KıbrısManşetSiyasetSürmanşet

İki Toplumlu Kıbrıs Kadın Koalisyonu kuruldu






İrlanda Büyükelçliği‘nin desteğiyle hayata geçirilen İki Toplumlu Kıbrıs Kadın Koalisyonu, manifestosunu açıkladı, barışa olan derin bağlılıkla bir araya geldiklerini vurguladı

“Barışa duyduğumuz derin bağlılıkla bir araya geldik”

Koalisyonun kuruluş organizasyonu bugün Lefkoşa ara bölgedeki Ledra Palas otelde yapıldı. Geniş katılımla gerçekleştirilen etkinlikte, koalisyonun manifestosu okundu, konuşmalar yapıldı

Koalisyonun açıklaması şöyle;

“Biz, çözümü güçlü bir şekilde destekleyen iki toplumlu bir kadın grubu olarak, barışa duyduğumuz derin bağlılıkla, çeşitli mesleki ve siyasi alanlardan gelen uzmanlık, bilgi ve deneyimlerimizi birleştirerek, Kıbrıs’ta çözüm umutlarını etkileyen mevcut kritik duruma yanıt olarak yakın zamanda bir araya gelip görüş alışverişinde bulunduk.

Kıbrıs barış süreçlerinde kadınların tam, eşit ve anlamlı katılımının ve liderliğinin tarihi bir eksiklik olduğu konusundaki ortak endişemizden hareketle, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Kadın, Barış ve Güvenlik alanında dönüm noktası niteliğinde olan 1325 (2000) sayılı kararı ışığında ve Kuzey İrlanda’da kadınların bir çözüme varılmasında barış müzakerelerinde oynadığı dönüştürücü rolden ilham alarak, İki Toplumlu Kıbrıs Kadın Koalisyonunu oybirliğiyle oluşturmaya karar verdik ve manifestomuzu kabul ettik.

Manifestomuzu temel alan üç amacımız bulunmaktadır:

(i) Kıbrıs sorununun acil çözümü;

(ii) müzakere masasında ve müzakere sürecinin tüm seviyelerinde kadınların tam, eşit ve anlamlı katılımı ile müzakere sürecine toplumsal cinsiyet perspektifinin dahil edilmesi;

(iii) barış inşasında kadınların rolünü güçlendirerek, barış ve uzlaşı kültürünün teşvik edilmesi.

Manifestomuzu hayata geçirmek ve geniş tabanlı destek sağlamak üzere, toplumlarımızdaki tabandan tavana geniş kadın kitlelerine ulaşmak ve sivil toplumla güçlü ittifaklar oluşturmak için eylemlerimizi başlatmaya kararlı olduğumuzu ilan ederiz.

“Kıbrıs’ta bir barış kültürü oluşturmak için barış eğitimini savunuyoruz”

Manifestomuz:

Amaçlarımız: Uzlaşılmış BM çerçevesinde ve mevcut çözüm müktesebatına dayalı olarak Kıbrıs sorununun acil çözümünü ve barış sürecinde kadınların tam, eşit ve anlamlı katılımını ve liderliğini hedefliyoruz.

Temel İlkelerimiz: Başarılı bir barış süreci için şu ilkelerin esas alınması gerektiğini düşünüyoruz:

• Kapsayıcılık: Ayrımcılık yapmadan tüm seslerin duyulduğu kapsayıcı bir ortamın teşvik edilmesi.

• Eşitlik: Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve her türlü toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığın ortadan kaldırılması.

• Toplumsal Cinsiyet Perspektifi: Toplumsal cinsiyet perspektifinin barış sürecinin tüm yönlerine entegre edilmesi.

• İnsan Hakları: Kıbrıs’taki tüm bireyler için en yüksek insan hakları ve insan onuru standartlarının savunulması.
Çözüme Ulaşma ve Barış İnşası Sürecindeki Rolümüz:

• Müzakerelerin ve barış sürecinin bütünlüğünün koruyucuları olarak hareket ediyoruz.

• Süreçteki diğer aktörlerle diyalog kurmaya ve güven oluşturmaya katkıda bulunuyoruz.

