EkonomiGüncelInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

Mahkeme, Türkiye’nin herhangi bir egemen devlet gibi Kıbrıs Cumhuriyeti mahkemelerinde dava edilemeyeceğine karar verdi!!






Kıbrıs Cumhuriyeti Temyiz Mahkemesi, adanın kuzeyindeki topraklarda mülkiyet ihlalleri nedeniyle iki Kıbrıslı Rum’a milyonlarca tazminat ödenmesine karar veren tarihi alt mahkeme kararını bozdu

Temyiz Mahkemesi, Türkiye’nin herhangi bir egemen devlet gibi Kıbrıs Cumhuriyeti mahkemelerinde dava edilemeyeceğine karar verdi

Üç yargıçlı Temyiz Mahkemesi, Türkiye’nin, herhangi bir egemen devlet gibi, dokunulmazlığa sahip olduğuna ve Kıbrıs mahkemelerinde dava edilemeyeceğine karar verdi. Mahkeme, kararında, Türkiye’nin adanın kuzeyindeki toprakların tamamını kontrol ettiğini ve eylemlerini ticari, özel veya medeni hukuk konularına indirgemenin tehlikeli olacağını belirtti.

Mahkeme, davacıların bu tür anlaşmazlıklar için uluslararası mahkemeler aracılığıyla tazminat aramasını emretti ve Türkiye ile Türkiye’nin aksine cezai ve hukuki kovuşturmayla karşı karşıya kalabilen bireysel mülkiyet gaspçıları arasında ayrım yaptı.

Temyiz mahkemesi, 2016 yılında Lefkoşa-Girne Bölge Mahkemesi’nde Türkiye’ye dava açan tanınmış Girneli Ioannis Sherkesavvas ve Katina Savva Kounama‘nın açtığı bir davayla ilgiliydi.

İlçe mahkemesi Serkesavvas’a 33,44 milyon euro ve Kounama’ya ise 38,37 milyon euro tazminat ödenmesine karar vermişti. Davacılar, diğer taleplerinin reddedilmesinin sonrasında temyize başvurdular.

Temyiz Mahkemesi, Türkiye’nin Loizidou v. Türkiye gibi çığır açan Avrupa Mahkemesi davalarında belirlendiği gibi, adanın kuzeyindeki insan hakları ihlallerinden münhasıran sorumlu olduğunu, ancak egemen dokunulmazlığının Kıbrıs mahkemelerinde dava edilmesini engellediğini vurguladı.

Kararda, Uluslararası Adalet Divanı’ndaki Almanya v. İtalya davasına atıfta bulunuldu

Hakimler, uluslararası hukukun bu ilkesini teyit eden Uluslararası Adalet Divanı’ndaki Almanya v. İtalya davasına atıfta bulundu.

Mahkeme, Türkiye’nin eylemlerini medeni veya ticari konulara indirgemenin mülteci haklarına zarar vereceği sonucuna vardı ve bu tür davaları uluslararası mahkemelere yönlendirirken, bireysel mülk gaspçılarının Kıbrıs’ta hala kovuşturmayla karşı karşıya kalabileceğini savundu.









Başa dön tuşu