EkonomiGüncelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Proje aylardır iki taraf arasındaki çekişmeye sahne oluyordu 




Adanın güneyinde elektrik enerjisi üretimi için doğal gaz tedariki hedefiyle Vasiliko’da yapılması planlanan terminal ve yüzer SFRU tesisi projesi, Çin şirketi tarafından feshedildi

Proje aylardır iki taraf arasındaki çekişmeye sahne oluyordu

LNG projesinin tek taraflı olarak feshedilmesi konusunda açıklama yapan firma “CMC, Vasilikos’taki LNG Alma ve Yeniden Gazlaştırma Terminali projesi için ETYFA ile olan sözleşmesini sonlandırmaktan başka çaresi olmadığını gördü ve projeyi 18 Temmuz tarihinde feshetti” ifadelerini kullandı.

Konu hakkında açıklama yapan Kıbrıs Cumhuriyeti Enerji Bakanı George Papanastasiou, “Çin konsorsiyumuyla anlaşmanın tek taraflı olarak feshedilmesinin inceleneceğini” söyledi.

Projenin aylardır iki taraf arasında çekişmeye neden olduğu vurgulanıyor. Projenin, yanlışlıklarla dolu bir süreçteki gecikmelerin artan maliyeti ve hatta cezai sorumluluk gerektirebilecek ciddi kamu sözleşmeleri ihlalleri nedeniyle vergi mükelleflerine 542 milyon avroya mal olduğunu tespit etti.

Aralık 2019’da sözleşmenin imzalanmasından bu yana, CPP dört teslimat takvimi sundu – Eylül 2022, Temmuz 2023, Ekim 2023 ve Temmuz 2024.

“Hiçbir müteahhitten süresiz olarak krediyle çalışması beklenemez”

Sözleşme, 24 aylık bir tamamlanma süresiyle 2019’da imzalandı.

CMC, “durum savunulamaz hale geldi. [Enerji] bakanının Mart ayında yaptığı vaatlerin aksine, CMC 2024’teki çalışmaları için hala herhangi bir ödeme almadı.

“Bu, haksız kesintiler ve gecikmiş ödemelerle karakterize edilen dört yıllık bir tarihteki son başarısızlıktır. Hiçbir müteahhitten süresiz olarak krediyle çalışması beklenemez. CMC’nin imzaladığı anlaşma bu değildi. AB’nin fonlamayı kabul ettiği anlaşma bu değildi” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu