Adli OlaylarEkonomiGüncelInstagramKıbrısSiyasetSürmanşetYaşam

Moral: Türkiye ile yarım kalan sicil paylaşım projesi hayata geçirilmeli






Halkın Partisi MYO Üyesi Aral Moral, gayrı meşru hükümetin ülkedeki asayiş ve güvenliğe yönelik tek bir adım atmamasını eleştirerek “Arka arkaya ülkeye suikast için silahlı kişiler geldi. Giriş çıkışlarla ilgili gerekli adımları atmadı, ülke içinde de güvenliğe yönelik bir girişim olmadı” dedi

Moral: Türkiye ile yarım kalan sicil paylaşım projesi hayata geçirilmeli

Kıbrıs Postası Web TV’de Ulaş Barış’ın hazırlayıp sunduğu Gündem isimli programa konuk olarak gündemi değerlendirdi.

Moral, daha öncede bir kaç kez katıldığı programlarda, KKTC’ye giriş çıkışlarla ilgili olarak öneri yaptıklarını anımsatan Moral, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasında sicil paylaşım sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğine işaret etti.

Bu sistemle ilgili olarak, hükümette oldukları dönemde, dönemin TC İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile yapılan görüşmelerde varılan mutabakat gereği bu konuda adımlar atıldığını anımsatan Moral “Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri kendilerine düşen çalışmayı yapmıştı ancak dönemin Başbakanlığı, bu sistemin ülkemizde de hayata geçirilmesi için gerekli maddi olanağı sağlamamıştı” dedi.

Moral, bu sistemin hayata geçirilmesi halinde, ülke güvenliğinin başladığı ilk noktada, kapılardaki muhaceret yetkililerinin, gelen işinin sicilini görebileceğini ve ülkeye girip girmemesi konusunda karar verebileceğini ifade etti.

Programın başında Türkiye’de yaşanan olaylarla ilgili kendisine yöneltilen soruyu yanıtlayan Aral Moral “Kıbrıs’ta yaşayan bizler, Türkiye’nin kötülüğünü isteyen insanlar değiliz. Hepimiz Türkiye’nin iyiliğini isteyen insanlarız. Bu, geçmişten gelen derin bağlarımız olduğu içindir. Kıbrıs Türk halkıyla Türkiye arasındaki bağlar, sadece maddi bir şekilde açıklanacak bir konu değildir. Elbette dileğimiz, bu sorunun demokrasi, adalet, hukukun üstünlüğü ve adil yargılanma çerçevesinde çözülmesidir. Bu konuda partilerden açıklamalar yapılmıştı. Türkiye’nin yaşadığı tartışmaların etkileri bize de yansıyor.

Örneğin, ekonomik dalgalanmalar ve Türk Lirası’nın değer kaybı gibi konular, bizim ekonomimize de yansıyor. Bu durumların en kısa sürede çözülmesini ve tekrar normal bir duruma gelmesini ümit ediyoruz” dedi. Programda yeni geçilecek olan meclis binası için ihtiyaç olan personelle ilgili yapılan açıklamalara da değinen Moral “Cumhuriyeti meclis başkan yardımcısı, kısa bir süre önce ihtiyaç duyulacak çalışan sayısıyla ilgili açıklamada bulunmuştu. Bu ihtiyaç duyulacak olan çalışan sayısı bu hükümet için yeni bir siyasi rant, keyfi istihdam kaynağı olacak” dedi.

Sahte diploma konusu

Aral Moral, sahte diploma tartışmaları çerçevesinde bir UBP milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmayacağının sorulması üzerine şunları söyledi:

“Söz konusu milletvekilinin basına düşmüş beyanatları var. Kendisini kandırdıkları yönünde, hiç kabahatı olmadığı yönünde. Bunlar kayıt altına alınmış beyanatlardır. Ortada soruşturma var. Meclis bu dokunulmazlığı kaldırmalıdır. Zaman zaman Üstel’in, bu dokunulmazlığı kaldırmayacağı yönünde açıklamaları var. Kaldırmadıkları durumda, bu hükümetin üzerine ciddi anlamda çökeceğiz ve görmedikleri baskıyı uygulayacağız.”

