çürüme yaratır. Bundan vazgeçmezsek sonu kaosa gider.
16-Adalet
Her alanda adalet duygusunu tesis etmek çok önemlidir. Kişisel fayda değil toplumsal fayda her adımda rehber olmalıdır.
Partizanlık, adam kayırma, kılıf üreterek ikinci iş, ihale takipçiliği, kamu kaynaklarını heba etme kabul edilemez. Adil vergi dağılımı adaletin en temel unsurlarından biridir.
17-Denetim
Siyasetten arınmış, her alanda denetim yapılarak, yapanın yanına kalmayacak görüntüsü vermek, idarenin halka karşı sorumluluğudur.
18-Kırsal Bölgeler Teşvik Edilmeli
Eko agro ve kırsal turizm köy modellerinin oluşturulmalı. Kıbrıs kültürünün yaşatılacağı, yeşil turizmin önde olacağı, yürüyüş yollarının korunacağı, yerel üretimin desteklendiği bu köylere özel teşvikler verilmeli.
Soyut ve somut kültürel mirasların yaşatılması öncelikli hedeflerden biri olmalı. Lefke İmar planının daha fazla geç kalınmadan hayata geçirilmeli.
19-Turizm ve Tarım İlişkisi
Yerel üretici desteklenerek, kooperatifler vasıtasıyla yerel ürünlerin satışı yapılmalı ve el sanatları yaşatılmalı.
20-Ekonomi
Halkın alım gücünü düşünen, vergi tahsil eden, yatırım önceliklerini kısa, orta ve uzun vadede planlayabilen, üretime dayalı kararlı bir ekonomi politikası yürütülmeli. Namuslu insanların en az namussuz insanlar kadar cesur olacakları bir ülke.
21-Toplumsal Refleks
Toplum olarak yaşananların farkındayız. Görüyoruz, duyuyoruz, yaşıyoruz ama uyuşmuş bir halde çoğu şeyi kısa süre içerisinde normalleştirerek sosyal medya haricinde tepki vermiyoruz. Toplumsal ruhun geri gelmesi. Eğri gemi doğru sefer yapamaz. Haksızlık karşısında net duruş sergilenmeli.
22-Kıbrıs Sorunu
1968’den beridir çözüm bulunamayan Kıbrıs sorunu Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi, Kıbrıs Türk Yönetimi, Otonom Kıbrıs Türk İdaresi, Kıbrıs Türk Federe Devleti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dereken, Kıbrıs Türk Devleti tartışmaları başladı.
Devletin ismini değiştirmek mevcut sorunların çözülmesine çare olmaz. Kıbrıs sorununa, adil ve yaşayabilir bir çözüme ulaşmak hedefi için çalışmalı.
23-Kültür ve Sanat Politikası
Kültürü ve sanatı olmayan ülke eksiktir. Sanata, sanatçıya, üretene hak ettiği değer verilmeli.
24-Kendi Ayakları Üzerinde Duran Bir Ülke
1974 sonrasında temelde yaptığımız en büyük üç yanlış; Kendi ayakları üzerinde duran bir yapı kurmak yerine; Ganimet, partizanlık ve şükran politikalarına bağımlı olmaktır. Geç kalınsa da her alanda, kendine yeten bir yapı üzerinde çalışılmalı.
25-Gülen Yüzlerin Olacağı Bir Kıbrıs
Başka Kıbrıs Yok! İnişleri, çıkışları, acı ve tatlı hatıraları ile bir sene daha sona eriyor… Elbette önemli olan yaşanmışlıklardan ders çıkarıp, geçmişten öğrenip, anı yaşamak ve geleceğe gidebilmek…
Sağlıklı, mutlu ve umutlu yıllar dilerim.