DünyaInstagramManşetSiyaset

Bazı aktivistler açlık grevine başladı







Gazze’ye insani yardım götürmek için yola çıkan Küresel Sumud Filosu’na saldıran İsrail ordusu, filoda kalan son tekne Marinette’yi de ele geçirdi. Teknedeki yayını kesen İsrail askerleri, aktivistleri yasa dışı alıkoydu

Canlı yayında İsrail donanmasından bir geminin tekneye yanaştığı görüldü

İsrail ablukasını kırmak ve Gazze’ye insani yardım ulaştırmak için yola çıkan Küresel Sumud Filosu’na saldıran İsrail ordusu, filoda bulunan son tekneyi de yasa dışı ele geçirdi. Marinette teknesinden yapılan canlı yayında İsrail donanmasından bir geminin tekneye yanaştığı görüldü.

Bu sırada aktivistler hazırlıklarını yaparak telefonlarını suya atmaya başladı. Teknedeki yayını kesen İsrail askerleri, aktivistleri yasa dışı alıkoydu. İsrail Dışişleri Bakanlığı daha önce Marinette’yi “aktif bir çatışma bölgesine girme ve ablukayı delme girişiminin engelleneceği” sözleriyle uyarmıştı.

İsrail ordusu çarşambadan bu yana Gazze’ye insani yardım götüren onlarca gemiye el koydu ve 40’tan fazla ülkeden yaklaşık 500 aktivisti gözaltına aldı.

Bazı aktivistler açlık grevine başladı

Uluslararası Gazze Ablukasını Kırma Komitesi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, alıkonulan Küresel Sumud Filosu mürettebatına dair bilgi verildi. İsrail tarafından yasa dışı şekilde alıkonulan Küresel Sumud Filosu’ndaki aktivistler arasında süresiz açlık grevine başlayanların olduğu bildirildi.

Ne olmuştu?

İsrail ordusunun, Gazze’ye uygulanan ablukayı kırmayı hedefleyen Küresl Sumud Filosu’nun büyük kısımına el koymasının ardından dün yüzlerce aktivisti gözaltına almıştı. Ancak bu sabah üçü Türk altı aktivisti taşıyan Polonya bayraklı Marinette isimli yat Gazze’ye doğru ilerlemeye devam ediyordu.

İsrail’in müdahalesinden önce 44 gemilik bir filo olan Küresel Sumud Filosu’nun geriye kalan tek faal gemisi durumunda Polonya bayraklı Marinette’de, sabahın erken saatleri itibarıyla, altı kişilik mürettebata sahip olduğu bildirilmişti.

Gece saatlerinde filo organizatörleriyle görüntülü görüşme yapan, kendisini yalnızca “Cameron” ismiyle tanıtan Avustralyalı kaptan, geminin başlangıçta motor arızası yaşadığını ve bu yüzden ana grubun gerisinde kaldığını söylemişti.

Birgün













Başa dön tuşu