• Süreçte yer alan tüm aktörlerden olumlu söylem çağrısında bulunuyoruz.

• Sivil toplumun anlamlı katılımını teşvik ediyoruz.

• Gençlerin aktif katılımını teşvik ediyoruz.

• Kıbrıs’ta bir barış kültürü oluşturmak için barış eğitimini savunuyoruz.

Güçlü Yönlerimiz:

• Farklı bakış açılarını ve işbirliğiyle problemlerin çözülmesini önemseyen, konsensüs temelli bir siyasi bakış açısına sahibiz.

• Eylemlerimizin, toplumlarımızın ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda olmasını sağlamak için sivil toplumla sürekli istişare halindeyiz.

• İlgili tüm taraflar arasında ilişki kurmaya ve güven oluşturmaya odaklanıyoruz.

Siyasi Hedeflerimiz:

• Müzakere sürecine destek sağlıyoruz.

• Müzakere sürecinde şeffaflığı savunuyoruz.

• Çatışmadan dolayı bölünüp parçalanmış olan iki toplumda uzlaşmayı destekliyoruz.

• İki toplumun siyasi eşitliğini sağlamak için çalışıyoruz.

• Sosyal ve ekonomik kalkınma ile sürdürülebilir kalkınmayı teşvik ediyoruz.

Dış Faktörler:

• Dayanıklı ve sürdürülebilir bir çözüm yönündeki çabalarımızı güçlendirmek üzere küresel ortaklarla istişare ederek, barış sürecine uluslararası destek sağlamaya çalışıyoruz.

Bir Anlaşmaya Ulaşma Yönündeki Katkımız:

• Müzakerelerin tüm konularında somut öneriler geliştiriyor ve savunuyoruz.

• Bir anlaşmaya varılmasının değerini ve faydalarını vurgulamak için tutarlı bir şekilde olumlu kamusal iletişim stratejisi sürdürüyoruz.

• Süreçteki gelişmeler hakkında kamuoyunun yeterli bilgiye sahip olmasını sağlamak adına bilgilendirme kampanyası yürütüyoruz.

• Farklı gruplar arasında konsensüs oluşturmak için kamuoyuna ulaşma çalışmaları yürütüyoruz.

Komite Üyelerinin Kısa Özgeçmişleri

Kolaylaştırıcı: Sheena Leeson, İrlanda

Anna Koukkides-Procopiou, eski Adalet ve Kamu Düzeni Bakanıdır. Güvenlik, dış politika ve toplumsal cinsiyet konularında uzman olup, BM Kıdemli Kadın Yetenek Hattının üyesidir. AGİT, Interpeace, Akdeniz Birliği ve Avrupa Konseyi gibi uluslararası kuruluşlarla çalışmıştır. Sürdürülebilir Barış ve Demokratik Kalkınma Merkezi ile Uluslararası Kriz Grubu’na Kıbrıs Sorunu konusunda danışmanlık yapmıştır.

Ayşegül Baybars, 16/11/1981 tarihinde Mağusa’da doğdu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2002 yılında mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi’nde Avrupa Birliği Hukuku alanında yüksek lisans yaptı. 2005 yılına kadar İstanbul’da avukat olarak çalıştı. 2018 yılında milletvekili seçilene kadar kendi hukuk bürosunda avukatlık mesleğini icra etti. 2018 seçimlerinden sonra İçişleri Bakanlığı görevine atandı ve 3 yıl boyunca bu görevi sürdürdü. 2022 yılında yapılan seçimlerde tekrar milletvekili seçildi ve halen bağımsı milletvekili olarak görev yapmaktadır.

Doğuş Derya İstanbul Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi okudu. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladıktan sonra Kıbrıs Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. Akademik uzmanlık alanları milliyetçilik, post-kolonyalizm, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kimlik politikalarıdır. Uzun yıllar Kıbrıs’ın kuzeyinde yürüttüğü feminist aktivizm ile birçok toplumsal dönüşüme öncülük etmiştir. 2013 yılından beri CTP Lefkoşa Milletvekili olarak görev yapmaktadır. Derya, milletvekili seçildikten sonra Kıbrıs’ın kuzeyinde toplumsal cinsiyet eşitliği, LGBTQ hakları ve çocuk hakları ile ilgili birçok yasal reform başlattı. Kıbrıs’ta barış ve uzlaşının bir savunucusudur.

