Almanya‘da Saksonya-Anhalt eyaleti, İsrail‘in var olma hakkını tanımayan kişilerin vatandaşlığa alınamayacağını savundu. Eyaletin İçişleri Bakanı, Almanya’nın diğer 15 eyaletinin de benzer adımlar atması gerektiğini savundu
“İsrail’in varlığına karşı her türlü çabayı kınadıklarını” söyleyen belge imzalatacaklar
Almanya’nın doğusundaki Saksonya-Anhalt eyaleti, vatandaşlığa kabul edilmek isteyen kişilerden yazılı olarak “İsrail’in var olma hakkını tanıdıklarını ve İsrail Devleti’nin varlığına karşı her türlü çabayı kınadıklarını” onaylamalarını isteyecek.
Çarşamba günü eyalet ve federal İçişleri Bakanları toplantısı öncesinde konuşan Saksonya-Anhalt İçişleri Bakanı Tamara Zieschang, Almanya’nın diğer 15 eyaletini de benzer kuralları uygulamaya çağırdı.
Zieschang daha önce kasım ayı sonlarında tüm Saksonya-Anhalt belediyelerine politika hakkında bilgi veren bir kararname gönderildiğini söylemişti.
Kararname, yetkililere, başvuru sahibinin Yahudi karşıtı tutum sergileyip sergilemediğine dikkat etmeleri talimatını veriyor ve “Alman vatandaşlığı almanın İsrail’in var olma hakkına bağlılık gerektirdiğini” belirtiyor.
Saksonya-Anhalt Eyaleti İçişleri Bakanlığı, yerel yetkililere gönderdiği bir mektupta, ülkenin Temel Yasası’nda belirtildiği gibi Almanya’nın liberal demokratik düzenine yönelik faaliyetlerde bulunan yabancıların vatandaşlığa alınmalarının reddedileceğini söyledi. İsrail’in varlık hakkının inkarı ve antisemitizm de bu tür faaliyetler arasında yer alıyor.
Yerel yetkililere, başvuru sahibinin beyanı imzalamayı reddetmesi halinde vatandaşlığa alınma talebini reddetmeleri talimatı verildi.
Almanya, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi hükümetinin 6 milyondan fazla Avrupalı Yahudiyi öldürmesinden sonra Yahudileri koruma konusunda özel bir tarihsel sorumluluk üstleniyor.
Merkel İsrail’in güvenliğini Alman devletinin “varoluş nedeni” olarak tanımlamıştı
2008 yılında zamanın Başbakanı Angela Merkel İsrail Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada İsrail’in güvenliğini Alman devletinin “hikmeti hükümeti” ya da “varoluş nedeni” olarak tanımlamıştı.
Saksonya-Anhalt eyaleti, 2019’da iki kişinin ölümüne yol açan sinagog saldırısına da sahne olmuştu. Ancak saldırgan aşırı sağcı bir Alman’dı.