DünyaEkonomiManşet

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Türkiye ekonomisini nasıl etkileyebilir?


Rusya‘nın bu sabah saatlerinde başlayan Ukrayna işgali küresel piyasalardan enerji fiyatlarına ve uluslararası yaptırımlara kadar geniş çapta ekonomik sarsıntılara gebe olabilir

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Türkiye ekonomisini nasıl etkileyebilir?

Uzmanlar, halihazırda baskı altında olan Türkiye ekonomisinin bu krizden tüm yönleriyle olumsuz etkilelenebileceği görüşünde.

Peki Türkiye’nin ekonomisini korumak için uluslararası yaptırımları desteklememesi ne kadar etkili olabilir? Türkiye ekonomisi Rusya’nın Ukrayna işgalinde nasıl etkilenir?

Rüma: Toplumlar ve yönetimler için en son istenecek durum

Rus askerlerinin Ukrayna’da ilerleyişiyle birlikte dolar, altın ve petrol fiyatları da hızlı bir yükselişe geçti. Brent petrolün fiyatı 2014’ten bu yana ilk kez 100 doları geçti.

Türk lirası dolar ve euro karşısında değer kaybetti Dolar/TL kuru 24 Aralık’tan bu yana ilk kez 14 lirayı geçereken, Euro/TL kuru da aynı süreçte ilk kez 16 lirayı aştı.

BBC Türkçe‘nin sorularını yanıtlayan İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Ekonomi Politik Yüksek Lisans Programları Koordinatörü Dr. Şadan İnan Rüma, krizin halihazırda artan enerji ve gıda fiyatlarıyla birlikte yüksek enflasyonla mücadele eden “toplumlar ve yönetimler için en son istenecek durum” olduğunu söylüyor.

“Enerji ve gıda fiyatlarındaki artış doğrudan ve kötü etkileyecektir”

Rüma, “Türkiye enflasyon konusunda gene bir dar boğaza girdi malum, dünyada da kötü yönetim, yanlış yatırım, salgın gibi nedenlerle oluşan enflasyon sorunundan nasibini fazlasıyla alıyor” diyor ve ekliyor:

“Enerji ve gıda fiyatlarındaki artış, doğrudan ve kötü etkileyecektir, çünkü zaten durum toplumda ciddi huzursuzluklar doğuracak kadar kötü”

“Türkiye’nin tekrardan güçlü bir şekllde Batı’ya katılması dışında bir fırsat görünmüyor

İki ülke arasındaki çatışma Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile savunma anlaşmalarını da gündeme getiriyor.

Türkiye Rusya ile yaptığı S-400 anlaşması sonrasında ABD, 2019 yılında Türkiye’yi, “Batı’nın taktik hava gücünün belkemiğini oluşturan” F-35 yeni nesil savaş uçaklarının üretim sürecinden çıkartmıştı.

Foreign Policy Research Institute imzalı bir analizde Türkiye’nin bu tarihten sonra bazıları şu anda kısmen Ukrayna’da üretilen, görece düşük teknolojili ve düşük maliyetli insansız hava aracı platformlarına büyük yatırımlar uygulandığı belirtiliyor.

Raporun tamamı için TIKLAYIN











Başa dön tuşu