Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Salahi Şahiner, narenciye üreticisi feryat ederken hükümetin görmezlikten geldiğini, narenciye pazar sorunlarının devasa noktaya ulaştığını anlattı, binlerce ton ürünün çürümeyle karşı karşıya olduğunu belirtti
Şahiner: Hükümet, narenciye üreticisini batırmak için and içmiş
Yazılı açıklama yapan Şahiner, aylardır nareciye üreticisinin sorunlarını dile getirdiklerini, bu ülkede olmayan bir hastalık yüzünden on binlerce ton narenciye ürününün çöp olmak üzere olduğunu hatırlatarak, sorunlara çözüm bulmak yerine sorun üstüne sorun yaratan bir sözde hükümet ile karşı karşıya olunduğunu belirtti.
Şahiner, “Türlü türlü bahaneler ile kılını kıpırdatmayan hükümet, Güzelyurt ve Lefke bölgesinin narenciye üreticisini batırmak ve narenciye arazilerini potansiyel beton yığınına çevirmek için, and içmiş gibi, elinden geleni yapıyor” dedi.
“Narenciye üreticisi feryat ediyor, gözüne uyku girmiyor. Hükümete göre; herşey yolunda”
Narenciye üreticisi feryat ederken hükümetin görmezlikten geldiğini, narenciye pazar sorunlarının devasa noktaya ulaştığını anlatan Şahiner, geçtiğimiz yıl bu güne kadar 30 bin ton ürün hasat edilmişken, bu yıl neredeyse yarısının bile hasat edilemediğini belirtti.
Şahiner, “Türkiye’ye satış için kapılar üreticinin yüzüne kapandı. Narenciye üreticisi Türkiye üzerinden 3.ülkelere bile ürününü pazarlayamaz hale geldi. Bütün bunlar Hükümetin üretici düşmanı gibi davranmasından kaynaklanıyor. Bugüne kadar böyle basiretsiz ve işbilmez bir hükümet görülmemiştir” dedi.
“Hükümet narenciye üreticisinin sorununu ürününü dalında bekleterek mi çözecek?”
Hükümet olmanın, “sorunlara çözüm getirebilme becerisi” istediğini, sorunları büyütüp içinden çıkılmaz bir hale getirmenin hükümet olmak demek olmadığını kaydeden Şahiner, aylardır hükümetin tek yaptığının “sıkıntı yok, herşey yolunda” söylemleriyle günü kurtarmak olduğunu dile getirdi.
Şahiner, “Herşeyin yolunda gitmesinden hükümetin kast ettiği, üreticinin ürününün satılmaması, ihracatın yapılmaması mıdır? 150 bin ton ürünü hasat edecek kesim ekibiminin olmaması ya da bu yıl geçtiğimiz yılki hasat miktarınının yarısına bile ulaşılamaması mıdır? Sıkma kapasitesinin bu yılki toplam rekoltenin çok küçük bir kısmı olması, dalında kalırsa öderim mentalitesi midir?” diye sordu.
“Tehlikede olan sadece bu yılki ürün değil, narenciye üretiminin geleceğidir”
Şahiner şunları kaydetti;
“Hükümet tarafından aylarca uyarmamıza rağmen zamanında alınmayan önlemler, ne yazık ki narenciye üretiminin önümüzdeki yıldaki verimi de olumsuz etkileyecek, fumigasyon yöntemi ile ihracat sadece mandorayı değil tüm narenciye ürünlerinin pazarlanmasını durduracaktır.
Olmayan bir hastalık yüzünden narenciye üreticimizin maruz kaldığı kısıtlamalar ve yaptırımlar, maalesef narenciye üretiminin geleceğini topyekün karartacaktır.
Tüm bunlardan bihaber, hiçbir sorunu çözmeyen, sorun çözmek için çaba göstermeyen , bu ülkenin üreticisinin gailesini çekmeyen bu zihniyet ise önlem almak yerine içi boş müjdelerle her gün yeniden çuvallamakta, üreticiyi yine yalnız bırakmaktadır. Çözülen narenciye üreticisinin sorunu değil, iktidarın basiretsizliği ve iş bilmezliğidir”