“Karma oya biz de karşıyız ama bu kadar apar topar olmasının nedenini çözemedik”

Cumhuriyet Meclisi’ne atar topar getirilen karma oyun kaldırılması konusuyla ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Aral Moral “Birdenbire gündeme geldi, hatta karma oyla birlikte baskın seçim de gündeme geldi, konuşuldu. Partimizin ilk kurulduğu dönemde, karma kalmalıdır, insanlar seçebilmelidir, iyisini seçmelidir yönünde tavrımız oldu. Ama hem 2018, hem son 2022 seçimlerinde, karma oyla ilgili gombinaların döndüğü bir durum gördük. Bu konuda parti içinde de çalışma yaptık ve şu an 50 vekilin 13-14 tanesi karma oyla seçilip meclise girdiğini gördük”

“Tartışılmayan konular tartışmaya açıldı”

Türkiye’deki tartışmaların etkileri sadece ekonomik değil, aynı zamanda toplumsal ve siyasi alanlarda da hissedildiğini belirten Moral “Gazetecilerin tutuklanması gibi olaylar, Türkiye’nin uluslararası imajını olumsuz etkiliyor.

Ekonomik sorunlar sadece üretim ve ticaretle açıklanamaz; demokrasi, yargı bağımsızlığı ve seçilmiş kurumlara yapılan müdahaleler de Türk Lirası’nın değer kaybetmesine neden olan unsurlar. Bu durumlar, ekonomik olarak herkese, bize de zarar veriyor. Umarız bu sorunlar kısa sürede çözülür” şeklinde konuştu.

Ülke gündemini son dönemde meşgul eden türban meselesiyle ilgili de konuşan Moral “Gayrı meşru hükümet, ülkede gündem olmayan, konuşulmayan, tartışılmayan bir konuyu tartışılır hale getirdi. Toplumun bir anda bölünmesine sebep verdiler. Bu konunun durduk yere, aniden, eğitim öğretim yılının ortasında, sınavların başladığı bir dönemde gündeme alması ciddi anlamda soru işaretleri taşımaktadır.

Ya talimat aldılar, ya da yine gündemi saptırmaya çalışmaktadırlar.” neden bu şekilde ele aldığı ciddi bir soru işaretidir. Eğitim öğretim döneminin ortasında böyle bir düzenleme yapmak yerine, neden eğitim yılının başında yapılmadığı garip bir noktadır. Tabii bu konuda Barolar Birliği’nin de bir raporu oldu Orada, özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına yönelik atıflar var. O örnekler oldukça önemlidir. Eğer bu konunun çağdaşlıkla çözülmesi hedefleniyorsa, o kararlara bakılmalıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları, laiklik ve dini özgürlükler konusunda ülkelerin kendi tanımlarını baz alıyor“

“Halkın Partisi’nden bu kadar rahatsızlarsa yasayı değiştirsinler”

Devletin partilere verdiği katkı payıyla ilgili kendisine yöneltilen soruyu da yanıtlayan Aral Moral “Bu yasayla belirlenmiş bir şeydir, Bizim talebimiz değildir. Bugün yüzde üçü, üç buçuğu geçen bütün partiler mecliste olsun olmasın bu payı alır. Halkın Partisi sonuçta mecliste temsil edilmeyi hak etmiş bir parti, 3 vekille girdik, ikisi ayrıldı başkanımız istifa etti.

Şu an 2 vekilin katkısını alıyor. Neden? Çünkü bu iki vekili parti oyları seçtirdiği için. Bence bu konuda konuşurken yasayı bilerek, daha dikkatli okuyarak konuşmakta yarar var. Örneğin Hasan Tosunoğlu partisinden istifa etti. Ondan kaynaklı katkı kime gider? Yine seçildiği partiye gider. Çok rahatsızsalar, 50 vekil var mecliste; oturup yasayı değişsinler”

“Yeni katılımlar var.. Partimizin yükselişi sürüyor”

Halkın Partisi’nin ciddi boyutta yükselişte olduğunu ve bunun artık bazı kesimler tarafından hazmedilemediğini belirten Moral “Bizim meclis dışında yaptığımız muhalefet meclisteki muhalefetten daha iyi ve başarılı. Bunu halk da görüyor, takdir ediyor. Yolsuzlukların üzerine gidiyoruz. Bir duruşumuz var. Bu büyük takdir görüyor. Partimize de yeni katılımlar var. Zaman zaman katılımları paylaşıyoruz. Önümüzdeki günlerde de paylaşacağız” dedi.













Başa dön tuşu