Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, Öğretmenler Yasası‘nda “tek taraflı” yapılmak istenen değişikliklerin eğitim sistemini iyileştirmekle alakası olmadığını vurguladı ve Eğitim Bakanlığı ile hükümete bir takım sorular yöneltti
Maviş: Ne demokrasi ne eğitim ilkeleri ne de siyasi teamüllerle uyuşuyor
Sendika adına yazılı açıklama yapan Maviş, “itibardan tasarruf olmaz” diyenlerin, eğitim ve sağlıktan tasarruf etmek istemesinin izahı olmadığını, Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu‘nun bilimsel yollardan saparak, despot bir yaklaşımla Öğretmenler Yasası’nı tek taraflı değiştirmek istemesinin ne demokrasi ne eğitim ilkeleri ne de siyasi teamüllerle uyuştuğunu söyledi.
Maviş, “Eğitim Bakanı’nın anti-demokratik tavrı öğretmenlerimiz içerisinde büyük tepkiye yol açmıştır. Yazın kavurucu sıcağında, polis ablukasında, sendikaların olmadığı ve onay vermediği yasa değişiklik önerileri karşısında Bakanın ortaya bilimsel bir kanıt koyamadan, ‘Az çalışan öğretmenleri çalıştırmaya çalışıyorum’ diyerek öğretmenin emeğini itibarsızlaştırmaya çalışması, Bakan’ın gailesinin eğitimin niteliği olmadığının ispatıdır” dedi.
“Rant alanlarına aktarılan milyonlar kimin tasarrufunda?”
Eğitim Bakanı’nın, “yasada yapılan düzenlemeler sonrasında 150 civarında öğretmen tasarrufu olacağını” söylemesinin, yapılmak istenen değişikliklerin eğitimle alakalı olmadığını ortaya koyduğunu belirten Maviş, rant alanlarına aktarılan milyonların kimin tasarrufunda olduğunu sordu.
“Basit bir matematik hesabı ile eğitimden tasarruf edilmesinin izahı bile olmazken, diğer rant alanlarına aktarılan milyonlar kimin tasarrufundadır?” diye soran Maviş, Bakanlar Kurulu kararları ile ihalesiz yakıt alımından kaynaklı Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun 223 milyon TL (12 milyon dolar) zarara uğratılmasının nasıl bir tasarruf olduğunun anlatılmasını istedi.
Maviş’ten hükümete sorular
Maviş sorularına şöyle devam etti;
“Müşavirlere yılda ödenen 45 milyon TL’dir. Üçlü Kararname ile atamaların hala devam ettiği bu sistem partisel tasarruf mu?
Yurt dışı bürolarına yılda ödenen 96 milyon TL ile kimlere kişisel tasarruf geçilmiştir?
Kalkınma Bankası’ndan verilen ancak geri ödemesi yapılmayan 750 milyon TL kimlerin tasarrufunda?
Külliye kimin tasarrufundadır?
İzinsiz, kaçak külliyenin ihalesi Ankara’da 2 milyar 497 milyon TL ile duyuruldu. Okul, hastane, yol, sosyal alan ihtiyacı ortada dururken, bu külliye kimin tasarrufu?
Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliği müktesebatı dışında ısrarla tutularak, adanın kuzeyinde yaratılan AKP’nin arka bahçesinin devamı kimin tasarrufudur?”
Maviş, “Altını çizerek vurgularız ki itibardan tasarruf olmaz diyenlerin, eğitim ve sağlıktan tasarruf etmek istemesinin izahı yoktur. Vatandaşa tasarruf öğütleyip, arka kapıdan rant dağıtanların istifası erdemdir” dedi.