
Kıbrıs Cumhuriyeti (KC) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulides, dün akşam New York‘ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres’in ev sahipliğinde düzenlenen akşam yemeğinin ardından Kıbrıs meselesine ilişkin ilk görüşmeleri “ilginç” olarak nitelendirdi
Hristodulides: Görüşme ilginçti, bu yüzden
Philenews‘ün haberine göre, BM binasından ayrılırken gazetecilere konuşan Hristodulides, “İlginç bir ilk görüşmeydi, bakalım bugün nasıl gelişecek” dedi. Söz konusu akşam yemeği, Kıbrıs’la ilgili genişletilmiş gayri resmî bir konferansın parçasıydı.

Hristodulides, bugün (17 Temmuz) Kıbrıs saatiyle saat 17:15’te BM Genel Sekreteri Guterres ile ikili bir görüşme gerçekleştirecek. Bu görüşmenin ardından, genişletilmiş konferansın genel oturumu yapılacak.
Yemeğin ardından bazı katılımcıların geç ayrılmasının nedeni sorulduğunda Hristodulides, “Görüşme ilginçti, bu yüzden” yanıtını verdi.
Akşam yemeğine Yunanistan ve Türkiye dışişleri bakanları, Birleşik Krallık’ın Avrupa işlerinden sorumlu devlet bakanı ve atanmış Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da katıldı. Hristodulides, yemekten önce Yunanistan Dışişleri Bakanı ile ikili bir görüşme gerçekleştirmişti.
Bugünün programı
KC Cumhurbaşkanı, bugün New York’taki Birleşmiş Milletler merkezinde BM Genel Sekreteri Guterres’in çağrısıyla düzenlenen Kıbrıs sorununa ilişkin genişletilmiş gayri resmî konferansın ikinci gününe katılacak.
BM Genel Sekreteri ile yapılacak ikili görüşmede Kıbrıs heyetinde Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos, Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, Avrupa İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Marilena Rauna, Kıbrıslırum müzakereci Menelaos Menelau, Kıbrıs’ın BM Daimi Temsilcisi Maria Michael ve Cumhurbaşkanlığı Diplomatik Ofisi Direktörü Doros Venezis yer alacak.

BM Genel Sekreteri, genel oturumdan önce konferansa katılan tüm heyetlerle ikili görüşmeler gerçekleştirecek.
Genel oturumda, BM Genel Sekreteri Guterres’in yanı sıra, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Hristodulides, Yunanistan ve Türkiye dışişleri bakanları ile atanmış Cumhurbaşkanı Ersin Tatar kendi heyetlerinin başkanları olarak yer alacak.
Kıbrıs Cumhuriyeti heyeti ise genel oturumda Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı, Hükümet Sözcüsü, Avrupa İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı, müzakereci ve hukukçu Achilles Emilianides’ten oluşacak.
Genel oturumun ardından bir çalışma yemeği düzenlenecek.
Türkçe’ye çeviren: Melis Güvenir



















