Kıbrıs Türk Ortaeğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), kamuoyunu okullardaki eksikliklerle ilgili bilgilendirdiği dönemlerde Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu “yeni okullardan hiç bahsedilmediği”ni öne sürdüğünü anımsattı, yeni okullarda “devletin” çözebileceği sorunlara değindi
KTOEÖS, yeni yapılan okullardaki Osman Nejat Konuk Ortaokulu için konuştu
KTOEÖS Mali Sekreteri Mehmet Güneyli tarafından yapılan yazılı açıklamada; yeni okulların “hayırsever” vatandaşlar tarafından yapıldığına ancak devletin bu okullar için yapması gerekenleri yine yapmadığına vurgu yaparak, Osman Nejat Konuk Ortaokulu özelinde süregelen problemlerden bahsetti.
Güneyli’nin açıklaması şu şekilde:
Güneyli: Yeni ya da eski her okulda, devlet üzerine düşenleri yapmıyor
“Eski okullarımızdan bazılarının durumlarını ortaya koyarken, aslında en kötü durumda olanları kamuoyu ile paylaşmıştık, ancak bilinmesi gereken şudur ki hemen hemen her okulumuzda küçük veya büyük sorunlar bulunmaktadır.
Sendikamız kamuoyunu okullarla ilgili bilgilendirdiği dönemde, Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu yapılan yeni okullardan hiçbir şekilde bahsedilmediği konusunda şikayette bulunmuştu. Yeni yapılan okulların hayırsever vatandaşlar tarafından yapıldığını ve yapım süreçlerinde devletin üstlenmesi gereken görevleri bile yerine getirmediğini belirtmek isteriz.
“Osman Nejat Konuk Ortaokulu, yeni bir okul ve hiçbir eksiği tamamlanmadan eğitim yılına başlıyor”
Bu durumda da yeni okulları KKTC eğitimine kazandırmaya çalışan vatandaşlar çok büyük zorluklar yaşamaktadırlar. Devletin son dönemde yaptırdığı tek okul olan ve 2021 yılında eğitim yaşamına başlayan Osman Nejat Konuk Ortaokulu, 2022-2023 öğretim yılına da neredeyse hiçbir eksiği tamamlanmadan başlıyor.
Tamamlanan bazı eksiklikler ise yine okul idarecilerinin, öğretmenlerin ve velilerin çabalarıyla yapılmıştır. Bu yeni okulumuzdaki temel sorunlar şu şekildedir:
1.Okulun dış mekanında öğrencilere gölge sağlayacak veya yağmurdan koruyacak herhangi bir çardak veya üzeri kapalı bir yer bulunmamaktadır.
2.Yağmur yağdığı zaman okulun büyük bir bölümü sular altında kalmakta ve binada akıtmalar oluşmaktaydı, bu sorunlara müdahale edilmiş olmasına rağmen tekrar yağmur yağdığı zaman sorun yaşanmayacağının garantisi yoktur.
3.Okulu çevreleyen duvarlar çok alçaktır ve öğrencilerin okuldan kolayca kaçmasına olanak vermektedir.
4.Okulun bahçesine herhangi bir ağaç veya bitki dikilmemiş, okul adeta bir çölün ortasında yer alan yalnız bir bina görünümündedir.
5.Okulun giriş ve çıkışı herhangi bir şekilde kapatılmamıştır.
6.Okul otobüslerinin öğrencileri indirme ve bindirme noktasında sorunlar yaşanmaktadır.
7.Okulda beden eğitimi yapılacak büyük bir alan belirlenmiş olmasına rağmen, bu bölgeye hiçbir yatırım yapılmamıştır. Orası kuru otlarla ve çöplerle doludur. Öğrenciler beden eğitimi derslerini okulun parke avlusunda, tamamen tehlikeli ve sağlıksız koşullarda yapmakta ve sürekli yaralanmalar söz konusu olmaktadır.
8.Okulun internet ve telefon bağlantısı yoktur. İnternet kısıtlı bir şekilde sağlanmakta, o da öğretmenlerin katkılarıyla gerçekleşmektedir.
9.Okulun ihtiyacı olan ikinci bir bilgisayar dersliği elektrik sorunundan dolayı yapılamamıştır.
10.Hiçbir sınıfta akıllı tahta yoktur.
“Devletin son yıllarda yaptırdığı her okul büyük eksikliklerle mücadele ediyor”
Eksiklikler sadece Osman Nejat Konuk Ortaokulu’nda bulunmamaktadır. Sayın Nazım Çavuşoğlu’nun onlarca eski okulda bulunan sorunları görmezden gelip, sendikaya yönelik “yeni yapılan okullarla ilgili hiçbir söz etmiyorlar” ifadesi kabul edilemez.
Devletin son yıllarda yaptırdığı tek okulun dahi, büyük eksikliklerle eğitim öğretim faaliyetlerini gerçekleştirmeye çalıştığı bilinmelidir.
Eğitim-öğretim yılının açılmasına günler kala, bu yıl faaliyete geçecek yeni okullarda dahi devletin yapması gereken işler bitmemiştir. Sendikamız birçok platformda, “standart okul” fikrini ortaya koymakta, tüm okulların öğretmen ve öğrencilere aynı olanakları sağlaması noktasının üzerinde durmaktadır.
“Standart okul”, yeni yapılacak okulların önceden her ayrıntısının planlanmasıyla ve eski okulların da belirlenmiş standartlara ulaştırmasıyla hayata geçebilecektir.”