
Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum siyasi parti liderleri ve temsilcileri, Slovakya Büyükelçiliği tarafından organize edilen iki toplumlu rutin toplantılar çerçevesinde bugün ara bölgede Ledra Palace Otel’de bir araya geldi
Temmuz’da çok taraflı konferans yapılacak
Toplantı sonrasında yapılan ortak açıklamada, siyasi partiler, temmuz ayında Kıbrıs sorununa ilişkin yapılacak çok taraflı konferansa katılacak tarafları, “Kıbrıs sorununun özüne ilişkin müzakerelere, iyi niyetle ve BM kararları, uluslararası hukuk ve AB müktesebatı temelinde, mümkün olan en kısa sürede, kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşma amacıyla katılmaya” çağırdı.
Tüm taraflarca güven artıcı önlemler alınmalı
Siyasi partiler, “esasa ilişkin görüşmelerin başarılı olabilmesi için, güven ortamının sağlanması amacıyla ilgili tüm taraflarca paralel olarak güven artırıcı önlemlerin alması gerektiğini” belirtti.
Partiler ayrıca, “BM Genel Sekreteri’nden, Kıbrıs sorunuyla ilgili yapılacak çok taraflı konferansa katılacak taraflara, Kıbrıs sorununun özüne ilişkin müzakerelere başlanmasının gerekliliğini vurgulamasını” da istedi.
Temsilcilerden Orta Doğu’da diplomasi yolunun kullanılması çağrısı
Siyasi parti temsilcileri ayrıca, “Orta Doğu’daki çatışmalara dahil olan tüm taraflara, bölgede kalıcı barışı sağlamak için ateşkesin uygulanması, ölümlerin derhal durdurulması ve diplomasi yolunun kullanılması konusunda anlaşma” çağrısı yaptı.
Toplantıya katılanlar
Slovak Büyükelçi Martin Bezak himayelerinde yapılan bugünkü toplantıya, Birleşik Kıbrıs Partisi’den (BKP) Salih Rüştü Sonüstün, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden (CTP) Sami Özuslu, Demokrat Parti’den (DP) Salih Çeliker, Kıbrıs Sosyalist Parti’den (KSP) Mehmet Birinci ve Osman Zorba, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Güner Ersen ve Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Murat Kanatlı ile Oğuz Özen katıldı.
Toplantıda, Kıbrıs’ın güneyinden ise Emekçi Halkın İlerici Partisi’nden (AKEL) Elias Demetriou; Yeşiller Partisi’nden Nicos Nicos Chrysostomou ve Stamos Papavassiliou; DEPA’dan Antigoni Papadopoulos; EDEK’ten George Georgiou ve Andreas Panagides; ERKK’ten Ioulia Khovrina Komnenos, Nikolaos Khovrin Komnenos ve George Loizides; Birleşik Demokratlar’dan Praxoula Antoniadou Kyriacou ve Volt Cyprus’dan Hulusi Kilim ve Costa Constanti yer aldı.
Bir sonraki toplantı, 30 Temmuz’da yapılacak.



