Emine Dizdarlı 25 Nisan 1959 tarihinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini ve hukuk tahsilini Londra’da tamamladı. Baro sınavlarından sonra Avukat olarak mesleğe başladı. 1992 yılında Kaza Mahkemesi Yargıcı, 2002 yılında Kıdemli Yargıç, 2010 yılında Kaza Mahkemesi Başkanı oldu. 2013 yılında Yüksek Mahkeme Yargıcı olarak atandı. Yüksek Mahkemedeki asli görevine ek olarak, Hukuk Meclisi üyesi olarak görev yaptı. 3 Kasım 2015 tarihinde Ombudsman olarak atandı. Hâlen İnsan Hakları Vakfı Başkanıdır. Ayrıca Uluslararası Kadın Yargıç Örgütünün üyesidir.

Erato Kozakou-Marcoullis Dışişleri Bakanı ve Ulaştırma/Haberleşme Bakanı olarak görev yaptı. 27 yıllık bir diplomatik kariyeri bulunmakta olup, ABD (Kanada, Brezilya, Gyana ve Jamaika), İsveç (ve İskandinav ile Baltık ülkelerinin geri kalanı), Lübnan ve Ürdün’de Büyükelçi olarak görev yaptı. Daha önceki Kıbrıs barış görüşmelerinde yer almıştır. Atina Üniversitesi’nden Hukuk, Kamu Hukuku ve Siyaset Bilimi dereceleri ve Helsinki Üniversitesi’nden Sosyoloji ve Siyaset Bilimi alanında doktorası bulunmaktadır.

Dr. İpek Borman uluslararası ilişkiler uzmanı ve akademisyendir. Şu anda Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmakta ve PRIO Kıbrıs Merkezi’nde kıdemli araştırmacı olarak görev yapmaktadır. 2005-2010 ile 2015-2020 dönemlerinde Kıbrıs Türk Müzakere Heyeti Üyesi olarak kapsamlı müzakerelerde yer almıştır. İki toplumlu sivil toplum girişimlerinde aktif rol almaktadır.

Dr. Jale Refik Rogers Girne Bağımsız Milletvekili olarak görev yapmaktadır. Lisans eğitimini Biyokimya alanında, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki University of Maine, Orono Üniversitesi’nde almıştır. Moleküler Genetik üzerine Doktora eğitimini New York eyaletinde bulunan Weill Graduate School of Medical Sciences of Cornell University’de tamamlamıştır. 2010 yılında Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde Moleküler Tanı Laboratuvarı’nı kurmuş ve 2018 yılında milletvekili seçilene dek Laboratuvar Sorumlusu olarak bu merkezde görev yapmıştır.

Kate Clerides Lefkoşa İlçesi Milletvekili: 1991-2001, 2004-2006. DISY başkan yardımcısı, 2003-2007.
DISY iki toplumlu ilişkiler bürosu kurucusu, 1999.İnsani İşlerden Sorumlu Komisyon Üyesi (dini gruplar, kayıp ve mahsur kalan kişiler, Kıbrıs diasporası ve yerinden edilmiş Kıbrıslılardan sorumlu), 2013-2014. 1993 yılından itibaren iki toplumlu barış ve uzlaşma alanında faaliyet göstermektedir. “Kutuplaşmış Bir Dünyada ve Bölünmüş Kıbrıs’ta Köprüler Kurmak” kitabının yazarıdır. (2021’de yayınlandı).

Dr. Meltem ONURKAN-SAMANİ Kıbrıs Barış Kültürü Merkezi’nin (CPDC) kurucu başkanıdır. Dönemin Kıbrıslı Türk lideri Mustafa Akıncı’nın siyasi işler özel danışmanı; iki toplumlu teknik komitelerin eski koordinatörü; Eğitim Teknik Komitesi’nin eski eş-başkanı; Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği (AHDR) ile Dayanışma Evi’nin (H4C) eski eş-başkanı. Kıbrıs’ın sosyo-politik tarihi ve tarih eğitiminin çatışma ve barış süreçlerindeki rolü konusunda uzmanlaşmıştır.

