KıbrısManşet

Öksüz: Makamlar gelip geçicidir, biz sağlık emekçileri ise kalıcıyız




Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği (KTEB) Başkanı Dr. Ecz. Umut Öksüz, KTEB Tadil Meslek Yasası‘nın hala meclisten geçmemesiyle ilgili açtı ağzını yumdu gözünü

Öksüz: Hakkımı helal etmiyorum

Öksüz, 14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle sosyal medyadan yayımladığı mesajında, diğer ülkelerin aksine , siyasi otoriteler tarafından eczacıların pandemi döneminde sürece katılımının ısrarla engellendiğini vurguladı.

Öksüz’ün açıklamasının tamamı şu şekilde:

“HAKKIMI HELAL ETMİYORUM!

2019 Aralık ayından bu yana tüm dünyayı etkisi altına alan küresel salgın ile birlikte icra ettiğimiz onurlu mesleğimizin toplum sağlığı açısından ne denli hayati önem taşıdığı tüm dünyanın takdiri olmuştur.

Fakat ülkemizde Pandemi ile mücadele, diğer dünya ülkelerinin tam aksine gerçekleşmiş, siyasi otoriteler tarafından eczacıların sürece katılımı ısrarla engellenmiştir.

Hatta daha da fazlası, yaşamakta olduğumuz olağanüstü hâl veyahut kriz dönemi içerisinde her türlü ilaç tedarik süreçlerinde etkin rol alarak, kamu kurum ve kuruluşlarına yardımcı olan bizlerin eczaneleri devlet eliyle kapatılarak Pandemi ile mücadelede devlet tarafından vatandaşın ilaca erişimi dahi engellendiği günleri hayretler içerisinde yaşadık.

Öte yandan, göreve geldiğimiz ilk günden bugüne sayısız kez hatırlattığımız bir başka konu “Biz eczaneler artık birinci basamak sağlık sunucuları olarak tanımlanmamız gerekmektedir”

Çünkü bizler eczanelerimizde sunduğumuz sağlık hizmetlerini daha üst seviyeye çıkarmasına neden olan ve ilaç konusunda kamuya verdiği danışmanlık hizmeti ile hali hazırda birinci basamak sağlık sunucuları halindeyiz.

Eczacılar yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen, salgın ile mücadelede gösterdiği üstün danışmanlık hizmeti ile toplumun pandemi süresinde eczanelerde sağlık, beslenme, hijyen ve sosyal yaşamla ilgili konularda ücretsiz bilgilendirmiş, kesintisiz ilaç ve danışmanlık hizmeti sağlayarak mesai saatleri dışında faaliyet gösteren eczane sayılarını artırmasıyla eczanelerde oluşacak yoğunlukların da önüne geçmiş oldu.

Böylece eczacıların, mesleki bilgisinin ne kadar değerli olduğunu ve gerektiğinde olağanüstü dönemlerde sağlığı pahasına kritik roller alabilmesinin önemini tekrardan ortaya koyması toplum nezdinde bir kez daha gözler önüne serilmiştir.

Son olarak, özellikle vekillerimiz tarafından verilen tüm sözlere, meclis kapısı önünde yapılan tüm eylemlere ve de eczacılarımız ile bakanlık arasında sayısız kez gerçekleştirilen tüm görüşmelere rağmen KTEB Tadil Meslek Yasamız hükümetin değişmesi ile tekrardan Sağlık Bakanlığı’na geri gönderildiğini öğrendik.

Bu konuda da biz eczacıları bunca zamandır oyalayan, yasamızın hayata geçmesi için değil de geçmemesi için çaba gösteren, eczacıyı haklarını savunmak için eyleme gittiğinde başta şahsım olmak üzere bazı meslektaşlarıma tehditler savuran ve de sağlıkta politika yapmadığımız için bizleri değersiz gören sorumlu yetkililere hakkımı asla helal etmiyorum.

Makamlar gelip geçicidir fakat sokakta hayatını insan sağlığına adayan bizler sağlık emekçileri ise kalıcıyız.

Ve unutulmasın ki hepimiz ayni gemideyiz, sadece seyir rotamız değişir.

Fakat kaptanımız olan ne eczacılık yeminimiz ne de toplum sağlığını korumak adına döktüğümüz alın terimiz asla değişmez.

Tüm meslektaşlarımın bu gururlu gününü en kalbi duygularım ile selamlarım”











Başa dön tuşu