EkonomiGüncelInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

Avrupa Birliği, tek tip asgari ücret öngörmüyor fakat bu konuda ülkelere bir çerçeve sunuyor!


Adanın güneyinde Çalışma Bakanlığı, asgari ücretler hakkındaki Avrupa Birliği (AB) direktifiyle uyumlu hale gelmek için önümüzdeki hafta görüşmelere başlıyor

Kıbrıs, Direktif (AB) 2022/2041’e uymak için 15 Kasım 2024’e kadar zamana sahip!

Toplu sözleşmeler kapsamındaki çalışan sayısını artırmayı da amaçlayan görüşmeler 10 Eylül Salı günü başlayacak.

Sendikalar ve işveren örgütleri de dahil olmak üzere tüm paydaşlar, Çalışma Bakanlığı’ndaki Çalışma İlişkileri Dairesi Başkanı ile bir araya gelecek.

Kıbrıs, tüm AB üye ülkeleri gibi, Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından 19 Ekim 2022’de kabul edilen Direktif (AB) 2022/2041’e uymak için 15 Kasım 2024’e kadar zamana sahip. Çalışma Bakanlığı, direktifi bu yıl sonuna kadar uygulamaya koymayı hedefliyor.

Konuya yakın kaynaklar, Kıbrıs’ın direktifle uyumlu hale getirmek için yeni mevzuat çıkarabileceğini veya mevcut Asgari Ücret Yasasını değiştirebileceğini öne sürüyor. Yeni mevzuatın getirilmesi ve mevcut yasanın yürürlükten kaldırılması en olası eylem yolu gibi görünüyor.

Avrupa Birliği, tek tip asgari ücret öngörmüyor fakat bu konuda ülkelere bir çerçeve sunuyor!

Avrupa direktifi, AB genelinde tek tip bir asgari ücret öngörmüyor ancak her üye devlette yeterli asgari ücretin sağlanması için bir çerçeve oluşturuyor. Ayrıca üye devletleri, özellikle kapsamın %80’in altında olduğu yerlerde toplu pazarlığı teşvik etmeye teşvik ediyor.

Kıbrıs’ta, kamu ve daha geniş kamu sektörlerindekiler de dahil olmak üzere, çalışanların yaklaşık %50’si şu anda toplu sözleşmelerle kapsanıyor.

Bu rakam, Kıbrıs’ın sendikal hareketlerin savunduğu gibi toplu pazarlığı artırmak için bir eylem planı geliştirmesi gerekebileceğini gösteriyor.

Sendikalar ayrıca, Kıbrıs’ın direktifle uyumunun bir parçası olarak, özellikle sektörel olanlar olmak üzere toplu sözleşmelerin yasal olarak tanınması için çabalıyor.











Başa dön tuşu