DünyaEkonomiGüncelInstagramSiyasetSürmanşetYaşam

Türk hükümetiyle ilişkileri bir yıldır araştırılıyordu!!


ABD’de New York Belediye Başkanı Eric Adams rüşvet, dolandırıcılık ve yasadışı kampanya bağışları dahil beş suçlamayla karşı karşıya. İddianamede Adams’ın rüşvet karşılığında New York’taki 36 katlı Türkevi binasının yangın ruhsatı için ‘devreye girdiği’ belirtiliyor

Türk hükümetiyle ilişkileri bir yıldır araştırılıyordu

Demokrat Partili belediye başkanı Adams, seçim kampanyasının ve yönetiminin Türk hükümeti ve Türk iş insanlarıyla bağlantısına ilişkin yaklaşık bir yıldır soruşturuluyordu. Dün açıklanan iddianameye göre 64 yaşındaki Adams dolandırıcılık, rüşvet ve yasadışı kampanya bağışları dahil toplam beş suçlamayla karşı karşıya.

Beş ‘Türk iş insanı’ ve en az bir ‘Türk yetkili’ olmak üzere yabancı uyruklu kişilerden 25 bin doları aşkın yasadışı bağış aldığı iddia ediliyor. ABD’de vatandaş olmadan, dolayısıyla oy kullanma hakkına sahip olmadan bir siyasi kampanyaya doğrudan veya dolaylı olarak bağış yapılamıyor.

‘Hediye yağdı’

The New Yorker’ın haberine göre Adams, Türk yetkililerden ve iş insanlarından kampanya bağışlarının yanısıra çeşitli hediyeler aldı: Türk Hava Yolları’ndan (THY) business class uçak biletleri, lüks otellerde konaklama, İstanbul’da yat turları, lüks restoran ve eğlence mekanlarında ağırlanmak.

Adams THY biletlerinden sadece Türkiye’ye değil, farklı ülkelere uçarken de faydalanmış. Ekonomi bölümünden aldığı biletler THY’deki bağlantıları sayesinde bedavaya ‘business class’a yükseltilmiş.
Savcı Damian Williams, hediye ve seyahat indirimlerinin 100 bin doları aştığını ve Adams’ın sahte belgelerle bunları örtbas ettiğini belirtti: “Adams bu hediye yağmurunun yasadışı olduğunu biliyordu“

Türkevi için ‘kıyak’

Adams’ın ayrıcalıklar karşılığında 2021’de New York eyaletinde açılan 36 katlı Türkevi binasının izinlerini hızlandırmak için itfaiye departmanını baskıladığı öne sürüldü.
Binada Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ve Merkez Bankası New York Temsilciliği bulunuyor.
New York itfaiyesi yangın güvenliği endişesiyle Türkevi’ne onay vermeyince, Adams’ın yetkililere baskı yaparak onaylattığı iddia ediliyor.

30 yıla kadar hapis

Adams’ın dün sabahki basın toplantısına megafonla gelen bir grup, “Siyahlar böyle işlere bulaşmaz” diye bağırdı. Adams ise savunmasını mahkemede yapacağını ve belediye başkanlığından istifa etmeyeceğini vurguladı.

Ayrıca soruşturmanın ABD Başkanı Joe Biden’ı eleştirmesi yüzünden açıldığını iddia etti: “Şaşırmadım, beklediğim oldu.”

Adams basın toplantısını terk ederken megafondan şu sesler yükseliyordu: “İstifa! İstifa! İstifa!“

Adams suçlu bulunursa gizli anlaşmalardan beş, yasadışı kampanya bağışlarından beş ve dolandırıcılıktan 20 yıl hapis cezası alabilir.

Savcılar, sahte bağışlar göstererek 2021’deki belediye başkanlığı kampanyası için kamu fonlarından yaklaşık 10 milyon dolar aldığını iddia ediyor.











Başa dön tuşu