Özgür Gazete’nin 5 Temmuz’da gündeme getirdiği Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) deniz tesislerinin de bulunduğu arazinin peşkeş çekileceği iddialarından sonra Bakanlar Kurulu peşkeşin önünü açan ilk kararı aldı
Kıbrıslırum mülk sahibi takas istemişti
DAÜ eski rektörlük binasının da içinde olduğu arazilerin Kıbrıslırum sahibinin, Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurarak, malını güneydeki bir Evkaf malıyla takas etme talebi üzerine başlayan süreç adeta bir peşkeşe dönüştü.
Evkaf, TMK’nın talebine şartlı evet derken, kuzeydeki malın 2 milyon euro, takas olarak verilecek olan güneydeki Evkaf malının ise 6.5 milyon euro olduğunu söyledi, aradaki 4.5 milyon euroluk zararın karşılanması için DAÜ’nün deniz tesislerinin de bulunduğu araziyi istedi.
Elçilik bile devrede!
Gazetemizin 5 Temmuz’daki manşetine kadar okul yönetimi, Evkaf ve hükümet arasında gizli kapaklı yürütülen süreç gün yüzüne çıktı, işin içinde TC Elçiliği’nin ve bazı Bakanların da olduğu anlaşıldı.
DAÜ arazilerinin Evkaf’a verilmesinden sonra bu arazilerin casinolu otel için bir sermaye grubuna verileceği iddiaları da yine gazetemiz tarafından gündeme taşınmıştı.
Evkaf suç mu işliyor?
Bu tartışmalar kamuoyunda devam ederken, Evkaf mallarının devredilemeyeceği, satılamayacağı ve Evkaf yönetiminin de suç işlediği iddiaları da gündeme gelmişti.
Muhalefet konuşmadı, herkes suskun!
Ülke muhalefeti konu hakkında tamimiyle sessizliğe bürünürken, tek açıklamada Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP) gelmiş, arazilerin devrine karşı çıkılmıştı.
Rektörlük, Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK), Evkaf ve hükümet ise sessizliğini hiç bozmadı.
Bakanlar Kurulu’ndan karar çıktı!
Gazetemizin o tarihlerde “Bakanlar Kurulu’ndan geri döndü” haberini yaptığı ilgili karar, 18 Temmuz tarihindeki Bakanlar Kurulu’ndan geçti.
Karara göre; araziler Evkaf’a devredildi ancak DAÜ Beach Clup tesisi için ayrı bir madde konularak, 1 dolar gibi sembolik bir ücret karşılığı DAÜ’ye kiralanacağı belirtildi.
“Yatırımcı” ifadesi
Ancak arazinin geri kalanı ve daha büyük bölümü için “yatırımcı-işletmeci” ifadesi kullanıldı ve buradan elde edilecek cironun da “yüzde 5’i DAÜ”ye verilecek ibaresi koyuldu.
Yani Maraş için, “O mülkler Vakıf malıdır” diyerek AİHM’E kadar giden Evkaf, DAÜ’nün arazileri için DAÜ’ye yüzde 5 sus payı vererek, bir başka sermayeye kiralanacağı/tahsis edileceği bilgisini de vermiş oldu!
DAÜSEN ne önermişti?
Yani Bakanlar Kurulu, haberlerimiz üzerine açıklama yapan DAÜ Akademik Personel Sendikası’nın (DAÜSEN) önerdiği gibi, tüm arazilerin tekrar DAÜ’ye tesis edilmesi, Evkaf-DAÜ iş birliğinde eğitim ve bilim için kullanılmak üzere projelendirilmesi gibi bir ibare yer almadı.
Bu karara verilecek tepkiler ise merak ediliyor.