
Hindistan’da çikolatadan kahveye, kozmetikten giyime kadar Türkiye boykotu büyüyor. Son dönemde Pakistan’la çatışan Hindistan’da Türk malları ve şirketlerine dönük ‘Önce Millet’ adlı boykot hareketi başlatılmıştı
Erdoğan’ın Pakistan ile dayanışma açıklaması boykot fitilini ateşledi
Boykotun nedeni Türkiye’nin çatışma döneminde Pakistan’a desteği. Zira, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Pakistan’la dayanışma içinde olduklarını duyurmuştu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da 7 Mayıs’ta şu yazılı açıklamayla Hindistan’ı kınamıştı:
“Dün akşam (6 Mayıs) Hindistan tarafından düzenlenen saldırı topyekun bir savaş riskini ortaya çıkarmıştır. Bu tür kışkırtıcı adımları ve siviller ile sivil altyapıyı hedef alan saldırıları kınıyoruz.
Taraflara sağduyulu davranmalarını ve tek taraflı eylemlerden kaçınmalarını telkin ediyoruz”
Boykot, ilk olarak Türkiye’ye turistik seyahatlerin iptal edilmesi yönündeki çağrılarla başladı
Boykot, ilk olarak Türkiye’ye turistik seyahatlerin iptal edilmesi yönündeki çağrılarla başladı.
Çağrı, Pakistan’ın Türk insansız hava araçlarını (İHA) kullandığına dair iddialar ve Hint hükümetinin Türk şirketleri ve üniversiteleriyle bağını kesmesiyle ayrı bir boyut kazandı.
Hindistan hükümeti Delhi, Mumbai ve Bengaluru’nun da olduğu dokuz havalimanında yer operasyonlarını yürüten Türkiye merkezli havacılık şirketi Çelebi’nin güvenlik lisansını iptal etti. Şirketse Hindistan’daki faaliyetlerini askıya aldığını ve yasal haklarını kullanacağını duyurdu.
Daha sonra bir dizi Hint üniversitesi de Türkiye’deki kurumlarla akademik bağlarını askıya aldı. Hint basınında son günlerdeki boykot hareketinin Türkiye’ye pahalıya patlayacağı öne sürülüyor.
Reuters’ın haberine göre dün 13 milyon perakendeciye tedarik sağlayan Tüm Hindistan Tüketici Ürünleri Distribütörleri Federasyonu (AICPDF) çikolata, gofret, reçel, bisküvi ve cilt bakım ürünleri dahil tüm Türkiye menşeli ürünlere ‘süresiz ve tam boykot’ başlattı.
Ayrıca Hint giyim siteleri de çok sayıda Türk giyim markasını satıştan kaldırdı.
Reuters’ın aktardığına göre kaldırılan markalar arasında Trendyol, LC Waikiki ve Mavi de var.
Diken