Türkiye‘de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Altılı Masa’dan ayrılması Türkiye gündemini sarsarken dünya basınında da yankı uyandırdı
Reuters: Türkiye muhalefeti bölündü
İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, Akşener’in açıklamalarını yazdığı haberinde “Türkiye muhalefeti, seçimde gösterilecek aday sebebiyle bölündü” başlığını attı.
Seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılmasının planlandığını hatırlatan Reuters, İYİ Parti liderinin mayıs ayındaki seçimlerden önce partisinin ittifaktan çekilebileceği sinyalini verdiğini, “bunun ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı durma konusunda ana muhalefet ittifakını zayıflatabileceğini” kaydetti.
MEE: Muhalefet ittifakı bölündü
Middle East Eye (MEE) haber sitesi de konuyla ilgili haberini tıpkı Reuters gibi “Muhalefet ittifakı, cumhurbaşkanı adayı sebebiyle bölündü” başlığıyla verdi. İYİ Parti lideri Meral Akşener’in ‘Altılı Masa halkın iradesini temsil etmiyor’ sözlerine vurgu yapan MEE, Akşener’in adaylık için Yavaş ve İmamoğlu’na işaret ettiğini yazdı.
Al-Monitor: Anlaşmaya varamadı
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Al-Monitor ise, Akşener’in sözlerini “Türkiye’nin muhalefet ittifakı çatladı, Erdoğan’ın karşısına çıkaracağı rakip üzerine anlaşmaya varamadı” başlıklı haberiyle duyurdu.
Akşener’in bugün yaptığı açıklamada ‘muhalefetin adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu’na destek vermediğini’ kaydeden Al-Monitor, “Akşener, aynı zamanda muhalefet bloğundan ayrılabileceğinin sinyalini verdi” dedi.
Al-Monitor’ün haberinde öte yandan Akşener’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı için bastırdığı söylemine de yer verildi.
Al Jazeera: Türkiye muhalefeti bölündü
Al Jazeera ise Akşener’in açıklamasını “Akşener, cumhurbaşkanı adayını reddettiği için Türkiye muhalefeti bölündü” başlıklı haberiyle duyurdu. Al Jazeera, “Fakat muhalefet ittifakındaki anlaşmazlık, anketlerde görülen Erdoğan’ın azalan popülaritesinden yararlanabilme kabiliyetini şüpheye düşürdü” yorumunda bulundu.
Alman medyasında yer alan haber ve yorumlarda, Akşener’in adımının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşısındaki muhalefeti zayıflatacağı görüşü hakim.
Badische Neueste Nachrichten: Erdoğan mutluluktan uçuyor olsa gerek
Karlsruhe kentinde yayımlanan Badische Neueste Nachrichten gazetesi, Kahramanmaraş depremleri sonrasında yaşanan büyük yıkıma işaret ederek muhalefetteki anlaşmazlıkların Erdoğan’a yarayacağı görüşünü savunuyor:
“Erdoğan mutluluktan uçuyor olsa gerek. 45 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Türkiye tarihinin en kötü deprem felaketinin üstünden daha birkaç hafta geçmişken Erdoğan’ın, muhalefetin inşaatlardaki usulsüzlükler, yolsuzluklar ve diğer çarpıklıkları yerden yere vurmasından ve seçim kampanyasında avlanmaktan korkmasına gerek kalmadı.
Birdenbire Erdoğan, depreme hazırlıklarda da deprem sonrası yardımlarda da iflas etmiş bir hükümetin tasfiye memuru konumundan çıktı, rakipleri saç saça baş başa koltuk ve makam kavgası verirken afet bölgesinde yeniden imarı başlatan cumhurbaşkanı konumuna yükseldi”
Tageszeitung: Erdoğan’a gökten inen bir hediye
Berlin’de yayımlanan Tageszeitung gazetesi ise “Muhalefet kendi kalesine gol attı” başlıklı analizinde muhalefetin ortak adayda uzlaşamamasının Erdoğan açısından “gökten inen bir hediye” olduğu değerlendirmesinde bulunuluyor.
Yavaş’ın da İmamoğlu’nun da anketlerde Kılıçdaroğlu’ndan çok daha iyi puanlar aldığını belirten gazete, Akşener’in anketlerde zayıf görünen Kılıçdaroğlu’nun adaylığına “haklı olarak” karşı çıktığı görüşünde.
Yorumda, “Muhalefet Mayıs ayında yapılacak seçimlerde şansını sürdürmek istiyorsa acilen uzlaşmaya varmak zorunda. Aksi takdirde 20 yıldır nihayet Erdoğan’dan başka bir Cumhurbaşkanına kavuşmak isteyen milyonlarca Türk’ün umutlarını yerle bir etmiş olacak” ifadelerine yer veriliyor.
Tagesspiegel: Muhalefetin intiharı
Tagesspiegel gazetesi de gelişmeleri muhalefet açısından bir “intihar” olarak değerlendiriyor. Erdoğan’a karşı ittifakın yıkıldığı ve Erdoğan’ın seçimlerdeki şansının büyük ölçüde arttığı görüşüne yer verilen yorumda, “Hükümet pek çok Türk’ün gözünde depremler sonrasında iyi bir tablo çizmese de, Erdoğan daha önceki seçimlerde olduğu gibi muhalefet içindeki bölünmelerden yararlanabilir” ifadesine yer veriliyor.
İttifak içindeki tek anlaşmazlığın cumhurbaşkanı adayı olmadığını, 20 yıllık AKP iktidarı sonrasında boşalacak koltukların kavgasının da yapıldığını belirten gazete, Akşener’in küçük partilerin yeni hükümette üst düzey pozisyonlara gelmelerine karşı olduğuna işaret ediyor.
İYİ Parti’nin yaklaşık yüzde 15 ile altılı masada CHP’den sonra en fazla oy oranına sahip parti olduğuna dikkat çeken gazete şu satırlara yer veriyor:
“Akşener’in partisini yanına almadan Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı makamı için pek bir şansı kalmayacaktır. CHP’nin diğer dört müttefikinin toplam oy oranı yüzde 5’i bile geçmiyor. Akşener’in İYİ Partisi dışında bir aktör de, yüzde 12’lik oy potansiyeli ile HDP.
Seçimlerde çoğunluk sağlamaya yardımcı olabileceği halde HDP, muhafazakar ve milliyetçi siyasetçilerin istememesi nedeniyle altılı masaya davet edilmemişti. HDP seçimlere kendi adayıyla da gidebilir, ama hakkındaki kapatma davası nedeniyle seçimlere katılıp katılamayacağı belirsizliğini koruyor”