Meral Birinci-Sonan, Barrister-at-Law, Kıbrıs’ta 20 yıllık deneyime sahip bir Avukattır; Lefkoşa’da bir hukuk firması var; günlük işi, müvekkilleri için ve müvekkilleri ile birlikte müzakere ve arabuluculuk yapmak yanında duruşma dosyaları da içermektedir. Sivil toplumun aktif bir üyesidir; şu anda Alzheimer Derneği’nin denetleme kurulunda görev yapmakta ve Sayın Akıncı’nın başkanlığı döneminde de İnsani Konular Teknik Komitesi üyesi olarak görev yapmıştır.

Mine Atlı 1986 Lefkoşa doğumlu Mine Atlı, insan hakları ve kadın hakları savunucusudur. Avukat Mine Atlı’nın çalışmaları hem yasal hem de siyasi alanları kapsıyor ve Kıbrıs’ta kadın hakları ve şiddet mağdurlarına yönelik önemli adımların atılmasını sağladı. 2022-24 yılları arası Atlı Kuzey Kıbrıs’ın ilk kadın siyasi parti liderliğini yaptı. Atlı, 2019 yılında Global Ties U.S.’in Sosyal İnovasyon ve Değişim ödülünü kazandı.

Praxoula Antoniadou Kyriacou Londra Üniversitesi Ekonomi ve Siyaset Bilimi mezunu bir ekonomisttir. 24 yıllık mesleki tecrübesini, aynı zamanda AB ile katılım müzakerelerinin koordinatörü olarak görev yaptığı Kıbrıs Merkez Bankası’nda sürdürüyor. Praxoula ayrıca 2011-2012 yıllarında Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı olarak görev yaptı. Kıbrıs’ta çözümü güçlü şekilde savunan ve liberal bir parti olan Birleşik Demokratların Lideridir.

Skevi Koutra Koukouma Eski milletvekili. AGİT ve PAB Parlamento Delegasyonu eski üyesi ve Kadın Parlamenterler Forumu Bürosu üyesi. CC AKEL üyesi, POGO Kadın Hareketi Genel Sekreteri. Uluslararası Demokratik Kadın Federasyonu-WIDF Başkan Yardımcısı. Kolombiya Barış Anlaşması’nın Toplumsal Cinsiyet üzerine uygulanmasına yönelik 2. Uluslararası Doğrulama Misyonu üyesi.

Dr. Stavri Kalopsidiotou (LLB, LLM, PhD), uluslararası hukuk uzmanıdır. AKEL’in Kıbrıs Sorunu Bürosu’nda çalışmakta olup, İnsan Hakları politika belirleme sektörünün başkanıdır. Ulusal Konseyin Kıbrıs sorununa ilişkin Alt Komitelerine ve Crans-Montana Konferansına (2017) katılmıştır. İki toplumlu girişimlere ve Yunan-Türk Forumuna katılmaktadır. Kıbrıs Üniversitesi, Frederick Üniversitesi ve Alexander College’da öğretim üyesi olarak çalışmıştır.

Stephie Dracos Hukukçu olup, eski Adalet ve Kamu Düzeni bakanıdır. Önceden finans sektörünün çeşitli şirket ve kuruluşlarında başkan (seçilmiş), genel müdür veya yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Sosyal işlerde: Seçilmiş Belediye Meclis Üyesi, Kıbrıs Yayın Kuruluşu (RIK) Yönetim Kurulu Üyesi, Lefkoşa/Girne Profesyonel İş Kadınları Hareketi başkan yardımcısı, Eşit Haklar Eşit Sorumluluklar Hareketi başkan yardımcısı, İki Toplumlu Kadın Yürüyüşü (Walk and Talk) üyesi. Siyasi: DİSY Başkanlık Konseyi Üyesi.









Başa dön tuşu