DünyaGüncelInstagramSağlıkSürmanşetYaşam

Progeria hastalığı, Brad Pitt’in oynadığı Benjamin Button filmi nedeniyle bu isimle anılıyor!




İtalya‘nın kuzeyindeki Veneto bölgesinde yaşayan 28 yaşındaki Sammy Basso‘ya nadir görülen bir genetik hastalık olan progeria teşhisi konuldu

Progeria hastalığı, Brad Pitt’in oynadığı Benjamin Button filmi nedeniyle bu isimle anılıyor!

Basso, hayatını hastalığın tedavisini bulmaya çalışarak geçiren en uzun yaşayan progeria hastasıydı.

Brad Pitt’in başrolünde oynadığı “Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi” filminden esinlenerek ‘Benjamin Button Hastalığı‘ olarak adlandırılan hastalık, hastaların hızla yaşlanmasına ve olduklarından daha yaşlı görünmelerine neden oluyor.

Progeria hastalığı olan kişiler doğumda genellikle sağlıklı görünüyor ancak büyümede yavaşlama, yağ dokusu kaybı ve saç dökülmesi gibi belirtiler ilk yıllarında ortaya çıkmaya başlıyor. Hastalığın, LMNA genindeki bir mutasyondan kaynaklandığı ifade ediliyor.

Progeria hastalarının yaşam süresi 15 yıl olarak biliniyor

Progeria hastası bir bireyin ortalama yaşam süresi yaklaşık 15 yıl olarak biliniyor. Henüz 2 yaşındayken hastalığı teşhis edilen Sammy Basso, bu hastalıkla 28 yaşına kadar yaşayan en uzun ömürlü kişi olarak tarihe geçti.

Hayatını hastalığa dair farkındalığı artırmaya adayan Basso, National Geographic’in “Sammy’s Journey” belgeselinde yer aldı ve İtalya’da Progeria Sammy Basso Derneği’ni kurdu.

Lisansüstü tezini progeria hastalığının genetik mühendisliği yoluyla tedavi edilebileceği üzerine yazan Basso, 5 Ekim 2024 akşamı ailesi ve arkadaşlarıyla akşam yemeği yerken aniden hayatını kaybetti.

Dünya çapında şu anda sadece 130 progeria vakası biliniyor ve bunların dördünün İtalya’da olduğu kaydedildi.











Başa dön tuşu