GenelInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

İlkay İlseven Mütevelli Heyeti Başkanı


Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA) Mütevelli Heyeti Başkanı İlkay İlseven, yangınlardaki “ilk müdahale ekiplerinin” hiçbir kritere bakılmaksızın “eş-dost-akraba” istihdamı şeklinde yapıldığını söyledi

İlseven: Yangın Koruma ve Savaş Organizasyonu oluşturulmalı

Yazılı açıklama yapan İlseven, yaz sıcakları ile birlikte orman ve arazi yangınlarının kapıyı çalmaya başladığını, kısa bir süre önce Alevkaya bölgesinde çıkan yangının yürekleri ağza getiren cinsten korkulu bir gün yaşattığını söyleyerek, yaz sıcaklıklarının bu yıl yüksek derecede seyredeceği yönündeki uzmanların uyarıları da dikkate alındığında; yangın koruma ve yangınlarla mücadele tedbirlerini ivedi ve her zamankinden daha etkin bir şekilde almak ve uygulamak zorunluluğunun doğduğuna işaret etti.

İlseven, “Bu nedenle; tüm olanaklarımızı seferber ederek, çok iyi çalışan etkin bir ‘Yangın Koruma ve Savaş Organizasyonu’nu oluşturmak zorundayız” dedi.

“Alevkaya bölgesi için çıkacak yangınlara havadan müdahale edilmesi zorunluluğu var”

İlseven şöyle devam etti;

“Alevkaya Bölge Şefliği sınırları içerisinde yer alan ormanlar KKTC’nin en güzel ormanları sayılmaktadır. Her yıl bu bölgede çıkan yangınlar sebebi ile Alevkaya ormanı büyük yangın riski taşımaktadır. Bu bölgenin özel durumu nedeniyle çıkacak yangınlarla mücadele edilmesi tehlikeli ve büyük risk taşımaktadır.

İnsan ve makine gücü ile karadan mücadele etmek bazen mümkün olmamaktadır. Bu nedenle Alevkaya bölgesi için çıkacak yangınlara havadan müdahale edilmesi zorunluluğu vardır.

Bununla ilgili ivedi olarak en üst düzeyde tedbir alınması ve yangın sezonu boyunca aksatılmadan devam ettirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bunu dikkate almadığımız sürece Beşparmak, Yeşilırmak, Akdeniz ve Mersinlik benzeri yangın tehlikesi ihtimal dışı değildir, her an kapımızı çalabilir.

“İlk müdahale ekiplerinin yangın mahalline ulaşması çok önemlidir”

Bir Akdeniz ülkesi olmamız nedeniyle yangınlar her zaman ülkemizde var olacaktır. Bu nedenle bu tehlikeye karşı her zaman hazırlıklı olmak durumundayız.

Yangınlara karşı her türlü tedbiri alsak da yangın çıkmasına engel olamayız. Önemli olan çıkacak olan yangın sayısından çok, yangınlar sonucu yanacak olan alanın küçük kalmasını sağlamaktır. Alacağımız tüm tedbirler buna yönelik olmalıdır.

Yangınlar genelde bir nokta halinde başlar ve yarım saat içerisinde kendi ısısı ve rüzgarını oluşturarak büyür ve kontrolden çıkar. İlk müdahale ekiplerinin bu süre içerisinde yangın mahalline ulaşması çok önemli bir unsurdur.

Bu sürenin geçirilmesi, hele kötü hava ve arazi koşullarında yangın tepe yangınına dönüşeceğinden yer metotları ile söndürülmesi zorlaşır ve hava gücüne ihtiyaç duyulur. Yangınlarla mücadelede bu noktadaki zafiyetin nedenlerine baktığımızda yönetimsel kaynaklı olduğunu görmekteyiz.

“Eş, dost, akraba istihdamı yapılıyor”

Şöyle ki; yangın mevsiminde ilk müdahale ekipleri Orman Dairesi tarafından seçilerek oluşturulması gerekirken ülkemizde iktidardaki siyasi partilerin örgüt başkanları, milletvekilleri ve bakanları tarafından partiye oy sağlama mantığına dayandırılmaktadır.

Eş, dost, akraba istihdamı zihniyeti ile hiçbir kritere bakılmaksızın, çoğu zaman sağlığı ve yaşı yangın söndürmeye uygun olmayan, hatta kadınların bile ilk müdahale ekiplerine istihdam edildiği biliniyor.

İstihdam edilen mevsimlik işçilerin dağılımı risk bölgelerine göre görevlendirmeler yapılması gerekirken ülkemizde bakanın seçim bölgesine yığılmalar yapılmakta, riskli bölgeler eksik kadro ile çalışmaya zorlanmaktadır.

Bugün ülkemizde yaşanan tam da budur. 1 Mayıs itibarı ile yangına ilk müdahale ekiplerinin göreve başlaması gerekirken üç başlı hükümet ortakları arasındaki işçi istihdamı yarışı nedeniyle bu ekipler hala daha oluşturulamamıştır.

“Orman Dairesi eleman eksikliği ile zor günler yaşıyor”

Hükümet edenler yangın derdinde değil, istihdam derdinde politik ve popülist yaklaşımlar sergileyerek kendilerine menfaat sağlamak çabasındadır. İlgili bakanın gündeminde orman yangını hiç yoktur. Çam kese böceğinde olduğu gibi bu konuda da ilgisiz, duyarsız ve rahattır.

Ormanı korumak bir yana mevcudu dağıtmak yarışındadır. Orman arazilerini peşkeş çekmekte çok iyi bir beceri sergilemektedir.

Orman Dairesi, emekli olan memurları nedeniyle bölgelerde yangın ve diğer görevleri yürütecek eleman eksikliği ile zor günler yaşamaktadır.

“En az bir helikopterin ülkemize kazandırılması çok büyük önem arz ediyor”

Orman memuru istihdamı ile ilgili yapılan sınav sonucu kazanan adayların belli olmasına rağmen henüz görevlendirilme yapılamamıştır. Bu zafiyet de yönetimsel bir zafiyet olup en başta ilgili bakanın zafiyetidir.

Yangın söndürme helikopterinin eksikliği yıllardır giderilememiştir. Kötü hava koşullarında ve kötü arazi şartlarında yer metotları ile başarılı olmak bazen mümkün olunamamaktadır.

Yıllardır sorun olan ve hükümetlerin bu konudaki hassasiyet zafiyeti nedeniyle soruna çözüm getirilmemiş olması çok acıdır. En az bir helikopterin ülkemize kazanılması çok büyük önem arz etmektedir. Ancak o zaman etkili ve verimli bir mücadeleden bahsedilebilir”











Başa dön tuşu