DünyaKıbrısSürmanşet

Pasaportlarla ilgili yeni teşhir

Katar merkezli El Cezire televizyonun, Kıbrıs pasaportlarıyla ilgili yeni bir skandal ortaya attığı belirtildi

El Cezire televizyonu, Kıbrıs pasaportlarıyla ilgili yeni bir skandal ortaya attı

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, El Cezire’nin, Güneyde yatırım karşılığında verdiği altın pasaportlarla ilgili bu defa ise İngiliz futboluna dayanan yeni bir video yayımladığını yazdılar.

El Cezire’nin, İngiliz futbolundaki skandala ilişkin yeni ifşalarının, Güneyde uluslararası açıdan rezil olması kâbusunu yeniden uyandırdığını yazan gazete, yeni olayın basitçe Kıbrıs’ın güneyi dayanmadığını ayrıca dünyanın bir ucundaki yabancıların, futbol takımları satın alarak kara para aklamak için Kıbrıs Yatırım Programı’ndan (KEP) faydalandığını gösterdiğini belirtti.

Haberi “Pasaportlarla İlgili Yeni Teşhir-KEP Aracılığıyla Futbol Takımlarının Satın Alınmasında Kıbrıs’ı Da Müdahil Ettiler” başlığıyla veren gazete, El Cezire’nin dün yayımladığı gerek sesli( 3 adet ses kaydı) kayıtlar, gerekse daha sonra yayınladığı videoda, eski bir İngiliz Scotland Yard polis tarafından, Kıbrıs’ın güneyi yatırım programına dahil edildiğini yazdı.

Hunter, Kıbrıs’taki temaslarından da bahsetti

Habere göre Samuelson, gazetecileri, Derby kentine götürerek burada Derby County takımının sahibi olan Mel Moris ile görüşmelerini ve kulübün 99 milyon sterline satılması için müzakere etmelerini sağladı.

Samuelson ve Hunter, video kapsamında, Çinli müşterilerinin yeni bir pasaporta sahip olmasını ve futbol makamlarını kandırmak için yeni bir kimlik verebilecekleri yönünde de teyitte bulundu.

Hunter konuşmanın bir bölümünde “bunu daha önce sizin müşterinizden daha kötü durumda olan kişiler için de çok defa yaptık” ifadesini de kullandı.

Hunter ayrıca gazetecilere Kıbrıs’taki temaslarından da bahsetti.

İngiliz sahasında top oynuyorlar

Gazete videonun bir bölümünde ise Birleşik Krallık’a kaçan ve Europort listesinde olduğu için seyahat edemeyen bir Rus ile ilgili olayın, İngiltere’deki Güneyde konsolosluğuna giden -ismi verilmeyen- Rum bakan tarafından çözüldüğünden, hatta bahse konu Rus’un Kıbrıs’ın güneyindeki ayak dahi basmadığından söz edildiğini yazdı.

Politis gazetesi ilgili haberi “İngiliz Sahasında Top Oynuyorlar-El Cezire’den Yeni İfşaalar: İngiliz Takımlarının …Geçmişli Yatırımcılar Tarafından Alım Satımında Kıbrıs Eli” başlığıyla verirken İngiliz danışmanların, “Hristakis Ciovanis, Andres Pittas ve Tony Kay” gibi isimleri Kıbrıs’ın güneyindeki tüm kapıları açacak kişiler olarak gösterdiğini yazdı.

Alithia gazetesi, ilgili haberi “Suçlular Tarafından KEP Aracılığıyla Kıbrıs Pasaportu Alımına İlişkin İfadeler-El Cezire’nin Yeni Videosu, İngiliz Takımlarının Satın Alınmasında Kıbrıs’ı Nasıl Müdahil Etti” başlığıyla aktardı.

Occrp’nin Suudi Arabaistanlı iş insanı ve jetinin kullanımına ilişkin yayını

Politis gazetesi, Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi’nin (OCCRP), “Kıbrıslı Başkan Nikos Anastasiadis’in Αltın Arkadaşları ve Komşuları” başlığıyla yayımladığı yeni yayınında, Suudi Arabistanlı Abdulrahman bin Khalid bin Mahfouz, aile yakınlarına üyelerine verilen “Kıbrıs vatandaşlığını” ve özel jetinin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından kullanılmasını gündeme getirdiğini yazdı.

Gazete, OCCRP’nin yayına dayanarak, Suudi Arabistanlı iş insanın ikinci eşinin, Anastasiadis’in, Mahfouz’a ait özel jetini kullanmasından hemen önce Ağustos 2015’te vatandaşlık aldığını belirtti.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi ilgili haberinde OCCRP’nin, Anastasiadis’in Suudi Arabistanlı arkadaşının, Limasol’daki başkanlık konutunun yanında yazlık ev almasını da gündeme getirdiğini yazdı.











Başa dön tuşu