Yeni Zelanda‘daki doğa okulları, çocuklara ağaç dikmeyi ve yiyecek aramayı öğretiyor. Birleşik Krallık‘ın önde gelen gazetelerinden Guardian, ada ülkesinde son dönemde popülerlik kazanan okullardan 20 tane olduğunu ve bu alanda yaklaşık 2 bin eğitimcinin görev yaptığını aktardı
“Doğa okulları”, çocuklara ağaç dikmeyi ve yiyecek aramayı öğretiyor
“Orman okulları” diye de bilinen bu eğitim kurumlarında 4 ila 12 yaşındaki çocuklara doğa sevgisi aşılanırken, zor durumlarda hayatta kalma teknikleri de öğretiliyor. Bunlar arasında kamp ateşi yakma, balık tutma, ağaç dikme ve çevreyi koruma gibi faaliyetler var.
Bush Sprouts okulunun yöneticisi Leo Smith, çocukların doğada zorlu koşullarla karşılaşıp kendilerini geliştirmedikleri sürece hayatın diğer alanlarında risk almayı öğrenemeyeceğini söyledi.
Ritchie: İçinde yaşadıkları doğayı anlamak, çocukların doğuştan hakkı
Bazen ebeveynlerin endişelendiğini belirten Smith, “Çocukları dış mekanlara çok çıkmayan aileler, yine de onları bize gönderiyor. Çocukların burada kendileri gibi davranabileceğini biliyorlar” dedi.
Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’daki Victoria Üniversitesi‘nden Jenny Ritchie, “İçinde yaşadıkları doğayı anlamak, bu ülkede büyüyen çocukların doğuştan hakkıdır” dedi.
Doğa okullarının çocuk eğitimi üzerindeki etkilerini inceleyen akademisyen, bu programlara katılanların “çevrelerini önemsemeyi öğrenerek büyüdüğünü ve bunun toplumsal açıdan önemli olduğunu” vurguladı.
Amy Toomath, 6 yaşındaki oğlu Reid’i bir yıldır her hafta sonu bu eğitimlere gönderdiklerini belirterek, “Reid eskiden evde duvardan duvara koştururdu. Biz de duvarları kaldırdık” dedi.
Toomath, 4 yaşındaki Pip’in de abisiyle eğitimlere katılmaya başladığını söyleyerek, “Öğrenme sadece okuma ve yazmayla olmaz. Yemek bulmak ve haşere yakalamak da bu sürecin parçasıdır” ifadelerini kullandı.