Kıbrıs Cumhuriyeti hükümet yetkilileri, Kıbrıs’ın 2022 ile 2024 yılları arasında sığınma başvurularında yüzde 69’luk bir düşüş kaydedildiğini duyururken, yüzde 179 ile Avrupa Birliği‘nin en yüksek geri dönüş-varış oranına ulaşıldığı açıklandı
Mevcut hükümetin göreve başlamasının ardından 18 bin 55 üçüncü ülke vatandaşı adadan ayrıldı
Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Constantinos Ioannou ve Göç Bakan Yardımcısı Nicholas A. Ioannides, hükümetin göç stratejisinin sonuçlarını ortak bir basın toplantısında sunarak göçmen varışlarındaki azalmaya dikkat çekti.
Basın toplantısında sığınma başvurularının sayısının, Afrikalı başvurucuların yüzde 85’ten fazla azalmasıyla 2022’deki rekor sayı olan 21 bin 565’ten düştüğü belirtilirken, yetkililer mevcut yönetim göreve başlamasının sonrasında 18 bin 55 üçüncü ülke vatandaşının Kıbrıs’tan ayrıldığını açıkladı.
Ioannou, “Kıbrıs’ın göç tarihinde ilk kez, gelenlerden daha fazla insan gidiyor” dedi. Ioannou sözlerinin devamında AB Komiseri Johansson’un Kıbrıs’ı diğer üye devletler için bir model olarak gösterdiğini belirtti.
Bin ila bin 500 euro arası geri dönüş teşvik ödemesi
Bin ila bin 500 euro arasında teşvikler sunan gönüllü geri dönüş programı, 2022’de 4 bin 636’ya kıyasla 2024’te 8 bin 213 gönüllü geri dönüşe katkıda bulundu. Ayrıca, 2 bin 517 kişi diğer AB üye devletlerine taşındı.
Pournara kabul merkezinde yaşayan mültecilerin sayısında ise yüzde 90’lık bir azalma görüldüğü belirtilirken, mülteci sayısının 2022’deki 3 bin 145 rakamından 2024’ün sonunda 359’a gerilediği ifade edildi.
Bakanlar, bölgesel jeopolitik gelişmelerin ardından artan Suriye uyrukluların deniz yoluyla gelişlerinin, başvuru işlemlerinin askıya alınmasıyla etkili bir şekilde yönetildiğini ve deniz yoluyla gelişlerin Mayıs ayından bu yana sıfıra düştüğünü söyledi.
Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti, geri dönüşleri ve sınır dışı etme işlemlerini yönetmede mevcut altyapı açığını ele alarak, bin kişilik kapasiteye sahip bir ön hareket merkezi inşa ederek geri dönüş yeteneklerini geliştirmeyi planlıyor.