DünyaManşet

Mahsa Amini’nin babası: Kızımı görmek istedim, bırakmadılar






İran‘da ahlak polisleri tarafından gözaltına alınıp devlet eliyle katledilerek protesto dalgasına yol açan 22 yaşındaki Mahsa Amini‘nin babası, yetkilileri  ‘kızının ölüm sebebi ile ilgili’ yalan söylemekle suçlarken, otopsi raporunu yazacak olan doktorun da; ‘rapora ne istersem onu yazarım’ dediğini anlattı

Emcet Amini: Görgü tanıkları, kızımın polis gözetiminde dövüldüğünü anlattı!

Emcet Amini, BBC Farsça Servisi‘ne yaptığı açıklamada, kızının otopsi raporunu görmesine izin verilmediğini ve önceden herhangi bir sağlık sorunu olmadığını belirtti.

Amini, görgü tanıklarının kızının polis gözetiminde dövüldüğünü anlattığını söyledi. Ancak İran makamları bunu reddediyor.

Ülkenin kuzeybatısındaki Sakkız‘dan gelen Kürt genç kadın, Tahran‘daki bir hastanede üç gün komada kaldıktan sonra geçen hafta Cuma günü hayatını kaybetmişti.

“Oğlum gözaltına almamaları için yalvardı ama o da dayak yedi”

İran makamları Amini’nin kötü muameleye uğramadığını, ülkedeki kıyafet uygulamasını denetleyen ahlak polisi tarafından gözetim altına alındıktan sonra “ani kalp yetmezliğinden hayatını kaybettiğini” ileri sürüyor.

Ancak baba Emcet Amini, gözaltına alındığı sırada yanında bulunan 17 yaşındaki erkek kardeşi Kiaraş‘ın, ablasının dövüldüğünü anlattığını ifade etti.

Amini; “Oğlum onunlaydı. Bazı görgü tanıkları oğluma, ablasının polis minibüsünde ve karakolda dövüldüğünü söyledi” dedi.

Baba Amini, “Oğlum, kızımı gözaltına almamaları için yalvardı ama o da dayak yedi, giysileri parçalandı. Güvenlik güçlerinin üzerindeki vücut kameralarının görüntülerini göstermelerini istedim ama kameraların pilinin bittiğini söylediler” diye devam etti.

İran makamları, Mahsa Amini’nin gözaltına alındığı sırada kurallara uymayan kıyafetler giydiğini ileri sürüyor. Ancak babası, kızının daima uzun bir pardesü giydiğini aktardı.

“Doktor; kızımı görmeme engel oldu, otopsi raporuna da ‘ne istersem onu yazarım’ dedi”

Emcet Amini ayrıca sağlık çalışanlarının, ölümünden sonra kızının cansız bedenini görmesini engellediğini anlattı.

“Kızımı görmek istedim ama beni içeri almadılar” diyen baba, otopsi raporunu görmek istediğinde de doktorun kendisine, “Ne istersem onu yazarım, seni ilgilendirmiyor” yanıtını verdiğini belirtti.

Amini, aileye otopsiyle ilgili herhangi bir bilgi verilmediğini, cansız bedenini kefenlenmiş halde, tespit için sadece yüzüyle ayaklarını görebildiğini aktardı.

“Ayaklarında yara izleri vardı” diyen Emcet Amini; “Doktorlardan ayaklarına bakmalarını istedim, bana yaranın nedenine bakacaklarını söylediler ama hiç aramadılar” ifadelerini kullandı.

Emcet Amini, “Beni görmezden geldiler, şimdi de yalan söylüyorlar” diye konuştu.

Tahran Adli Tıp Kurumu‘nun Genel Müdürü Mehdi Faruzeş, daha önce yaptığı açıklamada, “Başta ve yüzde yara izi yok, göz kenarlarında yara izi ya da kafatasında çatlak yok” demişti.

Yetkililer ayrıca, bir iç yaralanma emaresi de görülmediğini savundu.

“Yalan söylüyorlar. 22 yıllık ömründe birkaç soğuk algınlığı hariç hastaneye gitmedi”

Emcet Amini, kızının sağlık sorunları olduğu ve bunun ölümüne yol açmış olabileceği iddialarını da reddetti.

Tahran Adli Tıp Kurumu’nun Genel Müdürü Mehdi Faruzeş, Mahsa Amini’nin sekiz yaşında beyin ameliyatı geçirdiğini iddia etmişti.

Baba Amini ise, “Yalan söylüyorlar. 22 yıllık ömründe birkaç soğuk algınlığı hariç hastaneye gitmedi. Hiçbir hastalığı yoktu, hiç ameliyat geçirmedi” dedi.

BBC, Mahsa Amini’nin iki sınıf arkadaşıyla görüşmüş ve onlar da arkadaşlarının hastaneye gitmediğini aktarmıştı.

Baba Amini, kızının başka hastalıkları olduğunu ve çalıştığı dükkanda sık sık bayıldığı iddialarının da “yalan” olduğunu belirtti.

“Doktor olmak istiyordu”

Ailesine göre Mahsa Amini, gelecek hafta üniversite öğrenimine başlayacaktı ve Tahran gezisi, okul başlamadan önceki son tatiliydi.

Babası “Mikrobiyoloji okumak istiyordu. Doktor olmak istiyordu. Bu hayali asla gerçek olamayacak. Annesi çok hasta, onu hepimiz çok özlüyoruz. Dün 23 yaşına girecekti” diye konuştu.

Kaynak: BBC











Başa dön tuşu